Bővülnek a környezetbarát villamosenergia-termelő kapacitások

Kihirdette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a hatodik METÁR-tender eredményét, amelyen megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termeléshez kapható támogatás; a felhívásra 24 ajánlat érkezett, közülük 12 pályázat nyert támogatást.

2022. június 24. 19:43

A MEKH pénteki közleményében Horváth Péter János, a hivatal elnöke a pályázat eredményeit ismertetve közölte: a nyertesek vállalásuk szerint összesen 271 megawatt (MW) naperőművet és legalább 27 MW akkumulátoros villamosenergia-tárolót építenek. Ez az eddigi legnagyobb összteljesítmény a METÁR-tenderek történetében, ami újabb lépés a hazai dekarbonizációs és klímavédelmi célkitűzésekhez - tette hozzá az elnök.

A közleményben felidézték, hogy a MEKH idén márciusban írta ki a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó hatodik METÁR-tendert. A támogatás célja, hogy a Nemzeti Energiastratégiával és Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervével összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló energiaforrásokat felhasználó villamosenergia-termelést és az új beruházások indítását.

Horváth Péter János felhívta a figyelmet: az energiaellátás biztonsága érdekében a hatodik METÁR-tenderen a pályázóknak az erőmű építése mellett azt is vállalniuk kellett, hogy automatikusan szabályozható tartalékot biztosítanak, és az erőmű névleges teljesítőképességének legalább 10 százalékát kitevő teljesítőképességű akkumulátoros villamosenergia-tárolót létesítenek. A tárolónak a támogatási időszak alatt a minimális teljesítőképesség és minimális tárolási kapacitás legalább 75 százalékával rendelkezésre kell állnia.

A felhívásra érkező 24 pályázat közül 12 volt érvényes, ezek mindegyike nyert. Valamennyi nyertes pályázat naperőmű megvalósítására vonatkozott.

A kis támogatási kategóriában (5 MW-19,99 MW) hat, összesen 85 MW, míg a nagy támogatási kategóriában (20 MW-49,99 MW) szintén hat nyertes pályázat, összesen 186 MW született. A kis támogatási kategóriában kilowattóránként 25,73 forint, míg a nagy támogatási kategóriában 24,92 forint, a két kategóriában együttesen 25,16 forint volt a nyertes ajánlati árak átlaga - ismertette Horváth Péter János.

A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően összesen évente 435 gigawattóra (GWh) villamos energia előállítása valósulhat meg megújuló, környezetbarát forrásokból. A MEKH becslése szerint a nyertes pályázatok mintegy 97 milliárd forint új beruházást indukálnak, és az erőművek által megtermelt áram mintegy 200 ezer háztartás igényét tudja fedezni - áll a közleményben.

MTI/A címlapfotó illusztráció (MAVIR)

Elkapták a kerepesi önkielégítő rémet, elmondta, hogy miért tette
A rendőrök kihallgatták a férfit és kezdeményezték bíróság elé állítását.
Elmarad a fővárosi légi parádé
A várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében elmarad a szo...
Újabb világsztár érkezett Budapestre, de nem felhőtlen az öröme
Budapesten van Dave Bautista, a Dűne sztárja, azonban nem volt örömteli a megérkezése, a színészt nagyon felpaprikáz...
Friss fejleményt közölt a rendőrség a Szigeten történt brutális verekedésről
Súlyos testi sértés és könnyű testi sértés megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárást egy, a Sziget fesztivál...
Rájátszott az elesettségre a járókeretes pedofil, a segítségére siető gyerekekre a pokol várt
A gátlástalan férfi kérlelte a gyerekeket, hogy segítsenek neki hazamenni és bejutni a lakásába. A jól nevelt, segít...
Tények teljes adás, 2022. augusztus 19., péntek
TŰZVÉSZ - Egy helyi férfi okozta a brutális tűzvészt a Mecsekben. Szemetet égetett a kertjében, onnan terjedt szét a...
Gyökeresen megváltozik az idő
időjárás-jelentés, 2022. augusztus 19., péntek
Egy rakás heroinnal kapcsoltak le egy 81 éves drognagyit
Öt kilogramm heroint találtak a varsói repülőtéren egy Afrikából Kanadába tartó 81 éves, dán állampolgárságú nő bőrö...
Mi van köztük?
Hosszú idő után egy ismert férfi társaságában mutatkozott nyilvánosan Berki Mazsi. El is indultak a találgatások. Be...
Élmény ajándékba
Mi késztet arra egy 17 éves fiút, hogy másokon segítsen? Megmondom. Az, hogy ő maga is jól tudja, hogy milyen az, am...