A hír is érzelmes műfaj – beszélgetés Gecse Viviennel, a TV2 hírigazgatójával

Immáron 28. alkalommal rendezték meg hazánk legnagyobb üzleti, kereskedelmi, marketingkommunikációs és médiakonferenciáját, a Digital Media Hungary-t, melyen Gecse Vivien, a TV2 hírigazgatója is részt vett.

Gecse Vivien, a TV2 hírigazgatója és Radnai Péter, az AMC International Central Europe kreatív producere Siófokon, a Digital Media Hungary 2023-as konferenciáján vitatták meg azt, hogy a hír, illetve a híradózás mennyire érzelmes műfaj.

A beszélgetés során arra is kitértek, hogy milyen szabályok vonatkoznak a híradózásban az érzelmekre, illetve arra is, hogy milyen egy hírműsor hangulata és a műsorvezetők hozzáállása.

Maximálisan, sokkal inkább, mint a kívülálló gondolná. Amellett, hogy egy híranyagnak meg kell felelnie azoknak a követelményeknek, hogy kivel, mikor hol, hogyan és mi történt, amellett egy riport akkor lesz igazán jó, akkor tudja igazán megragadni és nem csak megragadni, hanem a riport hosszában fenntartani a néző figyelmét, hogy ha különböző eszközökkel - gondolok itt egy hanghatásra, olyan vágóképekre, olyan megszólalásokra – amelyekkel a néző érzelmileg azonosulni tud 

– kezdte gondolatait Gecse Vivien a hír műfajának érzelmességéről.

A hírigazgató azonban azt is elárulta, hogy az elmúlt években számos alkalommal tették fel neki a kérdést: Muszáj a Tények első húsz percében, bűnügyi vagy baleseti hírekről beszámolni? A nézők ennyire kárörvendők lennének?

Gecse Vivien elmondta, hogy szó sincs erről, ám ezek hallatán két érzés is felmerül a nézőkben: megijed, hogy ez vele is megtörténhet, és reméli, hogy ez vele soha nem fog megtörténni.

Amikor 2016-ban hírigazgató lett az első értekezletén ki is emelte, hogy nem maguknak készítenek műsort, hanem annak a többszázezer nézőnek, akik estéről estére a TV2 híradóját, a Tényeket választják.

Így a kutatások és a nézettség folyamatos monitorozása mellett határozottan megállapították, hogy kiknek szól a Tények, a Tények Plusz vagy a Mokka.

Egyetlenegy értékmérőnk van és az a néző, és amíg 755 ezer ember a teljes lakosságból minket választ addig én úgy gondolom, jól is végezzük a dolgunkat

– mondta a TV2 Hírigazgatója.

Radnai Péter kihangsúlyozta, hogy ezt mutatják az adatok is. Ugyanis, ha tavaly ősztől nézzük a nézettségi versenyt, akkor látható, hogy a TV2 ilyen hosszú ideig még soha nem előzte le több célcsoportban is a konkurenciát.

Gecse Vivien kiemelte, hogy a lehető legszigorúbban veszik egyes műsorok célcsoportjának meghatározását, ettől nem is térnek el.

Ha nem így járnának el, könnyedén megbosszulná magát. Éppen ezért fontos a hírműsorok strukturális felépítése is, ezért van jelentősége annak, hogy miért bűnügyi hírekkel kezdődik, érzelmi azonosulásra alkalmas anyagokkal, külpolitikával és belpolitikával folytatódik, majd bulvárhírekkel (Tények Plusz) zárul a Tények.

Volt példa 20 perces külföldi hírekkel foglalkozó blokkra is, de a néző elkapcsolt. Kizárólag a rendkívüli események idején kötik le őket, ilyen volt a világjárvány kirobbanása, vagy a többezer halálos áldozatot követelő földrengés témája is.

Rendkívül fontosak a riportalanyok is, akik olykor egyszerű emberek, akikkel a néző is azonosulni tud, olykor pedig szakmai alátámasztást nyújtó orvosok, vagy jogászok, akik építik a téma hitelességét és erősítik a komolyságát, természetesen közérthető stílusban.

A Tényeken és a Tények Pluszon kívül azonban a nézőknek lehetőségük van a Tények Extra anyagainak megtekintésére is, melyek a Tényekben röviden felvezetett hírek hosszabb kibontását takarják.


Ám a Tények.hu internetes oldalon az adásban szereplő anyagokon kívül más információk is érik az olvasókat. Számos külföldi, belföldi és bulvár hírrel is találkozhatnak, melyek olvasottsága percről percre elemezve van. Az ebből származó adatok egyfajta iránytűt adnak az újságírók kezébe, hogy megmutassák, melyek azok a topikok, amik nagyobb érdeklődést, nagyobb interakciót váltanak ki a magyar olvasóközönségből és melyek azok, amik kevésbé érdekesek számukra.

A TV2 hírműsorai markáns, stabil nézői bázissal rendelkeznek, ám a nézettséget nem csupán az egyes témák érdekessége, a riportalanyokkal való azonosulás lehetősége, hanem a műsorvezetők felé szavazott bizalom, vagy szimpátia is növeli.

Igaz ez abban az esetben is, ha az adott képernyős egyik este egy táncos műsorban lép fel, másik este pedig kellő komolysággal és profizmussal a hírolvasói feladatait látja el.

Gecse Vivien és a hírosztály a TV2 marketing igazgatójával együttműködve hozza meg azokat a döntéseket, melyek egy-egy műsorvezető másik produkcióban való szereplését érintik. Amennyiben úgy ítélik meg, hogy az mindkét produkciónak és brand-nek jó, engedélyezik a részvételt és a szerződést, az érintettek pedig elfogadják a felkérést.

Ez a műsorvezetőket érintő nagyobb hangvételű interjús meghívásokra, eljegyzésre, esküvőre, babavárást bejelentő hírre, szakítás vagy válás közlésére is igazak.

A beszélgetés végén azonban szóba került a TV2 legaktuálisabb újítása, a TV2 Play Zéró streamingszolgáltató is, melynek kapcsán Radnai Péter arra volt kíváncsi, hogy az alkalmazás a Tények tévénézőit átviszi vagy átfogja-e vinni az internetre.

Gecse Vivien kiemelte, hogy eddig sem érezték és véleménye szerint ezután sem fogják a streaming hatását, ugyanis a nézők – számszerint 755 ezren – hűségesen a Tényeket, a Tények Pluszt és a Mokkát választják estéről estére és reggelről reggelre a tévé előtt.

2023. április 25. 18:47
Kettős gyilkosság Újpesten, megölte édesanyját és édesapját
A 37 éves férfit elfogták.
Holtan találtak rá szobájában egy fiatal lányra, őrült kihívás miatt végzett magával
Senki sem sejtette, mit művel odabent a tini.
Apa-fia fotót posztolt Stohl András, olyanok, mint két tojás
Megnőtt a kis Bandika.
Gyerekeket várnak Tóth Gabiék, felejthetetlen dologra készül az énekesnő és párja
Akár százan is lehetnek rövidesen.
Jégeső és tuba tarolta le Magyarországot - Videó
Videók érkeztek az országban uralkodó állapotokról.
Tények Plusz adás, 2024. május 24., péntek
EZ VÉRLÁZÍTÓ! - Sokkoló videón, ahogy összevernek egy kisfiút a diákok egy tanteremben Nagykónyiban, öten felváltva ...
Esetleges lövedék miatt vizsgálták meg az iráni elnök helikopterének roncsait
Nem találtak lövedék vagy más gyanús tárgy ütötte nyomokat az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító, Irán északnyuga...
Ez nagyot ment!
Egy óriási katonai terepjáró, a Star Wars hősei és a legnagyobb képregényhősök. Berobbant a hétvégén a Comic Con, ah...
Mutasd, mennyit kaszálsz!
50 millió, 100 vagy esetleg 500? Mennyit kaszálnak a magyar sztárok egy évben? Persze ami mindenkit érdekel: kik kas...
Kérlek, gyógyulj meg!
"Csak egészséges legyen a gyerekem!" Ezért imádkozott nap mint nap Rita is, sajnos hiába. Kisbabája több születési r...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.