karácsony gergely

Zuglói parkolási-botrány: 2016 óta zajlik a korrupciógyanús üzlet

2016-ig nyúlnak vissza a zuglói parkolási botrány szálai. Már javában Karácsony Gergely vezette a kerületet, amikor öt évvel ezelőtt a XIV. kerület a fizetőparkolás bevezetése mellett döntött – írta a meg Mandiner

2022. március 07. 10:26

Ehhez azonban parkolójegy-kiadó automaták beszerzésére és üzemeltetésére kellett megoldást találni. Az ügy már ekkor gyanús lett, ahogy Várnai László, a Civilzugló Egyesület képviselője jelezte, a kerület szocialista többségű Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottsága 1 milliárdról 1,4 milliárdra emelte a megvásárolni kívánt műszaki és szolgáltatási tartalom becsült értékét.

A szocialisták vezetésével gyorsan le is zárták volna a pályázati kiírás tartalmi összeállítását, ám ennek első körben keresztbe tett a Közbeszerzési Döntőbizottság (indokolatlan gyorsított eljárás miatt), sőt meg is büntette emiatt az önkormányzatot, 1 millió forintra. Másodszorra azonban már sikerrel jártak, az üzemeltetést pedig a legkedvezőtlenebb ajánlatot tévő C-Ware konzorciumot nyerte el, amely azóta is felügyeli a zuglói parkolást. Pedig, ahogy blogjában Várnai is rámutatott: a cég 2019-re egészen tetemes, mintegy 739 milliós veszteséget termelt, amelynek java részét nem is az üzemeltetés, hanem a parkolás-ellenőrzés kiszervezése okozta: 1,4 milliárdból egyetlen év alatt 528 milliót költöttek erre.


Ennek ellenére a szocialisták mindent megtettek, hogy meghosszabbítsák a szerződést, ám ezt végül mégis sikerült megszűntetni, így a kerület végül saját kezébe vette az üzemeltetést. Ám az önkormányzat nemhogy nem bontotta fel a C-Ware-rel a szerződést, de újabb 76 parkolóóra megvásárlására és 4 éves üzemeltetésre szóló közbeszerzést írt ki.

A C-Ware neve azért fontos a történetben, mert az elmúlt hetekben a szocialista politikusokra terhelő vallomást tévő Fuzik Zsolt, annak a SiS Parking Kft.-nek az irányítója, amely a C-Ware konzorcium tagja. Fuzik a BKV-val szerződött SYS IT Services Kft. számlagyárának ügyében folytatott nyomozás egyik gyanúsítottja, és aki a Magyar Nemzet birtokába került nyomozati iratok alapján azt állította, hogy 2017 és 2019 között vallomása szerint minimum 250 millió forintot, a profit felét adta át Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőnek és Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikusnak. Mint kiderült, Fuzik azonban más szocialista politikusokat is megnevezett, így az országgyűlési képviselő Molnár Zsoltot, akinek állítás szerint 40 millió forint kenőpénzt adott át, valamint az egykori környezetvédelmi miniszter Baja Ferencet, aki 30 pedig millió forintot kért tőle a BKV Zrt. informatikai rendszereinek üzemeltetésére kiírt közbeszerzése kapcsán.

Címlapfotó: MTI/Balogh László

Zacskóba tett kisfiú holttestére bukkantak a Dunában
Egy kenus fedezte fel az emberi maradványokat.
Megrázó fotók érkeztek a halálos baleset helyszínéről
Ketten is meghaltak abban a balesetben, ami a 3-as úton történt kedden Szikszónál.
Halálra éheztették és kínozták 8 éves kislányukat
A szülők folyamatosan szörnyű dolgokat műveltek iker gyerekeikkel, akik közül az egyik meg is halt.
Agresszív barátjával együtt tűnt el Molnár Beáta, tragédia történhetett
A rendőrség nagy erőkkel keresi a 30 éves Beátát, aki korábban a bántalmazás miatt elítélt barátjával együtt tűnt el...
Szijjártó: Magyarország a béke pártján áll
Magyarország a béke pártján áll, és mindent meg is tesz annak érdekében, hogy elősegítse annak létrejöttét Ukrajnába...
Sokkolta a családot az anyuka halála
A gyász immáron egy éve tart. Delhusa Gjon szeretett és fiatal menye tavaly halt meg, ezzel egy pótolhatatlan űrt ha...
Örökölhetjük a traumákat
Sajgó végtagok, indokolatlan remegés, félelem és furcsa 'látomások'. Ha ilyen tüneteket tapasztal és magyarázatot ne...
Magyarul énekeltek a világsztárok
Megszállták Budapestet a világsztárok. Rednex, Mister President, Ice MC... Olyan előadók érkeztek hozzánk, akiknek a...
111 hónapja töretlenül nőnek a reálkeresetek
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatsora a keresetek változatlanul lendületes növekedését jelzi a háború...
Rájuk nyitottak, sokkot kaptak
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit. ...