Varga Mihály: az egészségipari beruházások hosszú távon erősíthetik a magyar gazdaság versenyképességét

Az egészségipari beruházások támogatásával olyan ágazatot segít a kormány, amely hosszú távon is erősítheti a magyar gazdaság versenyképességét - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Székesfehérváron, ahol átadta a Karsai Alba Kft. 3,4 milliárd forintos egészségipari fejlesztését.

2021. október 14. 11:40

Varga Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egészségipari Támogatási Programban (ETP) a kormány kettős célt tűzött ki: egyrészt a hazai egészségipar fejlesztését, hogy az ország képes legyen önellátásra az egészségügyi védőeszközök terén, másrészt, hogy a megvalósuló beruházásokkal erősítsék a magyar cégek külpiaci jelenlétét. A Karsai Alba beruházása megfelel e kettős célnak - tette hozzá.

A miniszter közölte, hogy a csaknem 3,4 milliárd forintos fejlesztéshez a kormány 2,9 milliárd forinttal járult hozzá. A korábban elkészült 1,2 milliárd forintos fejlesztéssel a cég maszkok és immunerősítő vitamintabletták csomagolásának előállítását kezdte meg, a most átadott új labortechnikai, pipetta gyártó üzem 2,2 milliárdos költségéhez 1,7 milliárd forintot adott a kormány.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az új üzemmel a Karsai évi negyedmillió darab, laborvizsgálatokra alkalmas pipetta előállítására vált képessé. A vállalkozás már most is nemzetközileg elismert középvállalatnak számít, árbevételének több mint fele exportból származik, a világ 22 országában ismerik termékeit - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a kormány 2020-as gyors és határozott döntéseinek köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, miközben az uniós országok többségében erre még várni kell. A növekedés mértéke idén rekord magas lehet, elérheti a 7-7,5 százalékot, míg a munkahelyek száma minden korábbinál magasabb, több mint 4 millió 700 ezren dolgoznak.

 

Karsai Béla a műanyagiparban érdekelt Karsai Holding Zrt. elnöke, a Karsai Alba Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy új területre léptek a beruházással, amit önerőből nem tudtak volna megtenni. Jelezte, hogy új termékeiket az Egis, a Richter, a Béres és a Chinoin gyógyszergyárak is vásárolják.

Törő Gábor a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a Karsai egészségipari beruházása is erősíti azt a várakozást, miszerint a magyar gazdaság növekedése továbbra is töretlen marad.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester elmondta, hogy a város gazdasága idén várhatóan túl fogja szárnyalni az eddig rekordnak számító 2019-es esztendőt, ebben pedig kiemelt szerepe van a Karsai Holdingnak. Jelezte, hogy támogatja a kkv-k adókedvezményének meghosszabbítását, kigazdálkodhatónak tartja a helyi költségvetésben, és fontos lépésnek tartja a kkv-k további megerősödéséhez.

A Karsai Holding Zrt. 2019-ben 6,081 milliárd forint nettó árbevétel mellett 172 millió forint nyereséget könyvelt el. Tavaly 6,965 milliárdos árbevételhez 620 milliós nyereség párosult.

A Karsai Alba Kft. tavalyelőtt 2,064 milliárd forint nettó árbevétel mellett 11,3 millió forint nyereséget könyvelt el. A 2020-as üzleti évben 3,105 milliárdos árbevétellel és 375 milliós nyereséggel zárta.

MTI

Kirabolták a herceget Budapesten
Garázdaság miatt nyomoz a rendőrség Gábor Zsazsa özvegyének ügyében. Fédéric von Anhalt rablók áldozata lett Budapes...
Csalódtak benne a magyarok
Justin Bieberre panaszkodtak a fesztiválozók! Szerintük a pénteki koncert playback volt és halk, na meg az énekes is...
Áll a bál: Majka nem, de Curtis ott volt
Curtis megelégelte a másodhegedűs szerepét a produkcióban: néhány hete erre hivatkozott az újpesti rapper, miután ki...
Az utcára kerülhet a bántalmazott lány
20 millió forintos adóssága van annak a családapának, aki hiteleket vett fel, hogy lánya vele élhessen. Péter kilenc...
A Balaton királynője
Izzott a levegő és az utolsó percig nem lehetett tudni, hogy kinek a fejére kerül 2022-ben a Miss Balaton szépségver...
180 ezren az idei Erzsébet-táborokban
Több mint egymillió gyerek vett részt Erzsébet-táborokban az elmúlt tíz évben. Azóta megújultak a táborhelyek és fej...
Gyerekekkel teli busz borult fel
Felborult egy szerb néptánc csoportot szállító, gyerekekkel teli busz Bulgáriában. A balesetben legalább 18-an sérül...
Pánikban menekültek a tűzijátékok elől
Hatan meghaltak és legalább 60-an megsérültek azután, hogy robbanás volt egy tűzijáték-raktárban, ami egy bevásárlók...
Hisz a szemének? Mutatunk egy rémisztően bizarr jelenséget!
Egy hátborzongató fotó gyökerestül megváltoztathatja véleményét a szellemek létezéséről.
Újabb melegrekordok dőlhetnek meg
Hétfőn kettészakadt az ország. Amíg a keleti részen több városban is szakadt az eső, addig Szombathelyen és a Balato...