Válogatott módszerekkel bántották a pusztazámori diákokat, felfüggesztették az iskola edzőjét

Nem volt a kislánynál hajgumi, ezért levágta a haját. Rágta a körmét egy másodikos, ezért ecetbe mártotta a kezét. Csak néhány példa azokból a sajátos módszerekből, melyeket egy pusztazámori általános iskola kézilabdaedzője alkalmazott nap mint nap. A tankerület arról tájékoztatta az Indexet, hogy miután a szülők panaszt tettek, az intézményvezető vizsgálatot indított és felfüggesztette a kézilabdaedzéseket.

2022. május 18. 10:41

Közel negyven szülő fordult egy pusztazámori általános iskola igazgatójához amiatt, mert az intézmény kézilabdaedzője kíméletlen módszereket alkalmaz – derült ki abból a levélből, melyet az egyik aggódó szülő juttatott el az Index szerkesztőségébe.

Az édesapa elmondása szerint a sóskúti Andreetti Károly Általános és Művészeti Iskola pusztazámori tagintézményében a gyerekek nincsenek biztonságban, a diákok egybehangzóan állítják, hogy az edző alábbi módszerei a foglalkozásokon bevett szokásnak számítanak:

  • Ha valaki rágja a körmét, 20 százalékos ecetbe mártja a kezét, majd azt kéri a gyerektől, hogy nyalja le az ujjait. Az egyik diák a hisztaminérzékenysége miatt rosszul lett.
  • A körömrágás ellen van egy másik módszere is: taslit adat a többi gyerekkel annak, aki rágja a körmét.
  • Egy másodikos kislánynak saját kézzel vágta le a haját, pusztán azért, mert a gyereknél nem volt hajgumi.
  • Rendszeresen lefektet egy-egy gyereket a földre, a többiek feladata, hogy ugráljanak rajta, az egyik alkalommal egy harmadikos kisfiú majdnem megfulladt. Az edző szerint az életveszélyes kicsi a rakásra azért van szükség, „hogy szokják az edzést”.
  • Ha egy gyerek sír, a többiektől azt kéri, hogy ne vigasztalják, a sírás ugyanis a gyengeség jele.
  • A gyerekek testsúlyára is éles megjegyzéseket tesz, az egyik tanulóval közölte, hogy kövér, és három hónapja van lefogyni.
  • Miután több negyedikes fiú összekapott, 250 guggolással büntette a többieket. Az eset után több gyerek járni is alig bírt.

A laphoz forduló szülő levelében arra is kitért, hogy miután az egyik apuka kérdőre vonta az edzőt, válaszként csak annyit kapott, hogy „20 éve ez a módszertana és nagyon sikeres”.

A szülők a fent említett pedagógiai módszereket ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják, ezért is tettek panaszt csoportosan az intézményvezetőnél. Levelükben leszögezték, hogy az edző a gyerekeket „sajátos, a bántalmazás fogalmát kimerítő elvek mentén fegyelmezi”.

"Nem érezzük biztonságban és felelősen nem is hunyhatunk szemet a történtek felett. Nem teremthetünk lehetőséget arra, hogy a következő órán egy kicsi a rakás jellegű feladatnál valamelyik, önmagát megvédeni képtelen gyerek akár maradandó sérülést szerezzen, vagy később egy ilyen elveket valló oktató miatt pszichés problémákkal küzdjön. Ez számunkra teljességgel elfogadhatatlan" – olvasható a szülők által az igazgatóhoz eljuttatott levélben.

A laphoz forduló szülő mindezt azzal egészítette ki, hogy a többi anyukával és apukával együtt abban bíznak, hogy az intézményvezető feljelentést tesz.

"Úgy érzem, hogy szülőként felelősségem van abban, hogy ez a tanárnő, edzőnő gyerekekkel sehol ne foglalkozhasson, hiszen ha a keze alatt megsérül, meghal valaki valahol máshol, azért magamat is hibáztatni fogom" – mondta az édesapa, hozzátéve, hogy igazi megnyugvást az adná, ha ez a nevelési módszer ebben az iskolában, illetve sehol máshol nem nyerne teret a jövőben. Továbbá azt szeretnék, ha tudatosulna az edzőben, hogy bár szerinte a „20 éves módszer sikeres”, attól még az nem elfogadható.

Felfüggesztették a kézilabdaedzéseket

A negyven szülő panasztételére az intézményvezető levélben reagált, ez a dokumentum szintén a lap birtokába jutott. Kuzselné Schóber Ágnes ebben azt írta, hogy intézményük „gyermekcentrikus, felelős pedagógusokkal dolgozó intézmény, ezért különösen rosszul érintették a történtek”.

„Természetesen az ilyen módszereket nem támogatom” – jelentette ki az igazgató, aki tájékoztatta a panaszt tevő szülőket arról, hogy az ügyet kivizsgálja, azt követően pedig levonja a következtetéseket, továbbá döntött arról is, hogy a tagintézményben a tanév hátralevő időszakában nem tartják meg a kézilabdaórákat.

Kuzselné Schóber Ágnest telefonon megkereste az Index, azt kérte, hogy az ügy további részleteit illetően a fenntartót keressék. Az Érdi Tankerületi Központ vezetője a lap megkeresésére megerősítette, hogy az igazgató valóban panaszleveleket kapott a szülőktől május 12-én, illetve május 13-án, ezt követően pedig vizsgálatot indított, a kézilabda-foglalkozásokat pedig mindkét feladatellátási helyen felfüggesztették.

"A panaszokban megfogalmazott pedagógiai vagy edzői módszerekkel az intézmény és a tankerületi központ vezetése sem ért egyet, azonban a vizsgálat lezárásáig erről többet egyelőre nem tud mondani" – jelezte Rigó Katalin, akitől megtudták azt is, hogy az említett edzőt Érdről delegálják, az iskola ugyanis szerződéses viszonyban áll az Érd Sport Kft-vel.

Címlapfotó: Illusztráció (Shutterstock)

Megtalálták a Dunában eltűnt egyik kutyakiképző holttestét - videó
Megtalálták az egyik Dunában eltűnt fegyőr holttestét kedd délután.
Terhes lehetett az egyik elásott lány
Nem működik együtt a rendőrséggel az a 47 éves diósjenői férfi, akit nevelt lánya megölésével gyanúsítanak. A férfi ...
Visszaszerezték a világklasszis Barca-sztár Budapesten ellopott mezét
Visszaszerezték a korábban a Barcelonában futballozó Carles Puyol mezét a rendőrök, amelyet a Puskás Arénából loptak...
Brutálisan halálra késelte várandós feleségét, a kislánya szeme láttára - videó
Életfogytig tartó börtönt kért az ügyészség arra a 40 éves családapára, aki kislánya előtt gyilkolta meg terhes fele...
Téglával vertek eszméletlenre egy Horvátországban nyaraló férfit, majd tengerbe dobták
Négy barátjával nyaralt a Splitben, ahol egy körülbelül 20 fős csoport megtámadta.
Csak a transzplantáció segíthet
Még csak négyéves, de már többet megélt, mint amennyit a legtöbb felnőtt valaha fog. Szilvási Klaudia története több...
Elképesztő sokszor riasztották idén a Magyar Honvédség tűzszerészeit
Fél év alatt már több mint ezer robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszer...
Tények teljes adás, 2022. július 5., kedd
SOKKOLÓ - Hárman haltak meg egy brutális balesetben Soltnál. Egy rossz előzés miatt traktorral ütközött két kamion, ...
Az édesanyjával és a nagymamájával együtt késelték meg a hároméves kislányt
A szörnyűséget a család egyik jó ismerőse művelte, mindhárman számtalan szúrt sérülést szenvedtek el.
Gazdájával járja a világot
Mindenhova elkíséri a gazdáját a világutazó Bella. Amíg sok kutya az országhatárt sem lépi át egész életében, Czellé...