Választási törvényt sértett Szabó Rebeka, Márki-Zay is gondban lehet

A Pest megyei választási bizottság egy olyan portál miatt lépett, amely százmilliókat költ baloldali politikusok, köztük Márki-Zay Péter posztjainak hirdetésére – írta meg szombaton a mandiner.hu.

2022. március 26. 08:39

Szabó Rebeka párbeszédes politikus megsértette a választási eljárásról szóló törvényt – állapította meg első fokú határozatában a Pest Megye 10. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság. A lap által megismert határozat szerint egy magánszemély fordult panasszal a testülethez, kifogásolva, hogy

a hatpárti összefogás egyéni parlamenti képviselő-jelöltje egy külső, tőle látszólag független finanszírozót von be a kampánykiadásainak fedezésébe azzal, hogy a Facebook-oldalán a hirdetéseket a kormanytvaltok.hu oldal pénzeli. A kifogást tevő álláspontja szerint a portál nem maga a jelölt és nem is minősül nyilvántartásba vett jelölő szervezetnek.

Ezt az álláspontot osztva jutott arra a választási bizottság, hogy Szabó Rebeka a vonatkozó jogszabályban rögzítettekkel szembement. A törvény egyértelműen rendelkezik a választás tisztaságának megóvásáról, az esélyegyenlőség biztosításáról a jelöltek és a jelölő szervezetek között, valamint meghatározza a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelveit. A bizottság mind a jelöltek, mind a portált eltiltotta a további jogsértéstől – igaz, az érintettek még fellebbezhetnek, erre három napjuk van.

A jogsértés lényege, hogy kampánytevékenységet csak a jelölt, illetve az őt jelölő szervezet, jelen esetben az Egységben Magyarországért pártszövetség pénzelhet. Amennyiben harmadik szereplő teszi azt, ráadásul tisztázatlan forrásból, az sérti a választási eljárásról szóló törvényt. Márpedig ebben az esetben bizonyíthatóan erről volt szó.

A dolog pikantériája az, hogy Szabó Rebeka nincs egyedül ezzel a megoldással, sőt! Tudomásunk szerint a kormanytvaltok.hu idén február óta működik, egy impresszum nélküli honlapként, amelyen egy helyesírási hibáktól hemzsegő, az április 3-i választáson a baloldali összefogásra való voksolásra buzdító szövegen kívül más nem található. Akárcsak a honlaphoz kapcsolódó Facebook-oldalon, amely ugyanakkor Szabó Rebeka mellett számos baloldali, az Egységben Magyarországért logó alatt induló politikus posztjainak hirdetését finanszírozta.

Köztük van maga Márki-Zay Péter is, akire a mandiner.hu információi szerint eddig 62 millió forintot költöttek.

A hódmezővásárhelyi polgármester hirdetéseit az elmúlt időszakban csak ők hirdették, balos politikai propagandára ugyanakkor a titokzatos médium összesen mintegy 200 milliót szánt, ami igen jelentős összegnek számít. A portál tulajdonosi háttere, így a támogatás forrása sem ismeretes. Mindazonáltal, amennyiben a részvétlen, kegyeletsértő kommentjei miatt elbukott Gér Mihály helyett induló Szabó Rebeka zuglói alpolgármester esetében a jogsértést megállapították, úgy ez elvileg MZP-nél is hasonlóképp történhet.

Nyitókép: Facebook

Előkerült, szemeteszsákban találták meg M. Beáta holttestét
A magyar nő holttestére egy elhagyatott benzinkúton találtak rá.
Rájuk nyitottak szex közben, sokkot kaptak - videóval
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit.
Árpa Attila kalandvágyból lesz A Nagy Ő
Idén újra megnyílik a Bachelor - A Nagy Ő rezidenciája, ahol ezúttal Árpa Attila keresi szíve választottját. A TV2 p...
Versenypályának nézték az M0-ást, vérlázító ámokfutást rendeztek
A két "versenyző" óriási tempóval szlalomozott az autók között.
Így vágta szájba az óriási kő a notórius kocsifeltörőt - videó
Arcon ütötte a visszapattanó kő a kocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. Több járművet is ellopott és ...
Szijjártó Péter: Megvédjük a rezsicsökkentést, a nyugdíjakat és a teljes foglalkoztatást
Az ukrajnai háború miatt előálló újabb világgazdasági nehézségek komoly kockázatot jelentenek, de a kormány megvédi ...
Exkluzív fotók: Berki Krisztián kislánya összetört édesapja sírja láttán
A 41 éves korában elhunyt médiacelebet a Farkasréti temetőben kísérik utolsó útjára.
Elalvás után jött a valóságos rémálom, évekig szenvedtek a Heves megyei kisgyerekek
A 4 gyermek éveken keresztül borzalmas dolgokat szenvedett el.
Vérlázító pillanatok Budapesten, újabb sofőr írta át a KRESZ-t
Az autós dupla záróvonalat átlépve előzött balról, majd szembe hajtott a forgalommal.
Búcsúztatják Berki Krisztiánt - Tények 18.00
A család és a barátok hetekkel a tragédia után sem tudják felfogni, hogy Krisztián nincs többé... További részletek ...