Több száz stróman, milliárdos kár. Elfogták a lakásmaffia fejét

Karibi luxusból juttatta rácsok mögé az ingatlanos csalásokra szakosodott szervezet irányítóját a rendőrség. A férfi 1,2 milliárd forintot csalt ki közel 500 áldozatától.

2021. október 06. 11:30

Három év nyomozást követően landolt Budapesten szeptember 28-án a Frankfurtból érkező repülőjárat az évekig Dominik C. néven rejtőzködő csalóval, valójában T. Alexszel. A 30 éves férfi elfogásakor nem véletlen próbálta leplezni kilétét; azzal, hogy lebukott, 487 bűncselekménnyel kell szembenéznie - számolt be róla a police.hu.

A budapesti rendőrök 2017. novembere óta folytattak nyomozást egy ingatlancsalásokra szakosodott bűnszervezet ellen, melynek feje, mint kiderült a Dominikai Köztársaságban élő T. Alex. A férfi az általa működtetett csoportot interneten és mobiltelefonon keresztül irányította a személyes találkozások teljes mellőzésével.

T. Alex magyarországi gazdasági társaságok nevében hirdetett meg és adott bérbe ingatlanokat az interneten a tulajdonosok tudta nélkül, később azonban módszerei egyre kifinomultabbá és szervezettebbé váltak. Idővel már olyan ingatlan adás-vételeket is tető alá hozott, melyeknél a vásárlók sosem váltak lakástulajdonossá, és a pénzüket sem látták viszont.

A 2014. júniusától 2017. májusáig terjedő időszakban T. Alex ingatlan bérbeadásokkal tévesztette meg a hirdetésre jelentkezőket, akiktől albérleti díj és foglaló címen csalt ki pénzt. A lakások adatait és fotóit jellemzően az internetről lopta le, majd tett közzé egy saját hirdetést egy ténylegesen létező gazdasági társaság nevében. A bérlőkkel való találkozásra asszisztenseket alkalmazott, akiknek rendkívül kedvező bérezést és munkafeltételeket kínált. Dolgozói nagy része nem sejtette, hogy munkájukkal a férfi strómanjává válnak.

Fotók: police.hu

A hirdetésre jelentkezőkkel maga T. Alex kommunikált, asszisztenseinek az volt a feladata, hogy találkozzanak a hirdetésre jelentkező bérlőkkel, aláírassák a lakásbérleti foglaló nyilatkozatot és átvegyék a foglalókat, bérleti díjakat. Az átutalásokkal rendezett foglalókat a főnökük által meghatározott számlára befizették, vagy egy nemzetközi pénzügyi szolgáltatón keresztül juttatták el. A sértettek a pénz átadását követően sosem szereztek bérleti jogot a hirdetésben szereplő ingatlanokra, és a kifizetett összegeket sem kapták vissza.

A férfi 2017-től módszert váltott és egészen 2019 elejéig ugyancsak gazdasági társaságok nevében tett közzé hirdetéseket, azonban itt már eladásra kínálta az ingatlanokat. A lakásokat egy online szállásfoglalón választotta ki, majd bűntársa, V. Viktor a fővárosban kibérelte azokat. A csalás jelen esetben az volt, hogy az ingatlan tulajdonosa külföldön tartózkodik, így komoly vételi szándékuk igazolására a pénzt előre utalják át egy közjegyzői – valójában asszisztensei által nyitott - letéti számlára.

A vevőket ezt követően T. Alex egy másik bűntársa hívta fel, aki egy ismert ügyvéd nevével visszaélve biztosította a vevőket arról, hogy az adás-vétel körül minden jogszerű. A megtévesztett vevőktől ezután a férfi elkérte irataik másolatát is. A megszerzett adatokkal V. Viktor hamis közjegyzői letéti szerződéseket készített, melyeket eljuttattak az asszisztensek részére. Az alkalmazottak a hamis okirat birtokában már magukat közjegyző-helyettesnek bemutatva találkoztak a vevőkkel, majd aláíratták velük a hamis letéti szerződést, és felügyelték a vételár elutalását. A pénzösszegekhez ezt követően T. Alex már közvetlenül hozzáfért, mert az asszisztensei által nyitott számlák netbank adatai felett mindvégig ő rendelkezett.


A csalássorozat ügyében számos eljárás indult a fővárosban és vidéken is, amelynek keretében létrehoztak egy nyomozócsoportot 2019 januárjában. A nyomozók a digitális szálakat egészen Dominikáig követték le, majd sorra azonosították a szervezet tagjait. A csalók hiába használtak ügyleteikhez és kommunikációjukhoz titkosított VPN kapcsolatot és különböző csevegőalkalmazásokat, a rendőrök két év leforgása alatt 130 embert hallgattak ki gyanúsítottként és 487 bűncselekményt tártak fel.

Mikor a szervezet vezetőjének több társa lebukott, T. Alex új módszert választott a pénzszerzéshez; már nem adás-vétel útján próbált meg hozzájutni a jelentkezők pénzéhez, hanem adathalász programokkal szerezte meg ügyfelei bankszámla adatait. Az érdeklődőknek azt állította, hogy az eladásra kínált ingatlant jelenleg nem tudják megtekinteni, de email-ben tud küldeni a megvételre kínált lakásról egy videót. A videó átküldését követően a férfi hozzáférést szerzett a sértettek számítógépéhez, és ezáltal banki azonosítójukhoz is, személyes adataikat felhasználva pedig asszisztensei hamis meghatalmazásokkal új SIM-kártyát kértek a hívószámaikhoz. T. Alex így ügyfeleinek bankszámlájához teljes hozzáférést nyert és azokról átutalásokat hajtott végre az általa felügyelt számlákra.

A BRFK nyomozócsoportja végül azonosította a Dominikai Köztársaságból működtetett szervezetet vezető T. Alexet, aki ellen 2019 áprilisában európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Fotók: police.hu

Május közepén a BRFK háromfős delegációja kiutazott a Dominikai Köztársaságba, hogy közreműködjön T. Alex felkutatásában és elfogásában. A fővárosi nyomozók a helyi hatóságokkal együttműködve megállapították a férfi pontos tartózkodási helyét, majd június 2-án elfogták.

A Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ T. Alexet szeptember 28-án Frankfurtból Budapestre kísérte, majd átadta a fővárosi nyomozóknak. A BRFK munkáját a nyomozásban a Fővárosi Főügyészség, az Europol, az Interpol és FBI is segítette és támogatta.

A rendőrség a 2014. március 15. és 2021. június 2. között elkövetett bűncselekmény-sorozatban az ügy gyanúsítottjaival szemben csalás, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, pénzmosás, információs rendszer vagy adat megsértése, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt folytatott eljárást.

A gyanúsítottak a bűncselekmények során 21 közjegyző és hat ügyvéd nevével éltek vissza, 101 lakást hirdettek meg jogosulatlanul. A nyomozók 935 főt hallgattak ki tanúként, 477 strómant, azaz asszisztenst azonosítottak. A nyomozók 13 megyében és Budapesten 114 ingatlanban, a Dominikai Köztársaságban két ingatlanban hajtottak végre kutatást.

A szervezet vezetőjének, T. Alexnek kihallgatását követően a BRFK nyomozói előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, melyet az illetékes bíróság elrendelt. A nyomozók az eljárás során 337 millió forintot foglaltak le.

Mentálisan beteg lehet az eltűnt anyuka
Egyre több a megválaszolatlan kérdés az eltűnt kétgyerekes anyuka körül. A 49 éves inárcsi asszonyt másfél hete kere...
Gyerekek melóban
Fakanalat és seprűt ragadtak a sztármamik csemetéi. Szigorúan befogják a kicsiket a házimunkába. Konkoly Ági például...
Dua Lipát várják a legjobban a Szigeten
A kaputól a pultokig, a pultoktól pedig a kempingig kísértük a Sziget Fesztivál első napjának látogatóit, megnéztük ...
Száz kilókat nyom fekve a világbajnok nő
Férfiakat megszégyenítő módon edzenek, több mint száz kilót is képesek kinyomni azok a sportolónők, akik a Fekvenyom...
Egy szépségkirálynő élete a szülés után
Mérföldkőhöz érkezett a gyönyörű szépségkirálynő élete, anyuka lett Kocsis Korinna. A fiatal sztármami Facebook csop...
Tények teljes adás, 2022. augusztus 11., csütörtök
DRÁMA - Meghalt egy ötéves gyerek Zalaegerszegen, miután rádőlt egy targonca. Az apja mellett ült a gépen, amikor eg...
Felforrósodott a hangulat az idősek otthonában, a sokat látott 106 éves ünnepelt is zavarba jött
Huncut meglepetést kapott a 106 éves dédnagymama, miután azzal viccelődött, hogy egy chippendale meglephetné. A tréf...
Már első nap teltház a Szigeten
Külön jégkádat kért az öltözőjébe a fellépése előtt Dua Lipa. A brit énekesnő szerda este megtöltötte a Nagyszínpad ...
Kismamák a kánikulában
Félnek a strandon, bujkálnak a forróság elől a kismamák. Sorra dőltek meg idén a melegrekordok, az elviselhetetlen h...
Segíteni akart, élőhalott lett
Segíteni akart másokon, végül őt verték meg. Gábor egy kisbolt eladóit akarta megvédeni egy erőszakos vevőtől, aki v...