Több száz stróman, milliárdos kár. Elfogták a lakásmaffia fejét

Karibi luxusból juttatta rácsok mögé az ingatlanos csalásokra szakosodott szervezet irányítóját a rendőrség. A férfi 1,2 milliárd forintot csalt ki közel 500 áldozatától.

2021. október 06. 13:30

Három év nyomozást követően landolt Budapesten szeptember 28-án a Frankfurtból érkező repülőjárat az évekig Dominik C. néven rejtőzködő csalóval, valójában T. Alexszel. A 30 éves férfi elfogásakor nem véletlen próbálta leplezni kilétét; azzal, hogy lebukott, 487 bűncselekménnyel kell szembenéznie - számolt be róla a police.hu.

A budapesti rendőrök 2017. novembere óta folytattak nyomozást egy ingatlancsalásokra szakosodott bűnszervezet ellen, melynek feje, mint kiderült a Dominikai Köztársaságban élő T. Alex. A férfi az általa működtetett csoportot interneten és mobiltelefonon keresztül irányította a személyes találkozások teljes mellőzésével.

T. Alex magyarországi gazdasági társaságok nevében hirdetett meg és adott bérbe ingatlanokat az interneten a tulajdonosok tudta nélkül, később azonban módszerei egyre kifinomultabbá és szervezettebbé váltak. Idővel már olyan ingatlan adás-vételeket is tető alá hozott, melyeknél a vásárlók sosem váltak lakástulajdonossá, és a pénzüket sem látták viszont.

A 2014. júniusától 2017. májusáig terjedő időszakban T. Alex ingatlan bérbeadásokkal tévesztette meg a hirdetésre jelentkezőket, akiktől albérleti díj és foglaló címen csalt ki pénzt. A lakások adatait és fotóit jellemzően az internetről lopta le, majd tett közzé egy saját hirdetést egy ténylegesen létező gazdasági társaság nevében. A bérlőkkel való találkozásra asszisztenseket alkalmazott, akiknek rendkívül kedvező bérezést és munkafeltételeket kínált. Dolgozói nagy része nem sejtette, hogy munkájukkal a férfi strómanjává válnak.

Fotók: police.hu

A hirdetésre jelentkezőkkel maga T. Alex kommunikált, asszisztenseinek az volt a feladata, hogy találkozzanak a hirdetésre jelentkező bérlőkkel, aláírassák a lakásbérleti foglaló nyilatkozatot és átvegyék a foglalókat, bérleti díjakat. Az átutalásokkal rendezett foglalókat a főnökük által meghatározott számlára befizették, vagy egy nemzetközi pénzügyi szolgáltatón keresztül juttatták el. A sértettek a pénz átadását követően sosem szereztek bérleti jogot a hirdetésben szereplő ingatlanokra, és a kifizetett összegeket sem kapták vissza.

A férfi 2017-től módszert váltott és egészen 2019 elejéig ugyancsak gazdasági társaságok nevében tett közzé hirdetéseket, azonban itt már eladásra kínálta az ingatlanokat. A lakásokat egy online szállásfoglalón választotta ki, majd bűntársa, V. Viktor a fővárosban kibérelte azokat. A csalás jelen esetben az volt, hogy az ingatlan tulajdonosa külföldön tartózkodik, így komoly vételi szándékuk igazolására a pénzt előre utalják át egy közjegyzői – valójában asszisztensei által nyitott - letéti számlára.

A vevőket ezt követően T. Alex egy másik bűntársa hívta fel, aki egy ismert ügyvéd nevével visszaélve biztosította a vevőket arról, hogy az adás-vétel körül minden jogszerű. A megtévesztett vevőktől ezután a férfi elkérte irataik másolatát is. A megszerzett adatokkal V. Viktor hamis közjegyzői letéti szerződéseket készített, melyeket eljuttattak az asszisztensek részére. Az alkalmazottak a hamis okirat birtokában már magukat közjegyző-helyettesnek bemutatva találkoztak a vevőkkel, majd aláíratták velük a hamis letéti szerződést, és felügyelték a vételár elutalását. A pénzösszegekhez ezt követően T. Alex már közvetlenül hozzáfért, mert az asszisztensei által nyitott számlák netbank adatai felett mindvégig ő rendelkezett.


A csalássorozat ügyében számos eljárás indult a fővárosban és vidéken is, amelynek keretében létrehoztak egy nyomozócsoportot 2019 januárjában. A nyomozók a digitális szálakat egészen Dominikáig követték le, majd sorra azonosították a szervezet tagjait. A csalók hiába használtak ügyleteikhez és kommunikációjukhoz titkosított VPN kapcsolatot és különböző csevegőalkalmazásokat, a rendőrök két év leforgása alatt 130 embert hallgattak ki gyanúsítottként és 487 bűncselekményt tártak fel.

Mikor a szervezet vezetőjének több társa lebukott, T. Alex új módszert választott a pénzszerzéshez; már nem adás-vétel útján próbált meg hozzájutni a jelentkezők pénzéhez, hanem adathalász programokkal szerezte meg ügyfelei bankszámla adatait. Az érdeklődőknek azt állította, hogy az eladásra kínált ingatlant jelenleg nem tudják megtekinteni, de email-ben tud küldeni a megvételre kínált lakásról egy videót. A videó átküldését követően a férfi hozzáférést szerzett a sértettek számítógépéhez, és ezáltal banki azonosítójukhoz is, személyes adataikat felhasználva pedig asszisztensei hamis meghatalmazásokkal új SIM-kártyát kértek a hívószámaikhoz. T. Alex így ügyfeleinek bankszámlájához teljes hozzáférést nyert és azokról átutalásokat hajtott végre az általa felügyelt számlákra.

A BRFK nyomozócsoportja végül azonosította a Dominikai Köztársaságból működtetett szervezetet vezető T. Alexet, aki ellen 2019 áprilisában európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Fotók: police.hu

Május közepén a BRFK háromfős delegációja kiutazott a Dominikai Köztársaságba, hogy közreműködjön T. Alex felkutatásában és elfogásában. A fővárosi nyomozók a helyi hatóságokkal együttműködve megállapították a férfi pontos tartózkodási helyét, majd június 2-án elfogták.

A Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ T. Alexet szeptember 28-án Frankfurtból Budapestre kísérte, majd átadta a fővárosi nyomozóknak. A BRFK munkáját a nyomozásban a Fővárosi Főügyészség, az Europol, az Interpol és FBI is segítette és támogatta.

A rendőrség a 2014. március 15. és 2021. június 2. között elkövetett bűncselekmény-sorozatban az ügy gyanúsítottjaival szemben csalás, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, pénzmosás, információs rendszer vagy adat megsértése, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt folytatott eljárást.

A gyanúsítottak a bűncselekmények során 21 közjegyző és hat ügyvéd nevével éltek vissza, 101 lakást hirdettek meg jogosulatlanul. A nyomozók 935 főt hallgattak ki tanúként, 477 strómant, azaz asszisztenst azonosítottak. A nyomozók 13 megyében és Budapesten 114 ingatlanban, a Dominikai Köztársaságban két ingatlanban hajtottak végre kutatást.

A szervezet vezetőjének, T. Alexnek kihallgatását követően a BRFK nyomozói előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, melyet az illetékes bíróság elrendelt. A nyomozók az eljárás során 337 millió forintot foglaltak le.

Bozótvágóval mészárolta le két ismerősét is
Befejezték a rendőrök a nyomozást az ellen a férfi ellen, aki januárban megölte két ismerősét Szegeden.
Napokig furikázott a holttesttel a kegyetlen gyilkos
Hat nap alatt két nő életére tört, egyiket brutálisan halálra késelte, majd napokig kocsija csomagtartójában szállít...
Már megint megdöbbentő dolgot tett Britney Spears
Visszakapta az irányítást az élete felett, de szélsőséges érzelem dúlnak a lelkében. Ez vezérelhette szokatlan tetté...
Euforikus produkcióval jutott tovább a Sztárban Sztár Leszek! fiatal énekesnője
Pápai Joci versenyzője, Karmen az Euphoria című dallal hengerelte le a zsűrit és a nézőket száz százalékos produkció...
Elérkezett a Séfek Séfe döntő hete
Indul a véghajrá!
Lecsaptak a rendőrök Európa legnagyobb kannabiszültetvényére
A kannabiszokat genetikailag módosították, hogy egyszerű kendernek tűnjenek, a hatóságok azonban így is felszámolták...
Rendőri intézkedés közben meghalt egy férfi
Meghalt egy férfi a VIII. kerületi Baross utca és a Szigetvári utca sarkán, miközben a rendőrök éppen intézkedtek ve...
Október 20-ig lehet pályázni a kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő támogatására
A rendelkezésre álló 13,7 milliárd forintos keretre már közel hatszáz vállalkozás pályázata érkezett be mintegy négy...
Pornósztár lett a Southampton labdarúgója
Feladta a futball-karrierjét a pornóért a Southampton ásza. Hazája legjobban fizetett pornósztárja lett.
Európa legnagyobb szuperszámítógépének fejlesztésébe kezd az OTP és az ITM
Európa legnagyobb szuperszámítógépének fejlesztésébe kezd az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az OTP...