egészségügy

Szlávik János elárulta, hogy mikor lehet vége a járványnak

Szlávik János hétfőn reggel adott interjút a Mokkában. Arról beszélt, hogy az ötödik hullám csúcsán már túl van Magyarország, és elárulta, hogy szerinte mikor lehet vége a koronavírus-járványnak.

2022. február 14. 09:27

Szlávik János infektológus hétfő reggeli interjújában arról számolt be, hogy bízik abban, hogy innentől csökkeni fognak a számok a koronavírus-járvány tekintetében az országban. Elmondta, hogy ugyan az ötödik hullám csúcsán már túl vagyunk, a számok csak lassan csökkennek. Ez azért van, mert, ha valaki kórházba kerül, az több hetet tölthet ott, így az ápolt betegek, intenzíven lévők és halottak száma csak lassabban követi a járvány csúcsát. Úgy fogalmazott, hogy „az egészségügyet tekintve nem csökken a nyomás”.

Amikor arról kérdezték, hogy kik fekszenek kórházban, azt mondta, hogy nagyon sok az idős beteg, viszont szerinte legtöbben nem a koronavírus miatt, hanem azért, mert magukban hordozzák a vírust. Ez azt jelenti, hogy más panaszokkal, vagy más betegséggel kerülnek valójában kórházba, de mivel koronavírus-pozitívak, ezért a covid-osztályokra helyezik őket, még akkor is, ha nem a vírus okozza az egészségügyi problémáikat. Azt is elárulta, hogy a betegeknek csak néhány százaléka fekszik kórházban a „klasszikus koronavírus okozta tüdőgyulladással”.


Kitért arra is, hogy az intenzíven ápolt betegek döntő többsége oltatlan, és felhívta a figyelmet arra, hogy láthatóan a három oltás megfelelő védettséget ad az omikron ellen, csak az oltatlanok mutatnak súlyos tüneteket, ha elkapják. Az adatok szerint a covid fertőzések 90 százaléka Magyarországon omikron variáns. Hozzátette, hogy az úgynevezett „lopakodó” omikron is jelen van az országban, de ettől nem kell félni, csak egy alvariáns, altípus, amelyekből a delta terjedésekor is sok jelen volt.

Elmondta azt is, hogy ennek a hullámnak a csúcsán túl vagyunk, és ennek tekintetében az első oltást lehet már késő felvenni, viszont felhívta a figyelmet arra, hogy nincs feleslegesen, vagy későn beadott védőoltás. Úgy fogalmazott, hogy „mindenképpen megéri beadni, nem tudjuk, mi jön később, távolabbra is kell gondolni, egy esetleges nyári, vagy őszi hullám is lehet”.

Aggodalmát fejezte ki viszont azzal kapcsolatban, hogy nem halad előre az első oltások felvétele. Elmondta, hogy az akcióhetek jó néhány embert megtaláltak, de nem eleget a mostani, 60-65 százalékos átoltottság fenntartásához.


Amikor arról kérdezték, hogy a WHO miért aggódik a mutánsok miatt, azt mondta, hogy jelenleg nem léteznek súlyosabb variánsok, és a WHO azért aggódik, mert ahol még javában tombol a járvány, - például Afrikában – ott megjelenhetnek újabb mutánsok, variánsok. De aki be van oltva, annak bizonyíthatóan elég védelme van az esetleges új variánsokkal szemben is.

Úgy fogalmazott, hogy lehet abban bízni, hogy olyan mutáns nem jelenik már meg, amely ellen a védőoltás nem jó. És ennek függvényében lehet abban is bízni, hogy egyesek szerint ebben az évben, vagy jövőre vége a koronavírus járványnak. Ezt az is jelzi, hogy sok ország elkezdte feloldani a korlátozásokat. Nem csak enyhítésekről van szó, hanem teljes feloldásról.

A jelenlegi magyarországi koronavírus adatok itt olvashatók. 

Gyermekpornót találtak a gyerekeket segítő szervezet alelnökénél
A humán szolgáltató nonprofit szervezet alelnökét kedden tartóztatták le.
Testbeszéd-szakértő elemezte ki Johnny Depp és ügyvédje kapcsolatát, fény derült a titokra
Johnny Depp elbűvölő ügyvédje, Camille Vasquez neve az elmúlt napokban vált közismertté, annak köszönhetően, hogy a ...
Brutális tempóval csapódott a közút moduljába - Fotók
Az autó körülbelül 150 kilométeres sebességgel csapódott az közút energiaelnyelő moduljába, majd beszorult alá.
Forró vízzel akarta kiűzni gyermekéből a démont a kegyetlen nő
Gyermekbántalmazással vádolják azt az arizonai anyát, aki úgy vélte, démon szállta meg kisfiát, ezért tragikus módsz...
Megölte anyósát, balesetnek próbálta beállítani
Balesetnek próbálta meg beállítani anyósa halálát egy tatabányai férfi, de nem tudott túljárni a rendőrök eszén. Mos...
Elsírta magát az orvosnál, csúnyán megbüntették
Pénzbüntetéssel sújtottak egy beteget, aki ritka betegsége miatt segítségért fordult orvosához. Drágán fizetett azér...
Az irigyeik azt hiszik, nem is dolgoznak
Az igazán gazdag családok ritkán engedik meg, hogy tévéstáb férkőzzön a magánéletükbe, bemutassa káprázatos otthonuk...
Tények teljes adás, 2022. május 20., péntek
GYÁSZ - Nyilatkozott a Tényeknek a csütörtöki kecskeméti horrorbaleset egyik áldozatának nővére. A férfinak négy gye...
Zámbó Krisztián megelégelte az egyedüllétet, kezébe vette az irányítást
Zámbó Jimmy fia nagyot csalódott.
Víz nélkül kell élnie kiütései miatt
Egy esti zuhanyzás is égő, elviselhetetlen tünetekkel járhat. Az ismert mondás, miszerint " Víz az élet forrása.", n...