Szijjártó: válságidőszakban sem szabad feladni a nemzeti célokat

Válságidőszakban sem szabad feladni a nemzeti célokat, például a teljes foglalkoztatottságot, ezért a kormány jelen helyzetben is a beruházások támogatására fókuszál, hogy Magyarország elkerülhesse az európai krízist - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Debrecenben.

2022. november 07. 16:19

A tárcavezető a Hajdúhús 2000 Kft. beruházásának átadásán alapvető célkitűzésnek nevezte, hogy hazánkban mindenki dolgozhasson, aki csak akar. Mint mondta, erre épült a sikeres válságkezelés a koronavírus-járvány alatt is, így a mostani nehézségek alatt sem szabad más utat választani.

"Ezért Magyarország kormánya ebben a gazdasági válsággal fenyegető időszakban is, ugyanúgy, mint a koronavírus-járvány idején, a beruházások támogatására összpontosít. Ez egyszer már bejött, s most is be fog majd jönni, így mi, magyarok el fogjuk tudni kerülni az európai gazdaságot sújtó recessziót" - szögezte le.

"Az európai gazdaság a recesszió irányába nemhogy megy, hanem rohan öles léptekkel. Mi, magyarok ebből ki akarunk maradni, erre pedig akkor van lehetőség, (.) ha folyamatosan jönnek létre az újabb és újabb beruházások" - fogalmazott.

A most átadott, 2,6 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztéshez az állam nagyjából egymilliárd forinttal járult hozzá, amiért cserébe a húsipari cég kötelezettséget vállalt 192 fős dolgozói állománya megőrzésére.


Szijjártó Péter beszédében rámutatott, hogy a világ "gyakorlatilag válságról-válságra bukdácsol", és az elmúlt kevesebb mint három év alatt példátlan módon kétszer is a feje tetejére állt a világgazdaság. Aláhúzta: közös a pandémiás és a háborús helyzetben, hogy egyik sem az élelmiszeriparból indult ki, mégis mindkettő drámai kihatással járt az élelmiszerellátásra világszerte.

A koronavírus-járvány megszakította a beszállítói láncokat, ami több helyen ellátási zavarokat okozott, még Nyugat-Európában is, az ukrajnai háború pedig súlyos élelmezési válsággal fenyeget, mivel az egymással hadban álló országok a világ éléskamráinak számítanak - mondta.

Bár a magyar élelmiszeripar kiválóan vizsgázott ezen a két stresszteszten, mindez világossá teszi, hogy a megfelelő élelmiszeripari kapacitások megléte nemzetbiztonsági érdek - emelte ki.

"Arra törekszünk, hogy az élelmiszerellátás tekintetében önellátók legyünk, minél több élelmiszeripari termékről elmondhassuk, hogy többet termelünk belőle, mint amit elfogyasztunk" - tette hozzá.

A miniszter arról számolt be, hogy tavaly az élelmiszeripar termelési értéke 4400 milliárd forint volt és ezzel rekordot döntött, az idei év első nyolc hónapjában pedig 46 százalékos növekedést regisztráltak a 134 ezer család megélhetését biztosító szektorban, ami újabb hatalmas csúcsnak minősül.

Mint közölte, a dinamikus fejlődést mutatja, hogy az ágazatban 2014 óta hatvanhat olyan nagyobb beruházás történt, amelyet a kormányzat támogatott.

"Aki nem fejleszt, aki nem hajt végre beruházásokat, aki nem a legmodernebb technológiát alkalmazza, az egészen biztosan nem lehet versenyképes ebben az ágazatban sem" - vélekedett.

MTI

Gyomorbaj? Sietve hágta át a létező összes szabályt a 10-es út fenegyereke
A sofőr ámokfutását egy fedélzeti kamera rögzítette.
Meghan Markle-nek megtiltották, hogy szakemberhez forduljon
Korábban sokkolta a közvéleményt, mikor öngyilkos gondolatairól beszélt, most elmondta, miért tette. 
Különös fotók készültek a Mecsekben, több méteresre nőttek az óriási árnyak
A látvány leírhatatlan.
Börtönre ítélték Lagzi Lajcsit
Nem ússza meg a börtönt Galambos Lajos! Az ország trombitása hét éven át bizonygatta az igazát, de hiába. A zenész m...
Rekordot dönt Demjén Ferenc
Rekordot dönt a 75 éves rocklegenda! Demjén Ferenc az egyetlen olyan magyar előadó, aki huszonötödszörre tölti meg a...
Kelet felé távolodik a csapadékrendszer
időjárás-jelentés, 2022. december 9., péntek
A Queen halhatatlan
A Queen együttes feledhetetlen zenéje egyben bizonyíték arra, hogy tényleg van, ami örök. Főleg, hogyha az annyira j...
Karácsonyi segítség
Megannyi csodaszép kosztüm, zakó, nadrág, szoknya és cipő, amelyek az Xmas Charity Sale jótékonysági vásáron cserélt...
Tények teljes adás, 2022. december 9., péntek
FRONTÁLIS - Szörnyethalt egy 32 éves férfi, miután összeütközött egy másik sofőrrel Újpesten, majd egy házfalnak is ...
Csoda történt!
Egy pillanat alatt változott meg Pataky Attila élete néhány évvel ezelőtt. Akkor az egyik leghalálosabb kórral, vast...
A decemberi hidegben is bikinire vetkőzött a bombatestű Sabrina - fotók
A megalázott brazilok szégyenteljes kudarca a vb egyik legnagyobb szenzációja
Így hazudozik a brüsszeli korrupciós botrányról a 444 és a 24
Kialakult a Virtuózok V4+ nemzetközi döntős mezőnye
A rendőrség eltűntként keresi a gyönyörű magyar kislányt, a szülei szerint elrabolták