Szijjártó Pétert Lendva díszpolgárává választották

Lendva díszpolgári címével tüntették ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, az elismerést Magyar János polgármester adta át csütörtökön a szlovéniai, muravidéki városban.

2021. június 17. 11:50

A tárcavezető megköszönte Lendva városának és polgárainak a kitüntetést. "Egy város díszpolgári címét, ezzel pedig egy közösség elismerését elnyerni nagy megtiszteltetés, különös tekintettel arra, hogy Martonyi János után én vagyok Magyarország második külügyminisztere, aki ebben a megtiszteltetésben részesül" - mondta Szijjártó Péter.

Mielőtt rátért volna a kitüntetésre, tolmácsolta Magyarország valamennyi polgárának jókívánságát abból az alakalomból, hogy Szlovénia harminc esztendővel ezelőtt vívta ki a függetlenségét. Kiemelte, hogy a közép-európaiaknak különleges történelmük van. "Egészen a közelmúltig meg kellett harcolnunk a szabadságunkért. Ezért mi itt Közép-Európában pontosan tudjuk értékelni a szabadság jelentőségét" - húzta alá.

Jelezte: "Mi most egy különösen nehéz időszakon vagyunk remélhetőleg túl". Ez a nagyon nehéz időszak minden eddiginél világosabbá tette, hogy milyen egymásrautaltságban élnek itt a nemzetek - hangsúlyozta. Ez a nehéz helyzet megerősítette a magyar külpolitika két fontos céljának a helyességét - folytatta. Először is jóban kell lenni a szomszédokkal, másodszor pedig folyamatosan erősíteni kell a határon túli magyar közösségeket - tette hozzá.

"És ebben a különösen nehéz múltú Közép-Európában ma olyan politikai helyzet jött létre, hogy ez a két cél nem áll ellentétben egymással. Sőt ez a két cél egymással harmóniában, összhangban van" - szögezte le. Úgy vélte, hogy "Különleges adomány a Jóistentől mindannyiunk számára, hogy mi ezt az időszakot élhetjük meg". Utalt rá, hogy ez így van különösen Magyarország és Szlovénia együttműködése tekintetében. A két ország együttműködése a kölcsönös tiszteletre és az őszinte barátságra épül - húzta alá.

Ennek a különleges kapcsolatnak a felépítésében a muravidéki magyar nemzeti közösség igazi erőforrásnak bizonyult - mondta, hozzáfűzve: "Pontosan tudjuk, hogy minél jobban megy a szomszédoknak, annál jobban megy nekünk is". Szavai szerint ezért Lendva és környéke továbbra is számíthat a magyar emberek figyelmére, valamint a magyar kormány támogatására. A folyamatban lévő fejlesztéseket végig viszik, és várják a polgármestertől, valamint a lendvaiaktól az újabb és újabb fejlesztési ötleteket. Úgy vélte: egy ilyen díszpolgári cím egyrészt elismerést és megtiszteltetést, másrészt elvárást is jelent.

"Szeretném önöket biztosítani arról, hogy ennek az elvárásnak a jövőben is meg kívánok felelni, és teljes szívemből fogom támogatni önöket" - mondta végezetül. Magyar János polgármester megköszönte Szijjártó Péternek kezdeményező és segítőkészségét, és példás emberi magatartását. Mint mondta, mint Lendva község díszpolgárát, ezentúl mindig nyitott szívvel, őszinte szeretettel várják.

 

MTI

Először mértek ilyen hideget idén ősszel
Fagyott az éjjel, idén ősszel először mértek mínusz hőmérsékleti értéket - közölte az Országos Meteorológiai Szolgál...
Megsebesített vaddisznó végzett a vadásszal
A sérült és agresszív állat teljes erejével rontott neki az idős vadásznak és agyarával átszúrta a férfi combartériá...
Három napig túszként tartotta a kiskutyát egy majom - Videó
A kéthetes kiskutyát végül sikerült kimenekíteni a veszedelmes majom karjainak fogságából.
Már az édesapjánál is jobban játszik Cristiano Ronaldo fia
A futballsztár édesanyja szerint unokája már most sokkal ügyesebben kezeli a labdát, mint Ronaldo 11 éves korában.
Rohamosan emelkedik a járványgörbe, komoly megszorítások lépnek életbe Romániában
Bukarest vörös besorolásba került, Temesváron hétvégenként éjszakai kijárási tilalom lép hatályba
Tények délben teljes adás, 2021. szeptember 22, szerda
ROBBANÁS - Nyolc munkás megsérült, közülük négyen nagyon súlyosan megégtek, amikor robbanás történt a kiskörei vízer...
Szakadozik a felhőzet észak felől
időjárás-jelentés, 2021. szeptember 22., szerda, dél
Tények reggel teljes adás, 2021. szeptember 22, szerda
ROBBANÁS – Nyolc munkás megsérült, közülük négyen nagyon súlyosan megégtek, amikor robbanás történt a kiskörei vízer...
Kiderült, ki játssza Dobrev Klárát az Elk*rtuk című filmben
A színésznő tudta, nem kis kockázatot vállal azzal, ha elvállalja ezt a megosztó szerepet.
Kíméletlen jégkorszaki hideg várható télen a meteorológusok szerint
Az utóbbi idők egyik leghidegebb tele várható az Északi-sarkvidék feletti sztratoszféra felmelegedés miatt.