Szijjártó Péter: Magyarország párbeszéd folytatására szólítja fel a világpolitika szereplőit

Magyarország célja és nemzetbiztonsági érdeke a béke hosszú távú megőrzése, ezért a Kelet-Európában kialakult konfliktussal összefüggésben arra szólítja fel a világpolitika szereplőit, hogy folytassák a párbeszédet, folytassanak párbeszédet az érintett felekkel - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek ülésének szünetében.

2022. február 21. 14:17

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Magyarország arra szólítja fel a világpolitika nagy szereplőit, hogy a provokálás, az erőfitogtatás és az üzengetés helyett térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. A külgazdasági és külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az orosz és az amerikai diplomácia vezetője, Szergej Lavrov és Antony Blinken e hét folyamán Genfben tervezett tanácskozását követően az orosz és az amerikai elnök találkozója is létrejöhet. Magyarország ezt látja az egyetlen megoldásnak, ezt látja az egyetlen reménynek - emelte ki.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna kérésének Magyarország eleget tesz: kijevi nagykövetsége és a Kárpátalján működő két konzulátusa teljes létszámban és funkciójával működik. Magyarországnak nem célja ennek megváltoztatása - mondta. Közölte, noha vannak fennálló konfliktusai Ukrajnával, Magyarország továbbra is segítséget nyújt, és újabb 120 lélegeztetőgéppel segíti például a koronavírus-járvány elleni ukrán védekezést.


Szijjártó Péter Bosznia-Hercegovinával kapcsolatban kijelentette, a Nyugat-Balkán stabilitása, békéje és nyugalma Magyarország nemzetbiztonsági érdeke, ezért a szankciók helyett párbeszéd folytatására szólít fel. Hangsúlyozta: Magyarország úgy gondolja, hogy a szankciókkal fenyegetés ellenkező hatást vált ki a Nyugat-Balkánon. A szankciókkal nem békét, hanem feszültséget lehet teremteni és a konfliktusokat elmélyíteni, ezért Magyarország arra kéri minden szövetségesét és barátját, hogy ne a megszorító intézkedések eszközében lássák a megoldást, hanem a párbeszéd folytatásában - emelte ki.

Emlékeztett, a hétvégén egyeztetett Milorad Dodikkal, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének tagjával, a boszniai szerbek vezetőjével, akivel egyetértettek Bosznia-Hercegovina területi integritásának megőrzésében. "Azzal, hogy egyes szövetségeseink és barátaink Milorad Dodikot szankciókkal fenyegetik, azzal nem járulnak hozzá a stabilitáshoz és a békéhez Bosznia-Hercegovinában, hanem súlyosbítják a helyzetet" - fogalmazott.

Magyarország nem támogat semmilyen szankciót Bosznia-Hercegovina kapcsán egyetlen entitással vagy személlyel szemben sem. A demokratikusan megválasztott politikusokkal beszélni kell, nem szankciós rezsimek bevezetésével fenyegetni őket - jelentette ki. Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy a megszorító intézkedések politikája zsákutcát, kudarcot jelentett az elmúlt időszakban. Elmondta: az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői ülésén nem született olyan döntés, amely előrehozta volna bármilyen szankciók bevezetését, ugyanis - szavai szerint - jelenleg a párbeszédnek, a diplomáciának van ideje. Minden, ami a párbeszéd és a diplomácia útjain kívül van, az rontja a megoldás esélyeit - tette hozzá a magyar külügyminiszter.

 

MTI

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Tények este teljes adás, 2022. május 27., péntek
GYILKOSSÁG - Családi tragédia Aszódon! Megölte lányait és magával is végezni akart egy 46 éves férfi. A lányokat elt...
Tények Plusz adás, 2022. május 27., péntek
CSALÁDI TRAGÉDIA - Kivégezte kislányait, majd vonat elé ugrott egy férfi Aszódon. A gyerekek láthatáson voltak nála,...
Intenzív osztályra került a Nemzet Színésze
A mentő vitte el csütörtök reggel a 88 éves színészt.
Tények röviden, 2022. május 27., péntek
Tények röviden adás
Erősen felhős idő néhol záporokkal
időjárás-jelentés, 2022. május 27., péntek