Szijjártó Péter: Magyarország ellenzi az európai-kínai gazdasági együttműködés szétvágását

Magyarország határozottan ellenzi az európai-kínai gazdasági együttműködés szétvágását, rendkívüli károkat okozna a gazdasági realitások politikai szempontokkal történő felülírása, ehelyett kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítására kellene helyezni a hangsúlyt.

A tárcavezető az európai uniós tagállamok kereskedelmi ügyekkel foglalkozó minisztereinek informális tanácsüléséről beszámolva kiemelte, hogy Európa az elmúlt évek világgazdasági folyamatainak egyik vesztese lett, miközben éppen új korszak kialakulása zajlik, amelynek három fontos alapvetése is fájóan érinti a kontinenst.

Először is, a világgazdasági átalakulás ütemét diktáló elektromos autóiparban a nyugati cégek függőségi helyzetbe kerültek a keleti szereplőktől, amit jól mutat az a tény is, hogy a tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó közül hét kínai és három dél-koreai - mondta. Emellett leszögezte, hogy az Európai Unió a szankciókkal "gyakorlatilag először lábon, aztán végül már tüdőn is lőtte magát", miután a korlátozások a magas infláció nyomán sokkal jobban sújtják az európai gazdaságot, mint az oroszt.

Továbbá itt van az Egyesült Államok "helyzetkihasználása", hiszen Washington olyan patrióta gazdasági intézkedéseket vezetett be, amelyekkel "kihasználják a háborús helyzetet és befektetéseket próbálnak elszívni az európai gazdaságból" - tette hozzá. "Ez tehát a jelenlegi világgazdasági kontextus, ebben Európa egyelőre nem áll jól, és újabb önsorsrontó, szerintem végzetes hibát rejtő döntéssorozatra próbálnak inspirálni minket néhányan EU-n belülről és kívülről, ez pedig az európai és a kínai gazdaság mesterséges szétválasztása" - figyelmeztetett.

Kiemelte: amennyiben ez megtörténik, akkor a szankciók általi "tüdőlövést" követően gyakorlatilag az európai gazdaság "lefejezése" fog megtörténni. Szijjártó Péter rámutatott, hogy az EU-Kína kereskedelmi forgalom értéke 856 milliárd euró volt tavaly, amelyből a magyar részesedés egyébként mindössze 1,4 százalékos, és ennek megszakításából Európa újra vesztesen jönne ki, különös tekintettel arra, hogy a brüsszeli döntések miatt rohamléptekkel kell megújulnia az autóiparnak.

"Ha valaki mesterségesen szétvágná a jövőben az európai-kínai gazdasági együttműködést, akkor azzal az európai gazdaság egyik stratégiai ágazatának, az autóiparnak okozna elementáris kárt" - közölte. Majd arra is kitért, hogy ezen Magyarország ráadásul különösen sokat veszítene, miután hazánk fontos találkozási pontja a nyugati autóipari vállalatoknak és a keleti elektromos akkumulátorgyártóknak. Magyarország határozottan ellenzi az európai-kínai gazdasági együttműködés szétvágását, és ehelyett lépéseket szorgalmaz a kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítása érdekében - jelentette ki.

 "Néhány nagy, Európán kívüli szereplő is próbálja inspirálni az európai és a kínai gazdaság szakítását, ezt az ő szempontjukból értjük, de a mi szempontunkból ez kifejezetten hátrányos lenne. A gazdasági realitást dogmatikus ideológiai, politikai szempontokkal felülírni rendkívüli károkat jelentene" - húzta alá.

A miniszter arról is beszámolt, hogy napirenden van az európai-amerikai gazdasági együttműködés is, és a kormánynak érdeke a minél szorosabb kapcsolat, mivel az amerikai vállalatok alkotják a második legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon. "Szerintem Európának itt példát kéne vennie az Egyesült Államokról patriotizmusból, a saját gazdaság támogatásából" - vélekedett.

Végül pedig az ukrán miniszterelnök-helyettes részvételével kapcsolatban emlékeztetett, hogy hazánk történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, valamint lényeges beruházást hajtott végre Fényeslitkén, ahol hatalmas kapacitású logisztikai terminált hozott létre az EU és Ukrajna határán.

Problémásnak nevezte ugyanakkor, hogy az eredetileg a rászoruló afrikai és ázsiai régiókba szánt ukrán élelmiszeripari és mezőgazdasági termékek sok esetben Közép-Európába érkeznek, és ott elég nehezen kezelhető zavarokat okoznak a piacon. "Fontosnak tartjuk, hogy az Európai Bizottság itt lépjen fel a közép-európai mezőgazdasági érdekek mentén" - szögezte le.

Illetve felszólította Ukrajnát, hogy ne büntesse azon európai cégeket, amelyek semmilyen szabály ellen nem vétettek, csak nem akarják felszámolni oroszországi jelenlétüket. Volt példa ilyenre több magyar gyógyszergyártó esetében is. Kiemelte: ez elfogadhatatlan, Magyarország ezért elvárja a fellépést ezen a téren is az Európai Uniótól - közölte az MTI.

2023. március 10. 13:05
Elvittek egy autót a Róna utcából, búcsút inthet a kocsinak a TV2
Nem jutottak szóhoz.
Lezuhant egy 20 milliós ország alelnökének gépe, senki sem élte túl
Az államfő közölte a szörnyű hírt.
Még mindig fájdalmai vannak Besenczi Árpádnak, őszintén vallott a vele történtekről
Hónapokig a hétköznapi dolgok is problémát okoztak számára.
Űrporból építőanyag és növénytermesztés: Sci-fibe illő magyar kísérleteket végez majd az űrben Kapu Tibor
A magyar kutatóűrhajós elmondta, a Hunor program célja az volt, hogy magyar űrhajós magyar kísérleteket végezzen el ...
Rakétatámadás ért kereskedelmi hajókat az Ádeni-öbölnél
Rakétatámadás ért két kereskedelmi hajót az Ádeni-öbölnél brit tengerbiztonsági ügynökségek vasárnapi közlése szerin...
Harckocsik lepik el az M1-est és az M7-est, megtörtént a bejelentés
Minden sofőrt óvatosságra intenek.
Tüntetők és rendőrök csaptak össze az argentin parlamentnél
Közben az épületben a szenátorok több állami vállalat privatizációjával kapcsolatos vitatott reformcsomagról tárgyal...
Paulo Fonseca lett az AC Milan vezetőedzője
Az 51 éves tréner szerződése három évre szól.
Rejtélyes hang teszi tönkre a budapestiek éjszakáit, egyelőre csak mindenki találgat
Több kerületben is hallani lehet.
Gulyás Gergely a választási eredményről: Szilárd alapot ad arra, hogy a kormány békét képviselje a világban
A választás eredménye megerősítette a kormánypártokat és a kormányt, hogy továbbra is a béke üzenetét képviselje – e...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.