Szijjártó Péter: Magyarország ellenzi az európai-kínai gazdasági együttműködés szétvágását

Magyarország határozottan ellenzi az európai-kínai gazdasági együttműködés szétvágását, rendkívüli károkat okozna a gazdasági realitások politikai szempontokkal történő felülírása, ehelyett kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítására kellene helyezni a hangsúlyt.

A tárcavezető az európai uniós tagállamok kereskedelmi ügyekkel foglalkozó minisztereinek informális tanácsüléséről beszámolva kiemelte, hogy Európa az elmúlt évek világgazdasági folyamatainak egyik vesztese lett, miközben éppen új korszak kialakulása zajlik, amelynek három fontos alapvetése is fájóan érinti a kontinenst.

Először is, a világgazdasági átalakulás ütemét diktáló elektromos autóiparban a nyugati cégek függőségi helyzetbe kerültek a keleti szereplőktől, amit jól mutat az a tény is, hogy a tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó közül hét kínai és három dél-koreai - mondta. Emellett leszögezte, hogy az Európai Unió a szankciókkal "gyakorlatilag először lábon, aztán végül már tüdőn is lőtte magát", miután a korlátozások a magas infláció nyomán sokkal jobban sújtják az európai gazdaságot, mint az oroszt.

Továbbá itt van az Egyesült Államok "helyzetkihasználása", hiszen Washington olyan patrióta gazdasági intézkedéseket vezetett be, amelyekkel "kihasználják a háborús helyzetet és befektetéseket próbálnak elszívni az európai gazdaságból" - tette hozzá. "Ez tehát a jelenlegi világgazdasági kontextus, ebben Európa egyelőre nem áll jól, és újabb önsorsrontó, szerintem végzetes hibát rejtő döntéssorozatra próbálnak inspirálni minket néhányan EU-n belülről és kívülről, ez pedig az európai és a kínai gazdaság mesterséges szétválasztása" - figyelmeztetett.

Kiemelte: amennyiben ez megtörténik, akkor a szankciók általi "tüdőlövést" követően gyakorlatilag az európai gazdaság "lefejezése" fog megtörténni. Szijjártó Péter rámutatott, hogy az EU-Kína kereskedelmi forgalom értéke 856 milliárd euró volt tavaly, amelyből a magyar részesedés egyébként mindössze 1,4 százalékos, és ennek megszakításából Európa újra vesztesen jönne ki, különös tekintettel arra, hogy a brüsszeli döntések miatt rohamléptekkel kell megújulnia az autóiparnak.

"Ha valaki mesterségesen szétvágná a jövőben az európai-kínai gazdasági együttműködést, akkor azzal az európai gazdaság egyik stratégiai ágazatának, az autóiparnak okozna elementáris kárt" - közölte. Majd arra is kitért, hogy ezen Magyarország ráadásul különösen sokat veszítene, miután hazánk fontos találkozási pontja a nyugati autóipari vállalatoknak és a keleti elektromos akkumulátorgyártóknak. Magyarország határozottan ellenzi az európai-kínai gazdasági együttműködés szétvágását, és ehelyett lépéseket szorgalmaz a kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítása érdekében - jelentette ki.

 "Néhány nagy, Európán kívüli szereplő is próbálja inspirálni az európai és a kínai gazdaság szakítását, ezt az ő szempontjukból értjük, de a mi szempontunkból ez kifejezetten hátrányos lenne. A gazdasági realitást dogmatikus ideológiai, politikai szempontokkal felülírni rendkívüli károkat jelentene" - húzta alá.

A miniszter arról is beszámolt, hogy napirenden van az európai-amerikai gazdasági együttműködés is, és a kormánynak érdeke a minél szorosabb kapcsolat, mivel az amerikai vállalatok alkotják a második legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon. "Szerintem Európának itt példát kéne vennie az Egyesült Államokról patriotizmusból, a saját gazdaság támogatásából" - vélekedett.

Végül pedig az ukrán miniszterelnök-helyettes részvételével kapcsolatban emlékeztetett, hogy hazánk történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, valamint lényeges beruházást hajtott végre Fényeslitkén, ahol hatalmas kapacitású logisztikai terminált hozott létre az EU és Ukrajna határán.

Problémásnak nevezte ugyanakkor, hogy az eredetileg a rászoruló afrikai és ázsiai régiókba szánt ukrán élelmiszeripari és mezőgazdasági termékek sok esetben Közép-Európába érkeznek, és ott elég nehezen kezelhető zavarokat okoznak a piacon. "Fontosnak tartjuk, hogy az Európai Bizottság itt lépjen fel a közép-európai mezőgazdasági érdekek mentén" - szögezte le.

Illetve felszólította Ukrajnát, hogy ne büntesse azon európai cégeket, amelyek semmilyen szabály ellen nem vétettek, csak nem akarják felszámolni oroszországi jelenlétüket. Volt példa ilyenre több magyar gyógyszergyártó esetében is. Kiemelte: ez elfogadhatatlan, Magyarország ezért elvárja a fellépést ezen a téren is az Európai Uniótól - közölte az MTI.

2023. március 10. 13:05
A bugyijába nyúlt és erőszakoskodott, ápoló zaklatta a beteg kislányt - videóval
Felkavaró!
Óriási győzelem után megszólalt Szoboszlai Dominik
A csapatkapitány Szoboszlai Dominik szerint a magyar labdarúgó-válogatott a bolgárok elleni 3-0-s győzelemmel zárult...
Iszonyú dolgokat művelt egy kölyökkutyával egy ózdi férfi, az állat nem élte túl
Megrázó fotók készültek a helyszínen.
El akartak rabolni egy szegedi kislányt az utcán? Most kiderült az igazság
Napokig tartotta magát a hír a közösségi portálokon, hogy Szegeden ismeretlen zaklatott egy 12 éves kislányt, majd a...
Nagy lehet a baj, kórházból jelentkezett be Barta Sylvia
Az időjós édesanyja kórházi ágya mellől posztolt.
Durva rekord dőlt meg az országban
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján ked...
Keresik az eltűnt autista kisfiút - Tények 18.00
Gergő egyedül indult el otthonról, de nyoma veszett. További részletek a Tényekben 18.00-kor a TV2-n!
Varga Mihály: újabb hitelminősítő erősítette meg Magyarország befektetésre ajánlott besorolását
A veszélyes nemzetközi környezet ellenére megerősítette Magyarország adósbesorolását a Japan Credit Rating Agency - ...
Letépte egy ház tetejét a szél Érden, elképesztő felvétel készült
Több ház vált lakhatatlanná az országban.
Egyre karcsúbb Kökény Attila bakancslistája, hamarosan eljön a vágyott pillanat
A keddi Mokkában kiderült, miért olyan fontos ez neki.
Kiderült, mekkora a rap első milliárdosának vagyona
Új szerepet kapott Som-Balogh Edina, nem bírta sírás nélkül
Óriási tűz van a gyáli szeméttelepen
Itt a figyelmeztetés, az erős szél csökkentheti a látótávolságot az utakon
A PSG elnöke: Juventus, a Real Madrid és a Barcelona nem tagja a szervezetnek