Szijjártó: minden támogatást megadunk a magyar cégek külpiaci sikereihez

A magyar gazdaság Európában leggyorsabb és sikeres újraindítása érdekében minden támogatást megadunk a magyar cégek külpiaci sikereihez, és ebből a szempontból kulcsterület a Nyugat-Balkán - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Észak-Macedóniában, Magyarország stipi konzulátusának megnyitóünnepségén.

2021. június 23. 14:30

A politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány stratégiai döntésének köszönhetően Magyarország az Európai Unióban a leggyorsabb oltási kampányt tudta végrehajtani, és így Európában elsőként tudta újranyitni gazdaságát a koronavírus-járvány után.

Szijjártó Péter kiemelte: a magyar vállalatok hagyományosan sikeresek a Nyugat-Balkán országaiban. A magyar cégek nyugat-balkáni sikereihez szükséges kormányzati döntéseket pedig már meghozták - tette hozzá. Észak-Macedónia esetében ez azt jelenti, hogy a magyar Eximbank 115 millió eurós hitelkeretet biztosít magyar és észak-macedón vállalatok együttműködéséhez.
Emellett a stipi konzulátus megnyitásával is a gazdasági kapcsolatokat kívánják erősíteni - magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter, hiszen Stip az ország hetedik legnagyobb és egyik legrégebbi városa, amely az ország keleti részén, kereskedelmi útvonalak csomópontjában fekszik, és komoly ipari központnak számít: a konzulátust pedig Danela Arszovszka, az észak-macedón kereskedelmi kamara elnöke vezeti.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés alapjai stabilak, a tavalyi évben például a válság ellenére 38 százalékkal tudták növelni a kétoldalú kereskedelmi forgalmat, és már az idei esztendő első négy hónapjában is 12 százalékos növekedést jegyeztek fel. A magyar vállalatok érdeklődnek a térség iránt, hiszen az észak-macedón üzleti fórumra tizenkét magyar cég képviselői kísérték el a külgazdasági és külügyminisztert - közölte.

Magyarország és Észak-Macedónia együttműködése különösen fontos Budapest számára - húzta alá Szijjártó Péter rámutatva, hogy Magyarországnak "nemzetbiztonsági és gazdasági érdeke is fűződik a Nyugat-Balkán európai uniós integrációjához".


"Ez az integrációs folyamat azonban sajnos fájdalmasan lassú. Az Európai Unió kezdi elveszíteni a hitelét a bővítési folyamat tekintetében, és sajnos reális lehet annak a veszélye, hogy Nagy-Britannia után az Európai Unió elveszítheti a Nyugat-Balkánt is, hogyha nem kapcsolunk eggyel magasabb sebességi fokozatba" - közölte a tárcavezető, majd arról biztosította a jelenlévőket, hogy Magyarország mindent megtesz a Nyugat-Balkán integrációs folyamatának a felgyorsításáért.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország számára fontos biztonsági kérdés is Észak-Macedónia megerősítése, az illegális migrációs nyomás ugyanis folyamatosan nő. Rámutatott, hogy Észak-Macedónia déli határán is hetente legalább 300 illegális határátlépést regisztrálnak, "ráadásul a NATO Afganisztánból történő kivonulása újabb illegális migrációs hullámokat indíthat meg Európa irányába". "Nekünk, európai embereknek az az érdekünk, hogy ezeket a migrációs hullámokat Európától a lehető legtávolabb állítsuk meg, és ezért mondom, hogy az európai integráció, a Nyugat-Balkán európai integrációja számunkra biztonsági kérdés is, mert csak egy erős Nyugat-Balkán, és azon belül egy erős Észak-Macedónia tudja megállítani a migrációs hullámot" - erősítette meg korábbi szavait a miniszter.

Bujar Osmani észak-macedón külügyminiszter a megnyitón közölte, a konzulátus, reményei szerint, nagy mértékben hozzájárul majd az ország keleti vidékeinek a gazdasági fejlesztéséhez.

MTI/A címlapfotó illusztráció 

Öten meghaltak egy balesetben az M4-esen
Öten meghaltak egy balesetben, amely Abony térségében történt péntek délután - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitá...
Álomnyaralásuk alatt ölhette meg
Álomnyaralásuk alatt ölhette meg egy 23 éves amerikai fiú a menyasszonyát, jelenleg is nagy erőkkel keresik a vőlegé...
Tragédiával indult a reggel Fejér megyében
Halálra gázoltak egy gyalogost a 6-os főúton, Ercsi-Sinatelepnél szombat reggel.
Felminősítette Magyarországot a Moody's
Felminősítette Magyarországot pénteken a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő az eddigi "Baa3"-ról ...
Milliókat kéne fizetnie Karácsonynak
Csaknem 25 millió forintot keresett jogtalanul Karácsony Gergely. Az Oktatási Hivatal vizsgálata szerint a főpolgárm...
Rengeteg újítással készültek a pároknak
A Dancing with the Stars második évadában újításokkal és meglepetésekkel készültek a készítők a vetélytársaknak.
Elsodródtak a Dunán forgatás közben
Fergeteges nyitánnyal indul a Dancing with the Stars második évada. Megint a kulisszák mögött járt a Tények Plusz st...
Találkozó: Meglepődtek a vetélytársak
Belestünk a kulisszák mögé. A Tények plusz stábja az elsők között lehetett ott, amikor a Dancing with the Stars idei...
Megnyitott a vadászati világkiállítás
10 tonnányi elhullajtott agancsokból felépített szarvaskapu, látványos lovasbemutató, világrekorder trófeák és solym...
Brutális mészárlásig fajult a bírósági tárgyalás, többen meghaltak
A három támadó ügyvédnek öltözve jutott be a terembe, ahol agyonlőtték India közismert gengszterét.