Szijjártó: Magyarország a legsikeresebb választ adta a járványra Európában

Magyarország egészségügyi és gazdasági szempontból is a legsikeresebb választ adta a koronavírus-járványra Európában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Kaposváron.

2021. május 17. 13:18

A külgazdasági és külügyminiszter az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft. versenyképesség-növelési támogatási okiratának átadásakor hangsúlyozta: a beoltottak száma az 5 millió felé közelít, és 4,6 millióan dolgoznak, 40 ezerrel többen, mint 2020 hasonló időszakában.

"A pandémia rendkívüli próbatétel elé állította hazánkat, a kormány feladata az volt, és a mai napig is az, hogy az emberek életét, egészségét, munkahelyét megmentse" - fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: ehhez az elmúlt másfél évben nem voltak olyan példák, amelyek iránytűként szolgáltak volna, ezért ahhoz, hogy ne tévedjenek, biztos pontként, biztos irányként a nemzeti érdeket választották.

"A járványra kizárólag olyan válaszok születtek, amelyek a nemzet, a gazdaság érdekeit kizárólagosan vették figyelembe" - hangoztatta. Úgy vélte: ha nem így tettek volna és engedtek volna a külső és belső nyomásnak, Magyarország sokkal kedvezőtlenebb helyzetben lenne, ezrekkel többen haltak volna meg, tízezrekkel többen fertőződtek volna meg és százezrekkel többen veszítették volna el a munkahelyüket.

"Mi nem voltunk hajlandóak sem ideológiai, sem geopolitikai szempontból tekinteni az oltóanyagokra, ha nem vásároltunk volna Keletről oltóanyagokat, nem lenne kézzel fogható közelségben az 5 millió beoltott magyart jelentő mérföldkő, nem lenne reális lehetőség, hogy újabb jelentős lépést tegyünk a normalitás irányába" - mondta.

Szijjártó Péter szavai szerint gazdasági szempontból Magyarország meg tudta tartani azt a stratégiai filozófiáját, hogy segély helyett munkát biztosít az embereknek.

"Nem fogadtuk el a tömeges munkanélküliség kialakulását definíciószerűen, hanem elhatároztuk, hogy megakadályozzuk azt és sikerrel jártunk" - hangoztatta.

Kijelentette: "a magyar gazdaságnak sikerült a kanyarban előzés manővere", ebben hatalmas szerepet játszott a járvány ellenére a hazai élelmiszerellátást folyamatosan biztosító magyar élelmiszeripar, amely egyre komolyabb technológiai színvonalat képvisel, a minőségi elvárásokból a járvány és a válság ellenére sem adott le, és a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági szabályoknak is megfelel Európában.

"Tavaly 8 százalékkal nőtt az élelmiszeripar termelési értéke, megközelítve a 4 ezer milliárd forintot" - mondta. Hozzáfűzte, tavaly a legtöbb beruházás az élelmiszeriparban valósult meg, a 163 fejlesztés 88 milliárd forintba került.

A miniszter beszámolt arról, hogy a cukortermékek előállításával és csomagolásával foglalkozó 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft. 2400 négyzetméteres új raktár- és gyártócsarnokot épít idén, a 370 millió forintos beruházást a kormány 185 millió forinttal támogatja.

A tulajdonosok a fejlesztéssel 60 munkahelyet őriztek meg, 2 ezer tonna alapanyagnak és 1500 raklap kész árunak biztosítotanak raktárkapacitást - közölte. Megjegyezte, a jövőben a hazai kereslet kielégítése mellett az exportbevételeit is növelheti a prémium cukortermékek tekintetében Magyarországon és Közép-Európában piacvezető cég.

Szijjártó Péter szólt arról, hogy Somogyban 34 beruházás zajlik a kormány beruházástámogatási programja keretében. A projektek összértéke 13 milliárd forint, ebből 6 milliárd kormányzati forrás, a projektekkel 5200 munkahelyet mentettek meg.

Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy bár válság van, az Orbán-kormány segítő kezet nyújt a város gazdasági szereplőinek.

Megjegyezte, a mostanival ellentétben a baloldali kormányok a 2008-2009-es válságban sem hitelmoratóriumot, sem adócsökkentést nem biztosítottak a nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak.

A 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft-ről azt mondta: a társaság belföldön és külföldön egyaránt keresett termékeket állít elő, folyamatos fejlesztései révén eddig egymilliárd forintot ruházott be Kaposváron, társadalmi szerepvállalása szponzorációban és jótékonykodásban is megjelenik.

Karl Schultes a társaság céljai között említette a termelés, a kapacitás növelését és a napelemparkjuk bővítését. Kiemelte, hogy a cég a kezdetektől támogatja a helyi sportot és a rendezvényeket, és különösen büszkék az általuk szponzorált kaposvári női röplabdacsapatra.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a manufaktúra értékesítésének nettó árbevétele 2019-ben mintegy 6 milliárd, 2018-ban mintegy 5,3 milliárd forint volt, a cég 2018-ban 35 millió forint, 2019-ben 250 millió forint saját tőkét jegyzett.

MTI

Ájultra verték az illegális fakitermelőket leleplező dokumentumfilmeseket
20 ember rontott neki annak a 2 újságírónak, akik mindössze az igazságot akarták megörökíteni.
James Bond elcsukló hangon mondott köszönetet, végleg elbúcsúzott
Filmje utolsó forgatási napján Daniel Craig teljesen elérzékenyült.
Íme a világ legkisebb testépítője
Az apró, de annál izmosabb indiai férfit férfit hazájában igazi sztárként kezelik.
Nem hajlandó megválni Katinkás tetoválásaitól Shane Tusup
Az egykori amerikai úszó és edző rengeteg tetoválással büszkélkedhet, köztük olyanokkal is, amik egykori feleségéhez...
Tények este teljes adás, 2021. szeptember 20., hétfő
GYÁSZ - Mindenki gyászolja a 22 éves magyar zsokélányt. Jeles Eszter egy nappal első külföldi futama után bukott hat...
A félelmeik után nem hittek a szemüknek
Sokan repültek már Budapestről Rómába vagy a görög turistaparadicsomba, Zakynthosba, de Budapesttől Budapestig nem g...
Nem merték megmutatni neki a balesetet
Élete első külföldi versenye után halt meg Jeles Eszter, a magyar lovas Isztambulban az első versenynapon győzelmet ...
Tények teljes adás, 2021. szeptember 20., hétfő
GYÁSZ - Megdöbbenten áll a lovas társadalom a 22 éves zsoké halála előtt. Eszter egy nappal első külföldi futama utá...
Az ájulás kerülgette, annyira izgult
Véget ért szombaton a Sztárban Sztár Leszek! válogatója, így vasárnap el is kezdődött a középdöntő. Drámából termész...
Puskával várják az udvarlókat
Emlékeznek Sebestyén Katja-ra? Ő lett az előző Sztárban sztár leszek! negyedik helyezettje, a duci énekesnő, aki 40 ...