Szijjártó: a magyar gazdaság képes a helytállásra még a legnehezebb körülmények között is

Az elmúlt tizenkét év patrióta gazdaságpolitikája nyomán megerősödtek annyira a magyar tulajdonban lévő, vidéki vállalatok, hogy a válságot is képesek voltak a maguk javára fordítani - közölte pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek Sárospatakon.

2022. február 18. 18:11

A tárcavezető a Weinberg '93 Kft. építőipari vállalat új sárospataki csarnoképületének átadásán hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány gazdasági kihívásaira adott magyar válasz egyértelműen sikeresnek bizonyult, a hazai cégek ott vannak az új korszak legnagyobb nyertesei között. Kijelentette, hogy az eredmény ömagáért beszél, ugyanis tavaly soha nem látott ütemben nőtt a gazdaság, s a beruházások, a foglalkoztatottság és az exportteljesítmény rekordja is megdőlt. Ennek kapcsán pedig aláhúzta, hogy ha a kormány az ellenfeleire hallgat, és segély alapú pénzosztásba kezd a beruházások ösztönzése, a munkanélküliség megelőzése helyett, akkor ez nem lett volna lehetséges. "Ha két évvel ezelőtt nem álltunk volna bele ebbe a vitába (...), akkor ma Magyarország nagyon mély szakadék alján lenne" - fogalmazott.


Szijjártó Péter leszögezte, hogy az új világgazdasági korszakban azok lesznek sikeresek, akik munkában tartják az embereiket, növelik a kapacitásaikat, elég bátrak ahhoz, hogy belevágjanak a kanyarban előzés manőverébe. "A magyar gazdaság bizonyította, hogy még a legnehezebb körülmények között is képes a helytállásra" - mondta.

A magyar tulajdonú Weinberg '93 Kft. beruházásának értéke 637 millió forint, amelyhez az állam 282 millió forinttal járult hozzá, így segítve 140 munkahely megőrzését. A miniszter rámutatott, hogy a fejlesztés nyomán negyedével fog nőni a cég kivitele, ami rendkívül fontos az alapvetően exportorientált magyar gazdaság szempontjából. Kiemelte, hogy az építőipar a magyar gazdaság egyik húzóágazata, amelynek teljesítménye 2017 óta meredeken emelkedik. Szavai szerint bár 2020-ban ezt a lendületet valamelyest megtörte a járvány, tavaly már ismét 13 százalékos növekedést produkált a 380 ezer embernek munkát adó szektor, amelynek termelési értéke így elérte az 5400 milliárd forintot.

Végezetül pedig arról is beszámolt, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a járvány ellenére hatvan vállalat élt a kormány beruházásösztönzési támogatásával. Az ennek keretében összesen 55 milliárd forint értékben megvalósuló fejlesztésekhez az állam 18 milliárd forinttal járult hozzá, így segítve több mint 31 ezer munkahely megőrzését a megyében.


A generálkivitelezéssel és acélszerkezet-gyártással foglalkozó Weinberg '93 Építő Kft. az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a 2700 négyzetméteres új gyártócsarnokkal a teljes fedett, daruzott gyártófelület közel 14 200 négyzetméterre bővült. Az új gyártócsarnok egy felsőportálos hegesztőrobot-rendszernek is helyet ad. A hegesztőrobot kiemelten alkalmas infrastrukturális és energetikai hegesztett acélszerkezetek gyártására. Beszerzése a Magyar Multi Programban valósult meg.

A nyilvános cégadatbázis szerint a társaság nettó értékesítési árbevétele 19,8 milliárd forint volt 2020-ban, az előző évi 20,6 milliárd forint után. A vállalat 2,48 milliárd forint adózott eredményt ért el 2020-ban, míg 2019-ben 2,5 milliárd forintot.

MTI/fotók: MTI/Vajda János

Előkerült, szemeteszsákban találták meg M. Beáta holttestét
A magyar nő holttestére egy elhagyatott benzinkúton találtak rá.
Rájuk nyitottak szex közben, sokkot kaptak - videóval
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit.
Árpa Attila kalandvágyból lesz A Nagy Ő
Idén újra megnyílik a Bachelor - A Nagy Ő rezidenciája, ahol ezúttal Árpa Attila keresi szíve választottját. A TV2 p...
Versenypályának nézték az M0-ást, vérlázító ámokfutást rendeztek
A két "versenyző" óriási tempóval szlalomozott az autók között.
Így vágta szájba az óriási kő a notórius kocsifeltörőt - videó
Arcon ütötte a visszapattanó kő a kocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. Több járművet is ellopott és ...
Élő adásban kért bocsánatot az egyik legnagyobb hírcsatorna
Az incidens után nem sokkal megérkezett a csatorna hivatalos válasza.
A vásárlókat nem érinti a különadó
Nyolc területet érint az extraprofit különadója a következő két évben. Ebből hét még idén életbe lép, 2023. január e...
Taktikát váltottak, 40 várost bombáznak
Taktikát válthatott az orosz hadsereg, Ukrajna keleti részén ugyanis egyre nagyobb sikereket érnek el. Szerdáról csü...
Először operáltak robottal hazánkban
Teljesen jól van az a nő, akit elsőként műtöttek meg a DaVinci nevű robotsebészeti eszközzel Budapesten. A gépnek az...
Fülbevalóik miatt támadt a nyugdíjasokra
Kitépte az utcán a nyugdíjasok fülbevalóját, majd elfutott egy 28 éves férfi Budapesten. A tolvaj korábban összesen ...