Százezrek ostromolják Magyarország határait - ezért van szükség a határvadász egységekre

Egyre több veszély fenyegeti Magyarország békéjét és biztonságát. Migránsok százezrei ostromolják Magyarország határait, Nyugat-Európa nagyvárosait pedig terrortámadások rázzák meg, két évig halálos vírus fenyegetett, és most kitört a háború a szomszédban. Az elmúlt hét végén migránsháború tört ki a szerb-magyar határon, és egy nemzetközileg körözött terroristát is elfogtak a szerb rendőrök. A rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint erősnek, felkészültnek és egységesnek kell lennünk, mert a közösségünkre leselkedő veszélyeket csak így lesznek képesek elhárítani, a magyar emberek békéjét és biztonságát csak így tudják megvédeni. Ezért jönnek létre szeptemberre az önálló magyar határvadász egység - közölte az Origo.

A 2015-2016-os nagy migrációs válságot követően most ismét megnövekedett migrációs nyomással kell szembenézni Európában, egyre többen akarnak illegálisan bejutni az Európai Unió területére. Meg kell erősíteni a határvédelmet.

Migránsok százai ostromolják a magyar határt, és nemrégiben migránsháború robbant ki a szerb-magyar határnál, ráadásul a szomszédunkban már több mint száz napja háború folyik.

Az ukrajnai háború miatt éhínség törhet ki Afrikában, amelynek következtében milliók indulhatnak el Európa felé, jó részük Magyarországon keresztül próbálkozhat majd.

Migránsháború a szerb-magyar határnál

A múlt hétvégén minden eddiginél aggasztóbb eset történt, migránsháború tört ki a magyar-szerb határ túloldalán. Egy migráns meghalt, sokan megsérültek. Egy 26 éves afgán férfit vett őrizetbe a szerb rendőrség. Emberöléssel és gyilkossági kísérlettel gyanúsítják. Szabadka közelében afgánok és pakisztániak csaptak össze.


A migránsok egy 60 fős csoportja megpróbált áttörni Magyarországra a szerbiai fegyveres bandaháború helyszínéről, a makkhetesi erdőből, a magyar rendőrök azonban Ásotthalomnál elfogták őket.

A fotó illusztráció

Ahogyan arról az Origo korábban már beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök a Budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén azt mondta, hogy nekünk, magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől.

Kiemelte, hogy erősnek, felkészültnek és egységesnek kell lennünk, mert a közösségünkre leselkedő veszélyeket csak így leszünk képesek elhárítani, a magyar emberek békéjét és biztonságát csak így tudjuk megvédeni.

Hozzátette: veszélyek szép számmal vannak, hiszen migránsok százezrei ostromolják Magyarország határait, Nyugat-Európa nagyvárosait terrortámadások rázzák meg, két évig halálos vírus fenyegetett, és most kitört a háború a szomszédban. A kormányfő szerint mára Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országává, Budapest pedig az egyik legbiztonságosabb fővárosává vált.

Érdemes ezt megbecsülni – mondta, rámutatva, hogy a következő évtizedekben egy ország rendezettsége és biztonsága lesz a legnagyobb előny a nemzetközi versenyben. Leszögezte: a biztonság árfolyama folyamatosan emelkedik, a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája.


Szijjártó Péter: Magyarországnak a béke az érdeke

Magyarország egyszerre áll nyomás alatt keletről és délről – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szijjártó Péter kifejtette, hogy keletről háborús menekültek érkeznek naponta 12-13 ezren, akiknek joguk van belépni Magyarországra, hiszen a "háború elől nem lehet máshova menni, mint a szomszédba".

Ezzel szemben a délről érkezőknek nincs joguk az országba érkezni, hiszen az illegális migránsok több biztonságos ország határait, köztük Szerbia és Magyarország határát sértik meg – hangsúlyozta a tárcavezető. Kiemelte azt is, hogy Magyarország délről továbbra sem engedi be az illegális migránsokat, hanem szigorúan védi a határait, ezért szükség van határvadász egységek létrehozására.

A fotó illusztráció

Szijjártó Péter fontosnak nevezte, hogy a NATO a keleti mellett a déli kihívásokra is figyeljen, ahol egyre súlyosabb problémát jelent a terrorfenyegetés, az ukrán gabona hiánya miatt feltételezhető éhínség következtében pedig a migrációs hullámok példátlan megnövekedésére is számítani lehet.

A miniszter megerősítette: Magyarországnak minden létező szempontból a béke az érdeke, ugyanakkor minden egyes perc, amely háborúval telik Ukrajnában, biztonsági kockázatot jelent.

Ezért fejleszteni kell a magyar hadsereg erejét, amelynek érdekében az ország már jövőre eléri a 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadásokat – mondta. Hangsúlyozta, hogy a NATO-ban háborús hangulat uralkodik, nagy szerencse azonban, hogy továbbra is tartja magát az az álláspont, amely szerint mindent el kell követni annak érdekben, hogy ne jöhessen létre egy direkt, közvetlen konfliktus a NATO és Oroszország között.


Rengetegen próbálnak bejutni Magyarországra illegálisan


A napokban átlépte az illegális határátlépők száma a százezret, miközben tavaly ilyenkor még csak 42 ezernél tartottak.

Ez azt jelenti, hogy idén több, mint megduplázódhat az illegális migráció az elmúlt évi számhoz képest, pedig a tavalyi is két és félszerese volt a tavalyelőttinek. Miközben Európa teljes figyelmét leköti az ukrajnai háború, és az országok a háború által okozott gazdasági válság következményeit próbálják kezelni, addig az illegális migráció veszélye egyáltalán nem múlt el. Sőt az év második felében az energiaválság és az élelmiszerár-emelkedések miatt még ennél a növekedési ütemnél is nagyobb gyorsulás várható.


Ez azt jelenti, hogy a déli határ védelmét ősszel tovább kell erősíteni. És itt lenne az ideje, hogy Brüsszel érdemi részt vállaljon az EU külső határainak védelmi költségeiből, és erejét ne a kvótajavaslatok újbóli előterjesztésére fordítsa – fogalmazott a belügyi politikai államtitkár, Rétvári Bence.


Tovább romolhat a helyzet


Az erős határvédelem fenntartása egyértelműen indokolt: bonyolult és nehéz a határőrizeti helyzet a magyar határokon, jelentős nyomás alatt van a déli határ – mondta el korábban Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója néhány napja a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Bakondi György úgy fogalmazott: semmi nem mutat arra, hogy csökkenne vagy éppen megállna az illegális bevándorlás.

Mivel az Európai Unió ez irányú politikájában érdemi változás nincs, ezért tulajdonképpen a nemzetállamokon múlik, hogy mi történik a határokon. (...) Újabb migrációs hullámot indíthat el az Ukrajnában zajló háború által kiváltott élelmiszerhiány Afrikából – mondta el a belbiztonsági főtanácsadó.

Bakondi György kifejtette, Afrika északi része behozatalra szorul búzából, amelynek jelentős része eddig Ukrajnából és Oroszországból érkezett, a háború miatt azonban idén elmaradhat a szállítás. Márpedig ennek hatására az éhínség milliókat indíthat útnak Európa felé. Mindez újabb lökést adhat az illegális migránsoknak, és ezen keresztül a terrorizmusnak is.


Bakondi György
a magyarok biztonsága és az európai határok védelme érdekében szintén fontosnak nevezte a határőrizet megerősítését és a jogi szabályozások fenntartását. A főtanácsadó emellett az illegális bevándorlók és az őket az unióba bejuttatni próbáló embercsempészek erőszakosságáról is beszélt, kiemelve, hogy növekszik az erőszakos fellépések száma.

Kunbaja külterületén például június 16-án határsértők kővel dobtak meg egy – a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság állományában dolgozó és a Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő – rendőr főtörzsőrmestert.

A kő a rendőr fejét találta el, és könnyű sérülést okozott.

A migránsok ezzel egy időben megdobáltak egy megkülönböztető jelzésű Mercedes Sprintert, kárt okoztak egy pihenőkonténerben, illetve egy magasfigyelő plexiből készült elemeit is le-, illetve betörték. Az ügyben hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Központi Nyomozó Főügyészség eljárást indított.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei határszakaszon 2022. január 1-jétől összesen 238 alkalommal támadtak rá migránsok, illetve embercsempészek rendőrökre, honvédekre és fegyveres biztonsági őrökre. A karók, a botok és a különböző méretű kövek, tégladarabok dobálása mindennapossá vált, egy esetben pedig rá is lőttek a határrendőrre.

Ez idáig 28 rendőrnek okoztak sérülést. Hivatalos személy elleni erőszak miatt 61, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt pedig 78 alkalommal indult eljárás.

Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Kocsis Máté: Itt az ideje, hogy felálljon az önálló határvadász testület!

Egyre durvul a helyzet a déli határnál – hívta fel a figyelmet Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. A frakcióvezető a szabadkai migránsháborúval összefüggésben közölte, hogy csak idén 100 ezernél többen próbáltak illegálisan Magyarországra lépni, válogatott módszerekkel, hol alagutakon, hol létrán, hol kövekkel, hol fegyverrel. A katonák és a rendőrök állják a sarat, de a háború miatt nagy szükség lenne a munkájukra az ukrán határnál is.

Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk! – szögezte le Kocsis Máté.

 

Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Határvadászokat képeznek ki a határőrizetre

Az egykori határvadász századok mintájára szervezik meg a rendőrségen belül az önálló határvédelmi alakulatot. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 csatorna reggeli műsorában emlékeztetett arra, hogy a Belügyminisztériumhoz tartozott egykori önálló Határőrségnek is működtek határvadász századai, amelyeket 2006-ban a Gyurcsány-kormány számolt fel.

Az önálló határőrség felállításáról Bakondi György azt közölte: az állomány nem rendőrökből, nem is katonákból áll majd, hanem olyan emberekből, akik csak a határőrizeti feladatokat látják el, csak erre kapnak majd kiképzést. Így lehetőség lesz arra, hogy a katonákat kivonják a határőrizeti feladatokból, hiszen a hadseregnek az a fő feladata, hogy az ország fegyveres védelmére készüljön.

Az egyszerűség kedvéért csak határvadászoknak mondott szervezetet szeptemberig állítják fel a rendőrség logisztikai, szervezeti, szervezési tapasztalataira alapozva.

Az új szervezet kialakítása még zajlik a Belügyminisztériumban, hamarosan a kormány elé kerül a szervezetről szóló előterjesztés a pontos szervezeti felépítéssel, létszámigénnyel, költség-előírásokkal. A kormány jóváhagyása után kezdődhet a létszám feltöltése.


Bakondi György hangsúlyozta, ha figyelembe vesszük az ukrán–magyar határon lévő menekülthelyzetet és az ukrajnai háborút is, akkor kijelenthető, hogy nagyon bonyolult és sok tekintetben igen veszélyes határőrizeti operatív helyzet alakult ki a magyar államhatáron, amely a magyar rendvédelmi erők, a Magyar Honvédség nagyon komoly erőfeszítését és odafigyelését igényli.

Hozzátette, hogy olyan információval nem rendelkeznek, amely szerint a nyár végével csökkenés következhet be a migrációban, ezért a helyzet komoly elemzést és határozott kormányzati intézkedést követel meg.

2022. július 04. 12:07
Ledobta kutyáját a negyedik emeletről, 20 métert zuhant az öleb
A házikedvenc nem élte túl a zuhanást.
Húscafatok lepték el az autópályát, le kellett zárni a külső sávot - videóval
Horrorfilmben is megállta volna a helyét a sztráda látványa.
Könyv készül Jákob Zoltán életéből, titkokat árul el a Nagy Ő
Magyarország egyik leggazdagabb embere hamarosan az ország szeme láttára kezd párkeresésbe a Nagy Ő című reality ker...
Nem lehet halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot
A hegymászó holtteste nem került elő.
Kisgyerekeket késeltek meg egy játszótéren, videón a szíriai támadó
Három gyerek életveszélyes állapotban van.
Élő adásban itta magát halálra a népszerű influencer, vedelve akart pénzt keresni
A fiatal férfi szervezete nem bírta tovább.
Medvecsapdákat helyeztek ki egy albertirsai erdőben, egy kutya esett áldozatul - sokkoló fotóval
A négylábú súlyos sérüléseket szenvedett.
Amerikai élő legenda jött Magyarországra - videóval
Exkluzív interjút adott a Tények Plusznak Mr. Rabbit.
Újabb holttestet mosott partra a Duna
A mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.
Fidesz: Gyurcsányék az inflációt okozó háború folytatását akarják
Gyurcsányék az inflációt okozó háború folytatását akarják - közölte a Fidesz csütörtökön az MTI-vel.
Lelepleződött az RTL Klub aljassága a BL-közvetítésekkel
Fegyverrel támadt a rendőrökre egy nógrádi férfi
Évente annyi műanyaghulladék kerül az óceánokba, mint Jamaica területe
Szijjártó Péter: A Türkmenisztánból származó földgáz enyhítheti az európai energiaválságot
Sosem volt még ilyen brutális tömegverekedés egy női focimeccsen - videók