Sétányt neveztek el Kolonics Györgyről

Kolonics Györgyről nevezték el a gödi Duna-parti sétányt. A névadóra annak a csütörtöki megemlékezésnek a keretében került sor, amelyet a kétszeres olimpiai bajnok kenus születésének 50. évfordulója alkalmából rendeztek.

2022. június 10. 08:20

A megjelenteket - volt sporttársakat, barátokat, sportvezetőket - Balogh Csaba, a város polgármestere köszöntötte, s megköszönte nekik, hogy támogatták a 2008-ban elhunyt sportember pályafutását. A település vezetője Csabai Edvinnel, a sportember emlékét ápoló Kolonics György Alapítvány kuratóriumának elnökével közösen leplezte le a névtáblát, amelyen ez áll: Kolonics György sétány.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke arról beszélt, hogy minden sportágnak megvannak a halhatatlanjai, így a kajak-kenunak is.

"Közülük is kiemelkednek azok, akik nemcsak a vízen, hanem a személyiségükkel, a lényükkel is igazolták nagyságukat, még akkor is, ha már eltávoztak, mint Kolonics Gyuri is. Szinte ma is érezni a jelenlétét klubjában, Csepelen, fiatal versenyzők sorát inspirálta és inspirálja ma is" - fogalmazott a sportvezető, aki hozzátette: Kolonics György pályafutása ma is példát mutat kitartásból, alázatból, s ő bízik benne, hogy hosszú évtizedek múltán is lesznek olyan gyerekek, akik erre járva megkérdezik majd a szüleiktől, hogy ki is volt ő.


Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára köszöntőjében elárulta, ő is 1972-ben született, mint Kolonics György.

"Figyeltem a pályafutását, s amikor 36 évesen elment, nagyon megrázott. Személyesen nem ismertem, de soha nem felejtem a sydneyi olimpiát, amelyen hihetetlen hajrával nyert 500 méteren. A tehetség mellett minden eredményhez kitartásra van szükség, s ő jó példája volt ennek a hozzáállásnak. Most lenne 50 éves, nagyon nagy kár, hogy már nincsen közöttünk" - emlékezett a térség országgyűlési képviselője.

Csabai Edvin megköszönte a Magyar Olimpiai Bizottság és az MKKSZ támogatását, valamint a polgármester és a gödi képviselőtestület döntését a sétány átnevezéséről. Ahogy fogalmazott: a volt sporttársa, barátja halála óta eltelt 14 év még kevés ahhoz, hogy az ilyen eseményeken ne gördüljön le egy-két könnycsepp az arcokon, de ahhoz már elég, hogy egy-két mosoly is megjelenjen rá emlékezve.

Bejelentették, hogy kuratórium döntése alapján a Kolonics György Alapítványért-díjat idén Pető Zsolt, a dunaújvárosi klub vezetője kapja. A kitüntetést Angyal Zoltán, a kuratórium volt elnöke, egykori szövetségi kapitány adta át.

Az ünnepség után pódiumbeszélgetések keretében volt sporttársak, sportvezetők beszéltek Kolonics Györgyről, majd levetítették a róla készült "...az ég a vízre ráhajolt..." című filmet.


A megemlékezésen megjelent többek között Bartha Csaba, a MOB sportigazgatója, Baráth Etele, az MKKSZ közgyűlésének elnöke és számos olimpiai, valamint világbajnok.

A kétszeres olimpiai bajnok, 15-szörös világbajnok Kolonics György múlt szombaton lett volna 50 éves. A pekingi olimpiára készülve, 2008. július 15-én, edzés közben hunyt el. A vizsgálat eredménye szerint halála természetes módon, szívtágulattal járó szívizombetegség, következményes heveny balszívfél-elégtelenség miatt állt be.

Emlékére 2009-ben Kolonics-díjat alapítottak, amelyet az év legjobb utánpótláskorú kenusának ítélnek oda, a nevét viselő Kolonics György Alapítvány célja a fiatalok sportolási lehetőségének elősegítése, érdeklődésük felkeltése a sport és az egészséges életmód iránt. Róla nevezték el a magyarországi világkupa-verseny C-1 500 méteres számát, halála napján minden évben fáklyás evezést szerveznek Csepelen. 2008 óta nevét viseli az a budafoki általános iskola, ahova járt, 2013 óta a csepeli Gubacsi Szabadidős Vízi Turisztikai Központ. Ezen kívül kisbolygót neveztek el róla, a Magyar Posta pedig 2016-ban emlékívet bocsátott ki halálának évfordulóján. Dunakeszin utcát, Csepelen a Kis-Duna partján sétányt neveztek el róla. 2013-ban Velencén, 2017-ben Csepelen avatták fel szobrát, mostantól pedig már Gödön is sétány viseli a nevét.

MTI/Fotók: MTI/Kovács Tamás

Négy kisgyerek is végignézte a brutális vérengzést Tiszalökön - videó
A brutális támadást az áldozat négy kisgyereke is végignézte.
Molnár Andi ruha nélkül, az ágyából jelentkezett be közösségi oldalán
Ám nem volt egyedül.
Ez történne, ha Kijevre atombombát dobnának - Videó
Lemodellezték, mit okozna a nukleáris katasztrófa.
13 éves sofőrt üldöztek a rendőrök, "felelősségteljes" apja maga adta oda a kocsit
Azt hihették, nem nagy ügy. Az lett.
Kiütéssel nyert a TV2
Az idei ősz a TV2 sikerszezonjának nevezhető, hiszen legutóbb 20 évvel ezelőtt fordult elő, hogy a csatorna kiemelt ...
Csoda család
Több mint 100 dámszarvas, közel 300 fekete mangalica, egzotikus emuk és még muflonok is. Ezek az állatok nem egy vad...
Karácsonyi hercegnők a kastélyban
Zimány Lindának szusszanásnyi ideje sincsen. Mondhatni versenyt fut az idővel. A szőke szépségnek minden idejét lekö...
Eltüzelte a felhasogatott fát, betörték a koponyáját
A kaposvári férfival szemben az ügyészség most vádat emelt.
Így tesz tönkre a kiégés
Abebe Dániel fél évig képtelen volt a zongorához hozzáérni. Mc Hawer is úgy érezte, hogy elég. Mint mondja, egészen ...
Csoda, hogy túlélte
Ne képzeljék el, hogy milyen lehet arra ébredni az éjszaka közepén, hogy forróság van, majd arra eszmélni, hogy láng...
Lengyelország után újabb országba csapódott be egy rakéta
A brazilok egy félidő alatt kivégezték Dél-Koreát
A brazil edzőt is megtáncoltatták a játékosok - videó
Összeverekedtek a Farm VIP játékosai
Nézegessen magyar meztelen szépségkirálynőket!