Rétvári Bence szerint a nagyhatalmak, Márki-Zay Péter szerint a szankciók vethetnek véget az ukrajnai háborúnak

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a nagyhatalmak tudnának véget vetni az ukrajnai háborúnak, Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke azonban az európai uniós szankciókban látja a megoldást. A politikusok a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón vitáztak pénteken.

2022. augusztus 26. 17:30

Márki-Zay Péter elmondta: támogatja az Európai Unió által Oroszország ellen megszavazott szankciókat, szerinte azok igenis hatásosak. Rétvári Bence szerint viszont a szankciók nem oldják meg a problémát, csak a nagyhatalmaknak tudnák leállítani a háborút. Elszomorítónak nevezte, hogy nem békéről, hanem fegyverszállításról beszélnek. Az államtitkár a szankciókat hibáztatta az egyre emelkedő energiaárak miatt.

Erre Márki-Zay Péter azt válaszolta, hogy az energiaárak emelkedése már jóval korábban elkezdődött, ezt nem lehet a háborús inflációra fogni. A Fidesz árbefagyasztó intézkedéseit "ostoba, pártállami" döntésnek nevezte, amely csak termékhiányt okoz. Szerinte szociális alapon kellene rezsitámogatást nyújtani, élelmiszerárstop helyett pedig áfát kellene csökkenteni. Rétvári Bence megvédte a kormány intézkedéseit, szerinte a rezsicsökkentés minden magyar családot véd és "ehhez fogható segítség nincs egyetlen európai országban sem". Az áfacsökkentésről azt mondta, hogy a kormány már csökkentette néhány alapvető élelmiszer áfáját, de a parlamenti ellenzék ezt akkor nem szavazta meg. Megjegyezte azt is, hogy a rezsicsökkentést segítette a lakásfelújítási támogatás, hiszen sokan energiahatékonysági beruházásokra költötték a támogatást.


A vitában szó volt a tavaszi választásokról is. Rétvári Bence a baloldal vereségéről azt mondta, hogy a baloldal taktikát váltott, de stratégiát nem és továbbra sem Magyarországról, hanem Brüsszelből nézte a magyarok érdekeit. Az ellenzék mindenkivel összefogott, aki nem kedveli a Fideszt, de ez a választóknak kevés volt - vélekedett az államtitkár. Márki-Zay Péter - aki az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje volt - úgy fogalmazott: csoda lett volna, ha győznek, de így is történelmi eredményeket tudnak felmutatni, például 20 ezer önkéntes szavazatszámlálót sikerült mozgósítaniuk. Hozzátette, őt az zavarta leginkább, hogy hazugsággal választást lehet nyerni, hiszen a Fidesz állításaival szemben senki nem akart katonákat küldeni a háborúba, nem akarták úgy megszüntetni a rezsicsökkentést, mint a Fidesz, és nem akartak óvodásokat nemváltó műtétre küldeni.

A gyerekek szexuális nevelésével kapcsolatban Rétvári Bence azt hangoztatta, hogy az LMBT-mozgalom igenis fenyegető veszélyt jelent és fontos kérdés az ország jövője szempontjából, ezért is kérdezték meg az embereket népszavazáson erről a témáról. De a baloldal nem tisztelte a népszavazás intézményét és nevetségessé tette azt. Ennek ellenére az emberek megmutatták, hogy minden korábbinál nagyobb mértékben elutasítják az LMBT-mozgalom törekvéseit - emelte ki. Márki-Zay Péter a népszavazás témáját "aberráltnak" nevezte. Elmondta, hogy maga is ellenzi a nemváltó műtéteket, de utalt rá, hogy nem tartja ezt valós veszélynek, hiszen az érvénytelen népszavazás ellenére se végeznek ilyesmit.

Arra a kérdésre, hogy mit várnak a jövőtől Rétvári Bence azt mondta, hogy legyen minél hamarabb vége a háborúnak és Magyarország gyarapodjon tovább. Márki-Zay Péter azt kívánta, hogy Magyarország tisztességes, becsületes emberek által vezetett demokratikus jogállam legyen.

Az idén negyedik alkalommal megrendezett négynapos Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó "közös gondolkodás Magyarország jövőjéről" több tucat előadással és vitával, csaknem száz előadóval és több ezer résztvevővel. Az eseményen minden meghatározó jobboldali, konzervatív közösség képviselteti magát, de a rendezvény hagyományosan a jobb és baloldal közötti érdemi vita színtere is.

Forrás: MTI/címlapfotó: Rétvári Bence hivatalos Facebook-oldala

Hátborzongató, ahogy a kamionos bosszúból le akarta szorítani a fővárosi autóst - videó
A Budapesti Rendőr-főkapitányság befejezte a közúti veszélyeztetetés miatt folytatott nyomozást.
Budapesti Fidesz: Karácsony Gergely beismerte alkalmatlanságát
Karácsony Gergely főpolgármester beismerte alkalmatlanságát - írta Facebook-oldalán a budapesti Fidesz csütörtök
Vérfürdő az oviban, tömegmészárlást rendezett egy volt rendőr
Legalább 36-an meghaltak egy lövöldözésben - köztük túlnyomórészt gyerekek -, miután egy volt rendőr tüzet nyitott e...
14-szer szúrta meg fogorvosát a balassagyarmati férfi, videón a támadás
A két fél között egy fogászati beavatkozás miatt robbant ki a pereskedés Balassagyarmaton. Az 57 éves férfi ellen vá...
Robot segít a műtétekben a debreceni urológián
Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) urológiai klinikáján végeztek robotasszisztált v...
Mentő vitte el a táncpróbáról
Drámai pillanatok a Sztárban Sztár leszek! harmadik évadának táncpróbáján. Kálóczi Rékát - néhány nappal az első élő...
Jól figyeljen: Népszerű terméket hívott vissza egy áruházlánc
A terméket érzékszervi probléma miatt vették le a boltok polcairól.
Levélben magyarázkodik a gyilkos anya
Hallucinált, amikor megölte fiát az a nő, aki Olaszországba szöktette a kétéves Alexet, aztán végzett vele. Legalább...
Hajnali rémület: Saját anyját élesztette újra egy orosházi fiatal
Az 50 év körüli nő hajnali kávéfőzés közben lett rosszul.
Az egyik legtöbbet díjazott épület lett
Újabb díjat kapott a Magyar Zene Háza és ezzel Európa egyik legtöbbet díjazott épülete lett. Az intézményt Sou Fujim...
Megdöbbentő bejelentést tett Lionel Messi
Pokorny Lia a szerelme haláláról beszélt
Mentő vitte kórházba a Sztárban sztár leszek! énekesét a TV2 stúdiójából
Sallói Dániel edzője szerint a magyar focisták mentalitása rengeteget változott
Kiderültek a drága Apple fülhallgató akkumulátor-titkai