Régóta segítik a baloldal választási kampányait a balos kutatócégek

Rengeteg baloldali kutatóintézet működik Magyarországon és a politikai kampányokba is rendre besegítenek. A Magyar Nemzet a sorozata második részében bemutatja, hogyan vettek részt többek között a dollárbaloldal elhíresült 2022-es országgyűlési kampányában a balos műhelyek - írta meg a Magyar Nemzet.

Az elmúlt hetekben meglepő közvélemény-kutatási adatokkal hívták fel magukra a figyelmet a baloldal kedvenc intézetei. A Magyar Nemzet ezért bemutatta, milyen összefonódások vannak a Závecz Research és az Iránytű Intézet, valamint a baloldal pártjai között. De persze nem csak a most egymásnak ellentmondó kutatási eredményeket publikáló két műhely segíti aktívan a baloldal egyes szereplőit. A balos kampányoknak még régóta szerves részei a kutatóintézetek is.

Százmilliókat kapott a Gyurcsány-kormánytól a Medián

Karácsony Gergely korábbi munkahelye, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet már 2010 előtt is a baloldal egyik kedvenc közvélemény-kutató intézete volt. A Hann Endre által vezetett kutatócég az SZDSZ-nek dolgozott a 2002-es kampányban, amelyről így nyilatkozott Karácsony Gergely 2013-ban a Beszélőnek: „a Medián a 2002-es SZDSZ-kampányban végzett felméréseket. Ennek révén személyesen is megismerkedtem néhány SZDSZ-es politikussal”.

A Medián a Gyurcsány-éra alatt is megtalálta a számítását: 2006 és 2010 között 716,5 millió forint állami megbízást kapott a Gyurcsány Ferenc, majd a Bajnai Gordon vezette kormányoktól.

A Medián a baloldali Simor András vezette Magyar Nemzeti Bank megbízásából 2011 tavaszán negyedévenkénti inflációs érzékelés felmérésre kapott megbízást, amelyet a szerződés szerint egészen 2013. március 31-ig végezhetett a kutatócég. A megbízási díj 279 997 forint+áfa/negyedév volt.

Miután 2019-ben a baloldal megnyerte a főpolgármester-választást, a fővárosi önkormányzat foglalkoztatta tovább a Mediánt.

2020-ban a fővárosi önkormányzathoz tartozó Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. megbízásából az autómentes rakparttal kapcsolatban készített közvélemény-kutatást a Medián.

2023 áprilisában a fővárosi önkormányzat másik cége, a Budapest Brand Nonprofit Kft. kötött nettó 14 875 000 forint + áfa összegű szerződést a Mediánnal, amelynek célja egy összesen hat alkalomból álló közvélemény-kutatás teljes körű lebonyolítása volt.

2023 novemberében a DK-s vezetésű Újbuda Önkormányzata 2,6 millió forint + ÁFA összegben rendelt közvélemény-kutatást a Mediántól.

Ebben az évben a Medián a Soros-hálózathoz kapcsolható Mérték Médiaelemző Műhellyel közösen vizsgálta a magyarok hírfogyasztási szokásait. Ez a kapcsolat nem új keletű, hiszen a Mérték Médiaelemző Műhely a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézettel együttműködve 2014 óta készít felmérést a hírfogyasztási, tájékozódási szokásokról.

Szintén régi szereplője a baloldali politikának a Republikon Intézet vezetője, Horn Gábor. A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnökeként dolgozó Horn az egyik fontos szereplője volt a 2010 előtti Gyurcsány-érának: A rendszerváltáskor lépett be az SZDSZ-be, amelynek 1994-től országgyűlési képviselője, 2002–2009 között kampányfőnöke volt. 2002-től 2008-ig koordinációs államtitkárként dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban. 2010-től a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Republikon több megbízást is kapott a Párbeszédtől az elmúlt években: a párt frakciója 2019-ben két részletben, összesen 7,62 millió forint összegű megbízást kötött Horn Gábor intézetével (közvélemény-kutatás, tanácsadás). Egy évvel később már összesen 14 922 500 forintra nőtt ez az összeg (három részletben: közvélemény-kutatás, adatgyűjtés, adat-feldolgozás, elemzések készítése, kommunikációs tanácsadás).

A Republikont korábban többször is megbízta az MSZP: a párt országgyűlési frakciója 2015-ben 7,62 millió forintot utalt gazdasági tanácsadásra az intézetnek. 2016-ban szintén 7,62 millió forint érkezett az MSZP-től Horn Gáborékhoz, de ezúttal társadalompolitikai tanácsadásra.

Mindemellett a szocialista vezetésű Zugló önkormányzata alá tartozó Zugló Információs és Médiacsoport Kft. havi 1 050 000 forint + áfa összegű megbízási szerződést kötött a Republikonnal 2020 nyarán (hét hónapra szólt). A Republikon Intézet 2023-ban az MSZP fővárosi képviselőcsoportjától is kapott pénzt, méghozzá hatmillió forintot.

Fotó: Kurucz Árpád

A dollárbaloldal szolgálatában

„A Publicus Intézet 2006 óta végez döntés-előkészítő kutatásokat és elemzéseket vállalatoknak, közszolgáltatóknak, önkormányzatoknak és kormányzati szerveknek. Fontosnak tartjuk, hogy a kutatás sosem válhat rutinná abban az értelemben, hogy veszítsen a minden egyes megrendelő igényeinek megfelelő, egyénre szabott jellegén” – olvasható a Publicus honlapján.

Az intézetet Pulai András vezeti, de elemzőként a Független Diákparlament korábbi szóvivője, Kálló Dániel is az alkalmazásában áll. Pulai András több szállal is kötődik a baloldal kampányfinanszírozási botrányában érintett DatAdathoz, pontosabban annak egyik alapítójához, Dessewffy Tiborhoz.

Pulai András 2008-ban a Dessewffy érdekeltségébe tartozó Demos Kft.-nél dolgozott kutatóként, miközben már a Publicust vezette. Ebben az évben a Demos Kft. 25 millió, a Publicus Kft. pedig húszmillió forintos megrendelést kapott a Gyurcsány-kormány Miniszterelnöki Hivatalától.

Gyurcsány Ferenc köre azóta is foglalkoztatja Pulai András intézetét, a DK 2022 első felében például 1,2 millió forintos megbízást adott a Publicus Intézetnek.

A Publicus neve – a DatAdattal való kapcsolatnak köszönhetően – a baloldal kampányfinanszírozási botrányában is előkerült: a Nemzetbiztonsági Bizottság honlapján közzétett 2023. január 20-i jelentés a DatAdat partnereként azonosította a Publicus Kft.-t.

Hasonlóan járt a szintén erősen DK-közeli IDEA Intézet is, amelynek vezetője, Böcskei Balázs a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal 2019-es fővárosi győzelme után az akkori DK-s főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet főtanácsadójaként és társadalmi kapcsolatokért felelős szakreferenseként helyezkedett el.

Az IDEA Intézet DK-s bekötését bizonyítja az is, hogy a párt országgyűlési képviselője, Barkóczi Balázs is ennél az intézetnél volt elemző 2017 és 2018 között. Sőt, Böcskei Balázs IDEA Intézet mögött álló Respublica Kft.-je a Demokratikus Koalíció európai parlamenti csapatának is bedolgozik.

A Respublica Kft. – azaz lényegében az IDEA Intézet – havi bruttó 698 500 forint összegű vállalkozói szerződést kötött a DK-s vezetésű Újbuda Önkormányzat egyik cégével, a Média 11 Kft.-vel: a megbízás időtartama 2023. január 11. és 2024. január 31. közé esik.

Az IDEA Intézet és Böcskei Balázs neve – a DatAdattal való kapcsolatnak köszönhetően – a baloldal kampányfinanszírozási botrányában is előkerült: a Nemzetbiztonsági Bizottság honlapján közzétett 2022. november 17-i jelentés a DatAdat partnereként azonosította az IDEA Intézetet.

A fentiekhez képest kispályás, de érdemes megemlíteni, a hírekben egyre többet szereplő, 21 Kutatóközpontot. A 2020-ban alapított intézet vezetője, Róna Dániel dolgozott már a Párbeszédnek, Botka László, szegedi polgármesternek, de Karácsony Gergely 2018-as és 2019-es kampányában is. Rónáék kutatták már a Fidesz titkát, és hozzájuk köthető az az elhíresült belső használatra szánt kutatás is, ami harmatgyengének mérte az ellenzéket 2021 végén.

A 21 Kutatóközpont is érintett a baloldal külföldi kampányfinanszírozásával kapcsolatos botrányban, hiszen a Nemzetbiztonsági Bizottság már idézett jelentése szerint a Korányi Dávid által vezetett, amerikai Action for Democracy közel 2,6 millió forintot utalt Róna Dániel kutatócégének.

Majd később az intézet a Magyar Demokrácia Alap és az Action for Democracy megbízásából tanulmányt készített „a külföldön élő magyarok választási hajlandóságáról, értékrendjéről és hatásukról a választásra”.

2024. április 30. 09:01
Rémisztő hajóbaleset történt a Monacói Nagydíjra érkező jachtok között, videó készült az ütközésről
Kis híján tragédiába torkollott.
Négy hónap után ismét rakétatámadás érte Tel-Avivot
A támadásban senki nem halt meg, a helyi mentőszolgálat néhány sérültről számolt be.
Újabb turbulencia-baleset történt, tucatnyian megsérültek a Qatar Airways járatán
Csupán néhány nappal a Singapore Airlines halálos balesete után.
Tetőtéri lakásból zuhant ki egy kisgyerek, nem élte túl
A helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni a kicsi életét.
125 millió forintos kárt okozott egy macska
Egy macska áraszthatta el vízzel a hollandiai Dokkum tanácsházát 325 ezer euró (125 millió forint) kárt okozva - köz...
Diéta? Csak azt ne!
Nehezen veszi rá magát a diétára, imádja a hurkát, a kolbászt, szalonnát, és ezek persze omlós fehér kenyérrel a leg...
Átmenetileg kevesebb zivatar
Időjárás-jelentés, 2024. május 26., vasárnap
Összebújva, esküvős fotókkal jelentette be Kucsera Gábor: Újra egy családot alkotnak
„A családom” – írta bejegyzésében az Európa-bajnok kajakozó.
Átadták az év menedzsere díjat
A legveszteségesebb évben lett egy nemzetközi pénzintézet magyarországi vezetője, mostanra rekord nyereséget ért el ...
Június 9-én a békéről döntünk
Egyre véresebb harcok dúlnak Ukrajnában, az orosz csapatok már északon is támadják az ukránokat. A nyugat viszont a ...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.