Rálőttek az ukrán elnök főtanácsadójának autójára

Rálőttek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadójának autójára szerdán.

2021. szeptember 22. 16:21

A főtanácsadó ép bőrrel úszta meg a támadást, de sofőrje súlyosan megsebesült. A legfrissebb jelentések szerint legalább tizenhét golyó találta el a járművet, de a főtanácsadó, Szerhij Sefir sértetlen maradt.

A kijevi belügyminisztérium egyik illetékese, Anton Herascsenko arról tájékoztatott, hogy a sofőr súlyosan megsebesült. Az UNIAN hírügynökség szerint az 58 éves férfit három lőtt sebbel vitték kórházba, és intenzív osztályon ápolják.

David Arahamija, a parlamenti elnöki blokk - a Nép Szolgája - egyik képviselője szerint Sefir sokkos állapotban van, de "él és jó egészségnek örvend". Arahamija szerint a támadók feltehetően azt hitték, hogy Sefir vezeti az autót, ezért nyitottak tüzet a vezetőülés irányában. Szerinte három lehetséges magyarázata lehet a merényletnek: bűnözői körök követték el, nem zárható ki az "orosz szál", vagy az ipari-pénzügyi csoportok bosszúja volt az ellenük folytatott küzdelem miatt.

A támadás Kijev térségében, Leszniki közelében történt. Egy erdős területről, automata fegyverből nyitottak tüzet egy kanyarban. Mivel a golyó ütötte nyomok a gépkocsi bal oldalán vannak, a támadók az út túloldaláról, a szembejövő forgalmon keresztül adták le a lövéseket.

A rendőrség hajtóvadászatot indított az elkövetők kézre kerítésére. A környéken sok térfigyelő kamera van, ezért Arahamija szerint lesznek a támadásról készült videofelvételek.Irina Venediktova főügyész a Facebookon arról tájékoztatott, hogy gyilkossági kísérlet miatt indítottak eljárást.


A New Yorkban tartózkodó államfő az eset után közzétett videófelvételen reagált a történtekre, és jelezte, hogy az ENSZ-közgyűlésén elhangzó beszéde után azonnal hazautazik.
"Milyen erők lehetnek ezek? Belsők vagy külsők? De nem is tartom őket erőknek, mert így küldeni nekem ”üdvözletet”, hogy rálőnek az erdőből a barátom gépkocsijára, az gyöngeség. De a válasz erőteljes lesz" - így Zelenszkij.

Az államfő fogadkozott, hogy a merénylet semmiképpen nem lesz befolyással "csapatának szilárdságára", és nem lesz hatással a változások végrehajtásához választott irányvonalra, a gazdaság kifehérítésére, a bűnözés és a befolyásos pénzügyi csoportok elleni harcra sem.

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó a merényletet Zelenszkij politikájával hozta összefüggésbe. Arra utalt, hogy a támadást azért követték el, mert az elnök csökkenteni akarja "az árnyékban megbújó oligarchák befolyását, és fel akarja számolni azokat a gazdasági és politikai érdekköröket, amelyek az ország ellenségeinek dolgoznak".

Sefir már azelőtt ismerte Zelenszkijt, hogy megválasztották őt elnöknek. Az államfőhöz hasonlóan tévés múltja van, társszerzője volt Zelenszkij showműsorának, több filmnek és tévésorozatnak volt a producere.
Ukrajna 2014 óta konfliktusban áll Oroszországgal, amely elcsatolta a Krím félszigetet és Kijev, valamint a nyugati országok szerint aktív támogatást nyújt az ország keleti részét elszakító, Moszkva-barát szakadároknak.

MTI

Kijev mindennel kapcsolatban az "orosz nyomot" keresi - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

Kijevben a lehetséges magyarázatok egyikeként az orosz szálat nevezték meg.
"Sajnos manapság bármi is történik Ukrajnában, a hivatalban lévő politikusok nem képesek kizárni az +orosz nyomot+"- fogalmazott a szóvivő.
"Ennek természetesen semmi köze sincs a dolgok valós állásához, hanem ez inkább a túlságosan felfokozott érzelmi állapot megnyilvánulása" - tette hozzá.

MTI

 

Szívszaggató ahogyan gyászol egy vámospércsi kutya - videó
Nem mozdul gazdája sírja mellől egy hűséges kutya a vámospércsi temetőben.
Összekötött végtagokkal vágtak falhoz szülei egy 3 éves kislányt, meghalt
A folyamatosan kínzott gyermek agyműködése leállt, belehalt sérüléseibe.
Filmbe illő rendőri akciót vett fel az érdi busz kamerája - videó
Békésen zötykölődött a sárga autóbusz a minap Érden, aztán olyan történt, mint az akciófilmekben.
Azt hiszi, már mindent látott? Nézze meg, miben koncertezett Majka!
A különleges pillanatot közösségi oldalán tette közzé.
Kétszer gázolt el egy férfit a 61 éves autós, majd kiszállt és megtaposta a fejét
Egy szemtanú segített elkapni a gyilkost.
Az utcára kerülhet a bántalmazott lány
20 millió forintos adóssága van annak a családapának, aki hiteleket vett fel, hogy lánya vele élhessen. Péter kilenc...
Áll a bál: Majka nem, de Curtis ott volt
Curtis megelégelte a másodhegedűs szerepét a produkcióban: néhány hete erre hivatkozott az újpesti rapper, miután ki...
Példátlan botrány!
Volt némi ribillió a Romantic együttes fennállásának 23. jubileumi koncertjén. Gáspár Győző boldogan érkezett a buli...
Csalódtak benne a magyarok
Justin Bieberre panaszkodtak a fesztiválozók! Szerintük a pénteki koncert playback volt és halk, na meg az énekes is...
Kirabolták a herceget Budapesten
Garázdaság miatt nyomoz a rendőrség Gábor Zsazsa özvegyének ügyében. Fédéric von Anhalt rablók áldozata lett Budapes...