Rálőttek az ukrán elnök főtanácsadójának autójára

Rálőttek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadójának autójára szerdán.

2021. szeptember 22. 18:21

A főtanácsadó ép bőrrel úszta meg a támadást, de sofőrje súlyosan megsebesült. A legfrissebb jelentések szerint legalább tizenhét golyó találta el a járművet, de a főtanácsadó, Szerhij Sefir sértetlen maradt.

A kijevi belügyminisztérium egyik illetékese, Anton Herascsenko arról tájékoztatott, hogy a sofőr súlyosan megsebesült. Az UNIAN hírügynökség szerint az 58 éves férfit három lőtt sebbel vitték kórházba, és intenzív osztályon ápolják.

David Arahamija, a parlamenti elnöki blokk - a Nép Szolgája - egyik képviselője szerint Sefir sokkos állapotban van, de "él és jó egészségnek örvend". Arahamija szerint a támadók feltehetően azt hitték, hogy Sefir vezeti az autót, ezért nyitottak tüzet a vezetőülés irányában. Szerinte három lehetséges magyarázata lehet a merényletnek: bűnözői körök követték el, nem zárható ki az "orosz szál", vagy az ipari-pénzügyi csoportok bosszúja volt az ellenük folytatott küzdelem miatt.

A támadás Kijev térségében, Leszniki közelében történt. Egy erdős területről, automata fegyverből nyitottak tüzet egy kanyarban. Mivel a golyó ütötte nyomok a gépkocsi bal oldalán vannak, a támadók az út túloldaláról, a szembejövő forgalmon keresztül adták le a lövéseket.

A rendőrség hajtóvadászatot indított az elkövetők kézre kerítésére. A környéken sok térfigyelő kamera van, ezért Arahamija szerint lesznek a támadásról készült videofelvételek.Irina Venediktova főügyész a Facebookon arról tájékoztatott, hogy gyilkossági kísérlet miatt indítottak eljárást.


A New Yorkban tartózkodó államfő az eset után közzétett videófelvételen reagált a történtekre, és jelezte, hogy az ENSZ-közgyűlésén elhangzó beszéde után azonnal hazautazik.
"Milyen erők lehetnek ezek? Belsők vagy külsők? De nem is tartom őket erőknek, mert így küldeni nekem ”üdvözletet”, hogy rálőnek az erdőből a barátom gépkocsijára, az gyöngeség. De a válasz erőteljes lesz" - így Zelenszkij.

Az államfő fogadkozott, hogy a merénylet semmiképpen nem lesz befolyással "csapatának szilárdságára", és nem lesz hatással a változások végrehajtásához választott irányvonalra, a gazdaság kifehérítésére, a bűnözés és a befolyásos pénzügyi csoportok elleni harcra sem.

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó a merényletet Zelenszkij politikájával hozta összefüggésbe. Arra utalt, hogy a támadást azért követték el, mert az elnök csökkenteni akarja "az árnyékban megbújó oligarchák befolyását, és fel akarja számolni azokat a gazdasági és politikai érdekköröket, amelyek az ország ellenségeinek dolgoznak".

Sefir már azelőtt ismerte Zelenszkijt, hogy megválasztották őt elnöknek. Az államfőhöz hasonlóan tévés múltja van, társszerzője volt Zelenszkij showműsorának, több filmnek és tévésorozatnak volt a producere.
Ukrajna 2014 óta konfliktusban áll Oroszországgal, amely elcsatolta a Krím félszigetet és Kijev, valamint a nyugati országok szerint aktív támogatást nyújt az ország keleti részét elszakító, Moszkva-barát szakadároknak.

MTI

Kijev mindennel kapcsolatban az "orosz nyomot" keresi - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

Kijevben a lehetséges magyarázatok egyikeként az orosz szálat nevezték meg.
"Sajnos manapság bármi is történik Ukrajnában, a hivatalban lévő politikusok nem képesek kizárni az +orosz nyomot+"- fogalmazott a szóvivő.
"Ennek természetesen semmi köze sincs a dolgok valós állásához, hanem ez inkább a túlságosan felfokozott érzelmi állapot megnyilvánulása" - tette hozzá.

MTI

 

Tömegbaleset történt az M1-esen, többen meghaltak
Az autópályát teljes szélességében lezárták a rendőrök.
Leesett egy szikláról, majd a mélybe zuhant egy kiránduló gyerek
Szerencsésen, néhány horzsolással megúszta a 20 méteres zuhanást egy négyéves gyerek, aki családi kirándulás közben ...
Virágnyelven árulták a lányok bájait a füredi bordélyházban
Vádat emeltek egy Balatonfüreden bordélyházat üzemeltető férfi és tizennyolc társa ellen - közölte a Veszprém Megyei...
Az iskolapadban, óra alatt drogozott a fiatal lány
A középiskolás lány egyáltalán nem zavartatta magát és az iskolában szívott fel egy csík kábítószert.
Csecsemőjével a kezében zuhant aknába egy telefonáló nő
Az anyuka és öt hónapos babája szerencsére nem sérült meg a balesetben.
A sok pofon után végre egymásra találtak
Nem csak a zene a tánc elengedhetetlen része, hanem a párosok közötti összhang is. Kováts Gergely Csanád szerint vol...
Milliókat kifizetnek a magyar macskáért
Hosszú szőrű, szőr nélküli, színes ruhákban pózoló és bajusz nélküli macskák. Különleges példányokkal érkeztek a mac...
A titkaikat is megosztották egymással
Szujó Zoli tartott Tillától, Lékai-Kiss Ramóna pedig azt derítette ki, hogy hány kávéval él túl egy sűrű napot a kol...
Megrendelésre készített embereket kínzó, szadista felvételeket
Szexuális vágyainak kiéléséért szadista videókat készíttetett egy vermonti férfi.
Még csak óvodás, de öt sztrókot kapott
Csupán kéthetes volt egy magyar kisfiú, aki újszülöttként öt sztrókot élt túl. A kis harcos leletei olyan súlyosak v...