Rákossy Balázs: csak versenyképes gazdaságra támaszkodva lehet sikeres országot építeni

Magyarország kormánya a kezdetektől elkötelezett a gazdaság fejlesztése, versenyképességének emelése mellett, hosszú távon csak a versenyképes gazdaságra támaszkodva lehet sikeres országot építeni - közölte az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár pénteken, a tápiószőlősi (Pest megye) székhelyű Ferzol Lemezmegmunkáló Kft. új szolnoki telephelyén.

2021. szeptember 25. 08:17

Rákossy Balázs a Beszállítói képességek fejlesztése a Ferzol Kft.-nél című projekt ünnepélyes projektzáró rendezvényén, egyben a magyar tulajdonú cég 30 éves fennállásának jubileumi évfordulóján gratulált a kft. új, Jász-Nagykun-Szolnok megyei üzemcsarnokának átadásához. A mintegy kétmilliárd forintos fejlesztéshez Magyarország kormánya a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) mintegy egymilliárd forint támogatást nyújtott - jegyezte meg.

Az államtitkár közölte: a korábbi válságok egyik fontos tanulsága, hogy a növekedés ösztönzése, vagyis a beruházásokhoz nyújtott támogatások segítik a kilábalást. Folytatják azt a gazdaságpolitikát, amely támogatja a családokat, munkahelyeket teremt, tovább csökkenti az adókat és ösztönzi a további beruházásokat- mondta.

A járvány kitörésekor Magyarország gazdasága kiegyensúlyozottan, gyors ütemben fejlődött - fűzte hozzá. A magyar gazdaság 2014 és 2019 között átlagosan 4,1 százalékkal növekedett, míg az Európai Unió átlagos bővülése 2,1 százalék volt. Az államháztartás egyensúlyban volt, az államadósság pedig tartósan és folyamatosan csökkent, 80-ról 65 százalékra - számolt be.

Hozzátette: 2019-re már Magyarország produkálta az egyik leggyorsabb növekedést az Európai Unióban, átlagosan 4,6 százalékkal. A járvány idején Magyarország saját erejére támaszkodva tudta megvédeni a munkahelyeket, segítséget nyújtani a nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak, családoknak. A magyar gazdaság kiállta a válságot, a legfrissebb adatok szerint a második negyedévben már rekordmértékű, 17,9 százalékos volt a növekedés, ez az Európai Unióban az egyik legmagasabb érték - fűzte hozzá. Rámutatott: az ipari termelés az év első felében 17 százalékkal emelkedett és folyamatosan növekszik a beruházások mértéke is.

Rákossy Balázs kitért arra, hogy a foglalkoztatottak száma már meghaladja a 2019. évi maximumot, átlépte a 4,7 milliót. Ez egymillióval több, mint a 2010-es kormányváltás idején. Továbbra is kitartanak amellett, hogy annyi, illetve még több munkahelyet hozzanak létre, amennyit a járvány elvett. A kiugró gazdasági számoknak akkor van értelme, ha azokat az emberek közvetlenül is érzékelik - mondta, hozzátéve: ha a gazdasági növekedés meghaladja az 5,5 százalékot, visszaadják a gyermeket nevelő családoknak a befizetett személyi jövedelemadót. Jelenleg a számok azt mutatják, hogy a gazdaság újraindítását segítő intézkedéseket folytatva akár 7 százalék is lehet a magyar gazdaság idei növekedése. Kiemelte: a magyar kormány álláspontja az, hogy továbbra is támogató költségvetési politikára van szükség. A gazdaságpolitika hangsúlya nem a megszorításokon, hanem a beruházások és fejlesztések támogatásán, a versenyképesség növelésén van.

Bíró Zoltán, a magyar tulajdonú Ferzol Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: 2020-ban volt harminc éves a cég, a járvány miatt ünnepelnek most. A cég alapjait édesapja, Bíró Ferenc rakta le egy hatvan négyzetméteres garázsműhelyben.

A cég indulása óta beszállítói tevékenységet folytat, 2020 elején három telephelyük mellé megvásároltak külön cégként, a Ferzol cégcsoporthoz tartozva egy francia tulajdonú síklemezmegmunkáló céget Nagykanizsán. Elmondta: Tápiószőlősön 570, Szolnokon 40, Nagykanizsán 140 embert alkalmaznak, de ennél mintegy ötven emberrel többet tudnak alkalmazni akár azonnal is.

A pénteken átadott beruházás teljes összege a plusz eszközök beszerzésével 2,5 milliárd forint fölé emelkedett, a kft. 1,5 milliárd forintot önerőből és hitelekből finanszírozott - mondta. A projekt elsődleges célja volt a cég beszállítói képességeinek fejlesztése termelőkapacitások bővítésével és új telephely termelésbe állításával. A beruházás során egy több mint 3200 négyzetméter hasznos alapterületű, új lemezmegmunkáló üzemcsarnok épült Szolnokon, továbbá különféle, magasabb automatizáltsági szintet képviselő élhajlító gépeket, illetve lyukasztó-lézervágó gépet szereztek be. Emellett a cég munkatársainak szakmai képzést szerveztek, szervezetfejlesztési tanácsadás igénybevételére is lehetőség nyílt.

MTI

Tömegbaleset történt az M1-esen, többen meghaltak
Az autópályát teljes szélességében lezárták a rendőrök.
Leesett egy szikláról, majd a mélybe zuhant egy kiránduló gyerek
Szerencsésen, néhány horzsolással megúszta a 20 méteres zuhanást egy négyéves gyerek, aki családi kirándulás közben ...
Virágnyelven árulták a lányok bájait a füredi bordélyházban
Vádat emeltek egy Balatonfüreden bordélyházat üzemeltető férfi és tizennyolc társa ellen - közölte a Veszprém Megyei...
Az iskolapadban, óra alatt drogozott a fiatal lány
A középiskolás lány egyáltalán nem zavartatta magát és az iskolában szívott fel egy csík kábítószert.
Csecsemőjével a kezében zuhant aknába egy telefonáló nő
Az anyuka és öt hónapos babája szerencsére nem sérült meg a balesetben.
A sok pofon után végre egymásra találtak
Nem csak a zene a tánc elengedhetetlen része, hanem a párosok közötti összhang is. Kováts Gergely Csanád szerint vol...
Milliókat kifizetnek a magyar macskáért
Hosszú szőrű, szőr nélküli, színes ruhákban pózoló és bajusz nélküli macskák. Különleges példányokkal érkeztek a mac...
A titkaikat is megosztották egymással
Szujó Zoli tartott Tillától, Lékai-Kiss Ramóna pedig azt derítette ki, hogy hány kávéval él túl egy sűrű napot a kol...
Megrendelésre készített embereket kínzó, szadista felvételeket
Szexuális vágyainak kiéléséért szadista videókat készíttetett egy vermonti férfi.
Még csak óvodás, de öt sztrókot kapott
Csupán kéthetes volt egy magyar kisfiú, aki újszülöttként öt sztrókot élt túl. A kis harcos leletei olyan súlyosak v...