Óriási pusztítást végzett az özönvíz az országban

Fákat döntött ki a szél, ingatlanokat öntött el a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső csütörtökön Budapesten és több megyében, Nagymaros és Zebegény között csaknem egy kilométer hosszan beomlott a domboldal. A tűzoltók a fővárosban és környékén, valamint Pest, Baranya és Tolna megyében is sok riasztást kaptak.

2022. június 10. 08:05

Az ország más pontjaihoz hasonlóan nem sokkal 14 óra után felhőszakadással kísért zivatar vonult át Budapest felett. A fővárosban 20 perc alatt csaknem 30 milliméternyi eső esett csütörtök délután - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán, jelezve, ez a mennyiség nem példa nélküli, a Mecsek térségében kora délután 40-50 milliméternyi eső hullott le rövid idő alatt.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Budapesten és környékén is sok bejelentés érkezett a tűzoltókhoz. Főként pincékbe, ingatlanokba befolyt vizet és kidőlt fákat távolítottak el.


A II. kerületbe, a Margit körútra egy építkezéshez, a XVII. kerületi Rákóczi Ferenc utcába pedig egy családi házhoz vonultak ki, itt a pincében mintegy másfél méter magasan állt a víz. Szintén a II. kerületben, a Keleti Károly utcában egy nagy faág lehasadt és egy autóra esett, míg Fóton két gépkocsira dőlt egy fa. A II. kerületi Fazekas utcában beszakadt az útburkolat egy autó alatt.

Az időjárás miatt Budapesten egy ideig nem járt a teljes vonalán többi között a 19-es, a 41-es, a 4-es, a 6-os, a 17-es, az 56-os, az 56A és a 61-es, a 62-es, a 62A, a 69-es, a 28-as, a 28A és a 37-es villamos, és nem közlekedett a Libegő sem.

Pest megyében főként Szigetszentmiklóson, Halásztelken és Érden, szintén elsősorban ingatanokba befolyt víz és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Pilisszentivánon mintegy ötven négyzetméteren beázott egy iskola teteje, több helyen leszakadt a mennyezet, három helyiséget le kellett zárni.


Nagymaros és Szob között sárlavina zúdult le a hegyoldalról a vasútvonalra és a 12-es főútra. A Mávinform azt írta, hogy a vonatok itt nem közlekedhetnek, a rendőrség és az Útinform pedig arról számolt be, hogy a főutat a 18-as kilométernél lezárták. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság azt tudatta: a hegyoldal mintegy egy kilométer hosszan omlott az útra, senki nem sérült meg.

Baranya megyében, Pécsen az egyik udvarban homokzsákokat is be kellett vetni, egy épület alagsorából nagy mennyiségű vizet kellett kiszivattyúzni, a Móricz Zsigmond téren pedig egy kidőlt tuját távolítottak el a tűzoltók.

Tolna megyében főleg Kaposszekcsőn és Dombóváron volt sok dolguk a tűzoltóknak, az esetek túlnyomó többségében vízbetörés miatt. Kaposszekcsőn több ház udvarába befolyt az esővíz, és hasonló helyzet alakult ki az Ifjúság utcában is, ahol egyebek közt a gyermekotthon alagsorából szivattyúztak ki vizet a tűzoltók. Dombóváron főleg a városhoz tartozó szőlőhegy néhány utcájában okozott gondokat a lezúduló esővíz.

MTI/Fotók: MTI/Balázs Attila, Mihádák Zoltán

Beképzelte a megcsalást, óriásit hibázott nádudvari késelő
Az ittas férfi négyszer szúrta meg szomszédját. Az ügyészség most emelt vádat ellene.
Esélyük sem volt, helyszíni fotók érkeztek a kettős tragédiáról
Egy 24 éves nő és egy 23 éves férfi vesztette életét.
Békés megyei háziorvos segítette az embercsempészt, lebuktak
Összesen három embert vett őrizetbe a rendőrség.
Megrázó fotó érkezett a hódmezővásárhelyi tragédia helyszínéről
Egy személyautó és egy teherautó ütközött frontálisan.
4 ember életét követelte a „halál országútja”
Négyen meghaltak és többen súlyosan megsérültek szerdán Romániában, a „halál országútjaként” emlegetett 85-ös számú ...
Forró légköri helyzet
időjárás-jelentés 2022. június 29., szerda
Rubint Réka rátett még egy lapáttal, ehhez már kevés a hőségriasztás - Fotó
Rubint Réka elképesztőt villantott.
Férje örül leginkább a rúdtáncnak
Képtelen leállni. Judy a nagy fogyása utána nagy elhatározást hozott annak érdekében, hogy megtartsa súlyát. Az álla...
Meztelenkedésért fizetnek, szex nincs
Van aki a felnőtt filmek világába lépve, más alkoholba és a drogba menekülve tört borsot szülei orra alá. Az egyik l...
A hőmérő is szétrobbant a forróságban
Hihetetlen és borzasztó, de már megint bezártak egy felforrósodott autóba egy hét hónapos gyermeket. Igaz ezúttal vé...