Óriási pusztítást végzett az özönvíz az országban

Fákat döntött ki a szél, ingatlanokat öntött el a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső csütörtökön Budapesten és több megyében, Nagymaros és Zebegény között csaknem egy kilométer hosszan beomlott a domboldal. A tűzoltók a fővárosban és környékén, valamint Pest, Baranya és Tolna megyében is sok riasztást kaptak.

2022. június 10. 08:05

Az ország más pontjaihoz hasonlóan nem sokkal 14 óra után felhőszakadással kísért zivatar vonult át Budapest felett. A fővárosban 20 perc alatt csaknem 30 milliméternyi eső esett csütörtök délután - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán, jelezve, ez a mennyiség nem példa nélküli, a Mecsek térségében kora délután 40-50 milliméternyi eső hullott le rövid idő alatt.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Budapesten és környékén is sok bejelentés érkezett a tűzoltókhoz. Főként pincékbe, ingatlanokba befolyt vizet és kidőlt fákat távolítottak el.


A II. kerületbe, a Margit körútra egy építkezéshez, a XVII. kerületi Rákóczi Ferenc utcába pedig egy családi házhoz vonultak ki, itt a pincében mintegy másfél méter magasan állt a víz. Szintén a II. kerületben, a Keleti Károly utcában egy nagy faág lehasadt és egy autóra esett, míg Fóton két gépkocsira dőlt egy fa. A II. kerületi Fazekas utcában beszakadt az útburkolat egy autó alatt.

Az időjárás miatt Budapesten egy ideig nem járt a teljes vonalán többi között a 19-es, a 41-es, a 4-es, a 6-os, a 17-es, az 56-os, az 56A és a 61-es, a 62-es, a 62A, a 69-es, a 28-as, a 28A és a 37-es villamos, és nem közlekedett a Libegő sem.

Pest megyében főként Szigetszentmiklóson, Halásztelken és Érden, szintén elsősorban ingatanokba befolyt víz és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Pilisszentivánon mintegy ötven négyzetméteren beázott egy iskola teteje, több helyen leszakadt a mennyezet, három helyiséget le kellett zárni.


Nagymaros és Szob között sárlavina zúdult le a hegyoldalról a vasútvonalra és a 12-es főútra. A Mávinform azt írta, hogy a vonatok itt nem közlekedhetnek, a rendőrség és az Útinform pedig arról számolt be, hogy a főutat a 18-as kilométernél lezárták. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság azt tudatta: a hegyoldal mintegy egy kilométer hosszan omlott az útra, senki nem sérült meg.

Baranya megyében, Pécsen az egyik udvarban homokzsákokat is be kellett vetni, egy épület alagsorából nagy mennyiségű vizet kellett kiszivattyúzni, a Móricz Zsigmond téren pedig egy kidőlt tuját távolítottak el a tűzoltók.

Tolna megyében főleg Kaposszekcsőn és Dombóváron volt sok dolguk a tűzoltóknak, az esetek túlnyomó többségében vízbetörés miatt. Kaposszekcsőn több ház udvarába befolyt az esővíz, és hasonló helyzet alakult ki az Ifjúság utcában is, ahol egyebek közt a gyermekotthon alagsorából szivattyúztak ki vizet a tűzoltók. Dombóváron főleg a városhoz tartozó szőlőhegy néhány utcájában okozott gondokat a lezúduló esővíz.

MTI/Fotók: MTI/Balázs Attila, Mihádák Zoltán

Gyomorbaj? Sietve hágta át a létező összes szabályt a 10-es út fenegyereke
A sofőr ámokfutását egy fedélzeti kamera rögzítette.
Meghan Markle-nek megtiltották, hogy szakemberhez forduljon
Korábban sokkolta a közvéleményt, mikor öngyilkos gondolatairól beszélt, most elmondta, miért tette. 
Különös fotók készültek a Mecsekben, több méteresre nőttek az óriási árnyak
A látvány leírhatatlan.
Börtönre ítélték Lagzi Lajcsit
Nem ússza meg a börtönt Galambos Lajos! Az ország trombitása hét éven át bizonygatta az igazát, de hiába. A zenész m...
Rekordot dönt Demjén Ferenc
Rekordot dönt a 75 éves rocklegenda! Demjén Ferenc az egyetlen olyan magyar előadó, aki huszonötödszörre tölti meg a...
Tények teljes adás, 2022. december 9., péntek
FRONTÁLIS - Szörnyethalt egy 32 éves férfi, miután összeütközött egy másik sofőrrel Újpesten, majd egy házfalnak is ...
Csoda történt!
Egy pillanat alatt változott meg Pataky Attila élete néhány évvel ezelőtt. Akkor az egyik leghalálosabb kórral, vast...
Újabb csapás érte őket
A sárga csapat két meghatározó versenyzője, Szabó András Csuti és Visváder Tamás között éppen csak, hogy rendeződött...
Végső visszaszámlálás
Vasárnap véget ér az ország legnagyobb házibulija. Mindenki az utolsó megmérettetésre készül. A versenyzők már lázba...
Bemutatjuk Norbit
A legifjabb Schobert Norbit legalább egy órát kellett unszolni ahhoz, hogy beadja a derekát. Merthogy láthattuk őt m...
30 milliárd forintot nyert egy magyar az Eurojackpoton
Messi nekiment a spanyol bírónak a meccs után
Megtaláltuk a statisztikát, ami eldönti Messi sorsát
Őrült szurkolók a lelátón, megőrült, verekedő focisták a pályán
Mázlival jutottak tovább az argentinok, miután elszerencsétlenkedték a meccset