Orbán Viktor: Még csak a krízis elején járunk

Amit most látunk az a krízisnek az eleje. Tipikusan a belső ukrajnai területekről jönnek, de vannak kárpátaljai magyarok is – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában, melyet a Magyar Nemzet foglalt össze. 

2022. március 04. 08:19

"Kárpátalja jelen pillanatban nem katonai terület, azonban, ha ez megváltozna, akkor az onnan érkezők száma hirtelen a sokszorosára növekedne" – húzta alá a miniszterelnök. Mint mondta, a menekültek közül vannak, akik rokonokhoz mennek, a harmadik országbeliek haza utaznak, míg vannak, akik itt maradnak Magyarországon. Jelenleg 70-80 százaléka a menekülteknek tovább utazik.

A kormányfő továbbá megköszönte az önkéntesek munkáját, akik nagy támaszt jelentenek az állami szerveknek.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint megkezdték a tárgyalásokat a munkaadókkal is, hogy azok, akik hosszabb-rövidebb ideig itt maradnak velünk, munkába tudjanak állni. "Akik ide jönnek, azoknak azt tudjuk felajánlani, amit a magyaroknak is: három hónapig tartjuk a kiadásaikat, mint például egy munkanélkülinek is ilyenkor 3 hónapig adunk ellátmányt, de utána nekik is munkába kell állniuk. Tehát mi mindenkit befogadunk, és magunkkal azonos módon kezeljük őket, de egy idő után, aki nem megy tovább és itt marad, annak valahogyan el kell foglalni a helyét az életünkben" – fogalmazott, hozzátéve: "ez az ideérkező külföldiekkel sem lesz másképp" – tette hozzá.


Arra, hogy hogyan segítenek ebben a helyzetben az unió intézményei, a kormányfő úgy fogalmazott: ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani, de ha cselekedni kell, akkor csak a nemzetállamokra lehet. 

"Nem tudom, mire várnak Brüsszelben, de ha mi rájuk várnánk, akkor súlyos állapotok alakulnánk ki a magyar határnál. Ezért nem kell várni senkire, ez a mi ügyünk, ezt nekünk kell megoldani, és Magyarország meg is fogja oldani" – szögezte le Orbán Viktor. 

"Egy másik Európában fogunk élni" – reagált arra Orbán Viktor, hogy Németország jelentős haderőfejlesztésről döntött.

"Az erő két irányból jöhet: saját magadtól és a szövetségeseidtől. A NATO akkor véd meg minket, ha mi is megvédjük magunkat, ezért haderőfejlesztést kellett végrehajtani" – húzta alá Orbán Viktor.

A miniszterelnök a magyar honvédség fejlesztéséről elmondta, hogy óriási baloldali össztűzben kezdtek el dolgozni a terveken, így elég erősek vagyunk ahhoz, hogy mi magunk és a szövetségeseink együtt garantáljuk a biztonságunkat.

"Csak akkor lehet baj, ha belesodródunk ebbe a háborúba" – tette hozzá. 

"Ami eddig leginkább a szíven ütött, és először nem is akartam hinni a fülemnek, az az a kijelentés volt a baloldal részéről, hogy a kárpátaljai magyarok oroszbarátok. Ez egy háborús időkben tett följelentés a magyarok ellen" – hívta fel a figyelmet Márki-Zay Péter kijelentése kapcsán a miniszterelnök. Mint mondta, tudjuk jól, hogy a magyaroknak Kárpátalján mindig is voltak problémái, sőt azt is, hogy vannak olyan ukrán csoportok, akik gyanakvóan figyelik őket. Éppen ezért, amikor Magyarországról egy baloldali politikus ilyet üzen az ukránoknak, akkor a legközvetlenebb veszélyt hozza a helyi magyaroknak a fejére – mutatott rá a kormányfő, megjegyezve: az ember időnként nem találja a szavakat a megdöbbenéstől, hogy a felelőtlenségnek milyen csimborasszóját tudja előállítani a baloldal.

"És úgy látom, hogy a baloldal a háború oldalán áll, akkor is, ha ezt nem tudja, mert amit ők mondanak, és amit ők akarnak, az belesodor bennünket a háborúba. Ezeket a kampánytól függetlenül sürgősen abba kell hagyni" – szólított fel.

"Legyőztük az ötödik hullámot" – reagált Orbán Viktor arra, hogy a tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette a kötelező maszkviselés eltörlését. Hozzátette: öt nagy hullámban támad a vírus, és most ötödször is sikerült padlóra vinnünk. A kormányfő közölte, visszatérünk a járvány előtti egészségügyi állapotokhoz. Kiemelte: nem kizárt, hogy a mostani volt az utolsó járványhullám.

"Nem leszünk dologtalanok, nem marad munka nélkül a kormány a következő hetekben és években sem" – jegyezte meg a miniszterelnök az energiaválság, valamint a háború okozta nehézségek kapcsán.

 

Címlapfotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Karrier vagy anyaság?
Mindketten a karrierjük csúcsán lettek várandósak: Rubint Réka és Nagy Adri is. Nincs igazság! Legalábbis azügyben, ...
Az életükkel fizettek a szerelemért
Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő – tartja a mondás. Ez pedig úgy tűnik, a történelem számos diktátorára i...
Őrült trend: Síkosítóval sminkelnek
Újabb sokkoló videós trend terjed az interneten: síkosítóval sminkelnek a fiatalok. Egészen pontosan az úgynevezett ...
Megtalálta a szerelmi bánatra a gyógyírt
Minden titkot tud rólunk, ő a legmegbízhatóbb társ, van akinek egy életen keresztül. Gyerekeknek és felnőtteknek is ...
Erotikus álmával sikeres Kozsó lánya
Talán nincs ember Magyarországon, aki ne hallotta volna Kozsó nevét, ne ismerné a dalait. És van egy ember, Amandána...
Tények reggel teljes adás, 2022. május 23., hétfő
GYILKOSSÁG - Kollégája késelt halálra egy nőt egy veszprémi gyárban. A férfi féltékenységből szúrhatott az öltözőben...
Temetésen ragadta meg az utolsó esélyt Polgár Tünde, de életre szóló sebet ejtettek rajta
Úgy érzi, fájdalma az idő múlásával sem fog enyhülni.
Nagy lesz a napi hőingás
időjárás-jelentés, 2022. május 23., hétfő, reggel
Ismét nevetséges indokkal panaszolták be a mentősöket, de itt a válasz
Nem ez az első olyan eset, amikor a mentőket azért éri rágalom, mert életet mentettek.
Felkavaró látvány: késő estig helyszíneltek a rendőrök, egy 10 éves kisfiú az áldozat
A fiú életét már nem lehetett megmenteni.