Orbán Viktor évértékelő: Ez a választás arról szól, hogy Gyurcsány és Bajnai akar visszatérni

Mi, akik ma itt összejöttünk, különböző emberek vagyunk, de egy dolog közös bennünk: magyarok vagyunk, akiknek közös szenvedélye Magyarország - mondta Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében, szombaton Budapesten.

2022. február 12. 14:15

Orbán Viktor a 23. évértékelő beszédét szombaton 15 órakor kezdte a Várkert Bazárban. A miniszterelnök két év után összegezte ismét Magyarország helyzetét.

Tavaly ilyenkor ugyanis a koronavírus-járvány miatt elmaradt az évértékelő, most azonban lehetőség van ismét megtartani – kezdte beszédét Orbán Viktor.

A kormányfő kiemelte, hogy 50 nappal vagyunk a választás előtt. 16 év ellenzékben és 16 év kormányon töltött idő után pedig tisztában van azzal, hogy milyen időszak áll előttünk.

„Egy dolog közös bennünk, magyarok vagyunk, akiknek közös szenvedélye Magyarország” – hangsúlyozta.

Gyurcsányt és Bajnait nem zavarja, ami a baloldalon történik

Kiért arra, hogy ezzel szemben a baloldal szerint:

„…gombák vagyunk, akiket sötétben tartanak és trágyával etetnek. Megtudhattuk, hogy még egy keresztrejtvényt sem tudunk megfejteni… Ennyi zagyvaságot csak akkor hord össze az ember, ha begombázott” – fogalmazott.

"Vérig sérteni az embereket, gúnyolódni a fogyatékkal élőkön, belegyalogolni a vidékiekbe, fenyegetni a nyugdíjasokat és lenézni a nőket. Emberemlékezet óta nem beszéltek így a magyarokkal. Az ember nem hisz a fülének" - jelentette ki.

Úgy vélte, ha ez stratégia, akkor világszabadalom. "De Gaulle-nak lehet igaza, beszélni mindenki tud, a vezető viszont azt is tudja, mikor hallgasson" - fogalmazott. Hozzátette: ez "kínos, nem kicsit, nagyon".

Majd azzal folytatta, hogy csak Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont nem zavarja.

„Elvégre ők hozták az ország nyakára ezt a showműsort, hogy ne látszódjék: valójában ők készülnek visszatérésre. Egy gombaszakértővel megerősítve. Ez a baloldal ajánlata Magyarország számára” – fogalmazott.

Orbán Viktor azt mondta: a baloldal, bár olyan, amilyen, "benne van a nemzetben, mint a balsors a Himnuszban".

A Fidesz elnöke kifejtette: a baloldal miatt "Horn Gyula forog a sírjában. Medgyessy nem győz félrenézni, az SZDSZ-esek zavartan bámulják a cipőjük orrát".


Magyarországra nemcsak a vírus, de a baloldal is rátámadt

Magyarországra nemcsak a vírus, de a baloldal is rátámadt, azt remélve, hogy megbuktathatják a kormányt - mondta Orbán Viktor.

Amikor zárni kellett, nyitást követeltek, amikor nyitni kellett, akkor zárást. Diktatúrát harsogtak, külföldi lejárató akciókat szerveztek, kamuvideókat, ál- és rémhíreket terjesztettek - fogalmazott.

Orbán Viktor ezt súlyos felelőtlenségnek nevezte, hozzátéve: halálos világjárvány idején a családok millióinak félelmét kormánybuktatásra kihasználni minden ítélőszék előtt védhetetlen cselekedet.

"Mind a kettőnek el is jön majd az ideje, az egyik április 3-án, a másik pedig a Jóisten rendelése szerint" - jegyezte meg.

Kijelentette: a kormány a koronavírus-járvány alatt is egységes és higgadt maradt, az ország cselekvőképessége egy pillanatig sem forgott veszélyben, vagyis a 2011-ben bevezetett új alkotmányos államvezetési rend jól vizsgázott.

Előre kell menni, nem hátra

„Két nehéz évet hagytunk magunk mögött. Világjárvány, energiaválság, illegális migráció, brüsszeli bürokratizmus, Ukrajnát érintő válság.

Ebben a helyzetben kellett megszervezni a védekezést. Köszönet az orvosoknak, ápolóknak, mentőknek, az oltás megszervezőinek, Áder János elnök úrnak és feleségének a Covid-árvák megsegítéséért” – emelte ki a kormányfő, aki szerint az emberek többsége szerint Magyarország jól védekezett.

A járvány idején sem kellett behúzni a kéziféket

A járvány alatt a családoknál sem kellett behúzni a kéziféket, ezt tartja a magyar gazdaság válság alatti legnagyobb teljesítményének Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: megkezdődött a 25 év alattiak adómentessége, a családok kézhez vehetik az adóvisszatérítésüket és a 13. havi nyugdíjak is megérkeztek a napokban.

Az utóbbi nemcsak gazdasági fegyvertény, de valódi jóvátétel is - értékelt. "Azt adjuk vissza, amit a Gyurcsány-Bajnai kormány elvett" - fűzte hozzá.

Elmondta azt is, hogy a minimálbér 2022-ben 20 százalékkal nő, a munkát terhelő adók pedig 4 százalékkal csökkennek.

"Tető alá hoztuk a nagy nemzeti megállapodást, amely magába foglalta a szakszervezeteket, a munkaadókat, a kormányt és a megállapodást szentesítő parlamentet is. Kivéve persze a baloldalt, amely semmit sem szavazott meg" - emlékeztetett a miniszterelnök.

Orbán: meghosszabbítjuk a benzinárstopot

További három hónappal meghosszabbodik a benzinárstop - jelentette be Orbán Viktor az évértékelőjén.

A kormányfő közölte, az üzemanyag ára Magyarországon az ötödik legalacsonyabb Európában.
Ma 480 forintot fizetünk, árstop nélkül jóval 500 forint felett járnánk - fogalmazott, úgy értékelve, hogy az árstop ezen a területen is bevált.

Elmondta, az emelkedő inflációt a kormány nem nézte tétlenül, bevezette a négy stop politikáját, azaz az üzemanyagárstop mellett a rezsistopot, a kamatstopot és az élelmiszerárstopot.

Több mint egymillióval dolgoznak többen, mint a Gyurcsány-kormány idején

A vírusjárvány ellenére még soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon a rendszerváltás óta, több mint egymillióval dolgoznak többen, mint a Gyurcsány-kormány idején - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Felidézte, hogy 2010 óta új magyar gazdaságot épített a kormány, úgy döntöttek, hogy segély helyett munkát adnak az embereknek.

Arra is felhívta a figyelmet: tavaly sikerült egy újabb "brutális rekordot" dönteni, Magyarország exportteljesítménye 119 milliárd euróra nőtt. Emellett 2010-ben arról is döntött a kormány, hogy a kulcságazatokat magyarosítja, ezért a külföldi tulajdont 50 százalék alá szorítja a bankrendszerben, a médiában és az energiaszektorban is. Hozzátette: a bankoknál 60, a médiában 66, az energiaszektorban pedig 71 százalékról indultak, de mára mindenhol többségbe került a magyar tulajdon.

A baloldal nem szavazta meg a fontos törvényeket

A baloldal semmit sem szavazott meg azokból a törvényekből, amelyek a koronavírus-járvány alatti válságkezelést segítették - emlékeztetett a miniszterelnök.

Elmondta: a baloldal nem szavazta meg a koronavírus elleni védekezés alapjául szolgáló törvényt, a hitelmoratóriumot, a minimálbéremelést, a családi adóvisszatérítést, a 25 év alattiak adómentességét és az adócsökkentéseket sem.

Azt is felidézte, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormány a válság idején a jelenlegi kormánnyal éppen ellentétes utat járt be, "ők hátrafelé mentek". Elvették a 13. havi nyugdíjat, egyhavi fizetést, egy év gyest, megszüntették az otthonteremtési programot és a családok adókedvezményét, fizetőssé tették az egészségügyet. Kétszeresére emelték az áram, háromszorosára a gáz árát.

Gyurcsány és Bajnai akar visszatérni

Az áprilisi országgyűlési választás arról szól, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon akar visszatérni - jelentette ki a kormányfő.

A kormányfő hozzátette: pénteken Gyurcsány Ferenc be is jelentette, hogy készen állnak a visszatérésre. És ha Gyurcsány Ferenc "visszatér, vissza is visz bennünket oda, ahol már jártunk és ahová egy porcikánk se kívánkozik" - fogalmazott Orbán Viktor.

El kell kerülni a háborút Oroszország és Ukrajna konfliktusában

Orbán Viktor szerint a háborút nemcsak a humánum, hanem a magyar érdek miatt is el kell kerülni, mivel háború esetén százezerszám, akár milliós nagyságrendben érkeznének menekültek Magyarországra Ukrajnából és ez alapjaiban rajzolná át Magyarország politikai és gazdasági helyzetét.

Elmondta, hogy Magyarország a békéért dolgozik, de a kijelölt állami szervek megkezdték a felkészülést.

"Háborús végkifejlet esetén is rendelkezünk megfelelő forgatókönyvvel és akciótervvel" - közölte.

Fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Gyermekeik életéért harcolnak
Egytől egyik nagybetűs hősök, akiknek az élete akkor vett teljes fordulatot, amikor kiderült, hogy kisbabájuk nem eg...
Tények teljes adás 2022. május 28., szombat
GYEREKGYILKOS - Korábban is bánthatta lányait az aszódi gyerekgyilkos - a 14 éves lány gyámügyi védelem alatt állt, ...
Kísérleti gyógyszerrel utazik az időben
Ki ne játszott volna már el a gondolattal, hogy visszapörgetné az időt, és valamit nagyon másképp csinálna az életéb...
Túlhajtotta magát
Két végén égeti a gyertyát, pedig megmondták már neki, hogy jobban figyeljen magára. Oszvald Marika komoly egészségü...
20 milliárdot sem sajnált az esküvőre
Ma már vannak, akik 10-20 millió forintot sem sajnálnak az esküvőjükre, de hamarosan láthatják, hogy van olyan is, a...