Orbán Balázs: a közép-európai együttműködésnek még válságállóbbnak kell lennie

A térségünket érő fenyegetések a jövőben erősödni fognak, a közép-európai együttműködésnek még válságállóbbnak kell lennie - hangsúlyozta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtökön a lengyelországi Krasiczynben megrendezett 5. lengyel-magyar nyári egyetemen.

2022. augusztus 26. 08:09

A rendezvényen Tomasz Grosse lengyel politológia-professzor bemutatta Orbán Balázs A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyve lengyel fordítását, amelyet a nyári egyetem szervezője, a varsói Waclaw Felczak Intézet adott ki.

A közönség kérdéseire válaszolva, Orbán leszögezte: földrajzi adottságok miatt különbség van a lengyel és a magyar stratégiai gondolkodás között.

Mindazonáltal történelmileg a középkorban, amikor szintén eltérő volt a lengyel és a magyar állam helyzete, is felismerték azt, "hogy az euroázsiai kontinens közepén vagyunk, így folyamatos nyomások és behatások érnek minket északról, délről, nyugatról, keletről, és éppen ezért érdemes együttműködni, szövetségekre lépni" - idézte fel.

Úgy látja: a 21. században is "ugyanaz a logika", a két nemzet stratégiai együttműködése - taktikai különbségek mellett - azért nem tud abbamaradni, "mert az a gravitációs erő, amely az első visegrádi királyi találkozót (1335) is létrehozta, tolja össze ezeket az erőket".

Orbán megítélése szerint a térségünket a különféle földrajzi irányból érő fenyegetések a következő évtizedekben erősödni fognak. "Ezért a közép-európai együttműködésnek még erősebbnek, még válságállóbbnak, összeforrottabbnak kell lennie" - tette hozzá.

Egy másik kérdésre reagálva leszögezte: meg kell megerősíteni a térségbeli katonai együttműködést, "Közép-Európának képesnek kell lennie megvédeni magát".

Fotó: illusztráció (MTI)

Kifejtette: keleti irányból elsősorban katonai fenyegetés éri a régiót, amellyel szemben "katonai módon érdemes felkészülni", a nyugati irányú fenyegetések pedig "a szuverenitás korlátozásában jelentkeznek". Az utóbbi kapcsán politikai, gazdasági és diplomáciai együttműködésre van szükség - hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott: ebben a témában "együttgondolkodás van a lengyel és a magyar politika, legalábbis annak jobboldali tömbje között". Hozzátette: stratégiai eltérések vannak "például abban, mi következik az éppen aktuális helyzetből, az Ukrajnával szembeni elfogadhatatlan orosz agresszió vonatkozásában".

Ez azonban "nem írja felül azt a hosszú évtizedekig felépülő közép-európai együttműködést és együttgondolkodást, amelyre mindannyiunknak szüksége van a saját nemzeteink szuverenitásának megerősítése és megőrzése kapcsán" - tette hozzá Orbán Balázs.

A hétfőtől péntekig tartó krasiczyni nyári egyetemet idén mintegy százötven magyar és lengyel diák részvételével, lengyel és magyar politikusok, szakértők, zenészek, sportolók közreműködésével tartják meg.

MTI

Gyászol Szabó Ádám, legjobb barátját veszítette el
Az énekes közösségi oldalán osztotta meg a szomorú hírt, mérhetetlen a fájdalma.
Rejtélyes, eltűnt egy dunaújvárosi nő, gyanús a férje
Eltűnt egy dunaújvárosi nő, a férjét letartóztatták, mivel bűncselekmény gyanúja merült fel az ügyben - közölte a Fe...
Szülei ölték meg a rákból meggyógyult 9 éves kisfiút
A gyermek holtteste meztelenül hevert a családi ház kertjében.
Meggyilkolta randipartnerét egy kannibál férfi, majd levágta és megette a heréjét
A férfit októberben ítélik el.
Halálos tragédia Siófokon, ablaktisztítás közben zuhant ki egy nő a harmadik emeletről
Az áldozat életéért hosszú percekig küzdöttek.
Darabjaira törte autóját egy pápai BMW-s - Fotók
Ripityára törte kocsiját, majd bele is szorult. 
Tények Plusz adás, 2022. szeptember 26., hétfő
MEGRENDÍTŐ VALLOMÁS - Édesapja testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta Szilágyi Liliánát. Az úszónő először...
Tények röviden, 2022. szeptember 26., hétfő
Tények röviden adás
Migránst gázolt egy kamion, métereken át vonszolta maga után
A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
Tovább szakadozik a felhőtakaró
időjárás-jelentés, 2022. szeptember 26., hétfő