Novák: a Stipendium Peregrinum ösztöndíj befektetés a jövőbe

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj olyan befektetés a jövőbe, amely a remények szerint többszörösen megtérül - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Balatonszárszón.

2021. július 03. 08:00

Novák Katalin a második alkalommal meghirdetett pályázat kiválasztó táborában közölte: a Stipendium Peregrinum ösztöndíj tehetséges magyar fiataloknak kínál lehetőséget arra, hogy állami pénzügyi támogatással a világ legszínvonalasabb egyetemeinek valamelyikére jelentkezzenek és egy éven át ott tanulhassanak.

A tanulmányi költségek fedezéséért cserébe elvárás velük szemben, hogy a végzettség megszerzése után annyi időt dolgozzanak Magyarországon, amennyi időre ösztöndíjat kaptak - tette hozzá.


"Ilyen állami ösztöndíj nem nagyon van máshol a világon, arra nem igazán van példa, hogy egy állam ilyen mértékű támogatást ad tehetséges fiataljainak ahhoz, hogy elmenjenek a világ legjobb centrumaiba abban a reményben, hogy onnan visszajönnek és itthon kamatoztatják a tudásukat" - jelentette ki.

A miniszter felidézte: a Nemzeti Tehetség Központ által meghirdetett pályázat révén az előző tanévben 17, többségében az Egyesült Királyságban tanuló fiatal kapott ösztöndíjat.

Jelezte, a legígéretesebb jelentkezők idei háromnapos kiválasztó táborában 68 diák vesz részt, közülük választja ki egy egyetemi tanárokból álló bizottság azt a legfeljebb 35 fiatalt, akit az egyéves támogatásra érdemesnek tart.

A Nemzeti Tehetség Programból finanszírozott támogatás idei keretösszege 412 millió forint - fűzte hozzá.

 

Novák Katalin újságírói kérdésére elmondta, hogy a fiatalok a táborban héttagú csoportokban, húsz, a közéletből, a sportból, a kultúrából ismert és elismert instruktor segítségével dolgoznak, a lehető legjobb bemutatkozás reményében.

A bizottság a diákok tanulmányi eredménye, tanulmányi versenyeken elért helyezései mellett arra kíváncsi, hogy a bemutatkozás alapján mennyire érdemes befektetni a fiatalok tanulmányaiba, mennyire tartják fontosnak, hogy magyarként éljenek később, mennyire fontos számukra a közösség, és az, hogy a tudásuk birtokában nemcsak az egyéni álmaikért, hanem "mindannyiunkért is tegyenek" - közölte.

Novák Katalin szólt arról is, hogy a nyertesekkel mentorkapcsolatot tartanak fenn, figyelemmel kísérik tanulmányi eredményeiket, közösségi munkájukat, esetleg bekapcsolódásukat tudományos, kutatási programokba.


"Az a cél, ha befejezték a tanulmányaikat, Magyarországon kínáljunk nekik jó munkalehetőségeket, hiszen ezzel mindenki nyer" - mondta. Hozzátette, bíznak abban, hogy többségük hosszú távon is Magyarországon találja meg a boldogulását.

A miniszter úgy fogalmazott: "ők a jövő Karikó Katalinjai, ezért is örülünk, ha esélyt adhatunk számukra a tudományos munkához szükséges tudás megszerzéséhez".

A kiválasztó tábor résztvevői a tudomány legkülönbözőbb területeit képviselik, van közöttük a matematika, a közgazdaságtan, az asztrofizika iránt érdeklődő, de rajtuk kívül akad a művészetek iránt fogékony fiatal is - közölte.

Hangsúlyozta, hogy azoknak, akik a táborban vannak, "nem engedik el a kezét", később is tartják velük a kapcsolatot, akkor is, ha nem nyerik el az ösztöndíjat. Kitért arra, egy év után újra pályázhatnak azok, akik korábban elnyerték az ösztöndíjat, és azok is, akik nem.

MTI/Fotók: MTI/Vasvári Tamás

Három napig túszként tartotta a kiskutyát egy majom - Videó
A kéthetes kiskutyát végül sikerült kimenekíteni a veszedelmes majom karjainak fogságából.
Már az édesapjánál is jobban játszik Cristiano Ronaldo fia
A futballsztár édesanyja szerint unokája már most sokkal ügyesebben kezeli a labdát, mint Ronaldo 11 éves korában.
Kate Price vőlegényének magyarázkodnia kell a modell bántalmazása miatt
Élete legnehezebb időszakát éli meg Carl Woods, akit azzal vádoltak meg, hogy ő verte meg Katie-et.
Abortuszáról vallott Uma Thurman
Először beszélt a terhesség-megszakításáról Uma Thurman, amin szinte még gyerekként esett át.
Lopott is a női mosdós kukkoló
A WC-fülkéket elválasztó paraván alól videózta a nőket egy tatabányai férfi egy helyi áruház női mosdójában elbújva,...
Bele is halhatott volna a kalandba
Varga Viktor Lyme-kórral küzdött a TOTEM utolsó forgatásain. Furcsa, megfázásos tünetekkel harcolta végig a kalandre...
Megállna a világ, ha nem lenne internet
Most arra kérem Önöket, hogy velem együtt játsszanak el egy gondolattal. Nem kell messzire menni, csupán a közeljövő...
Nem vette át díját, inkább szószt főzött
Kedden töltötte be 87. életévét. Oscar- és Golden Globe-díjak sorakoznak a polcain, életét pedig egyetlen férfinak s...
Már nem iszik, újrakezdte az életét
Életének legnehezebb időszakán van a Happy Gang együttes egykori sztárja. Móré András, vagyis Vitamin éveken át volt...
Többet viccelődnek, mint gyakorolnak
Hamarosan újra mindenki táncol! Szombat este megkezdődik a show, táncparkettre lép Kozma Dominik és Kamarás Iván is ...