Novák: a családnak nincs alternatívája

A családnak nincs alternatívája - jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson mondott zárszavában.

2021. szeptember 25. 08:11

Novák Katalin a Várkert Bazárban megrendezett nemzetközi konferencián hangsúlyozta: a kétnapos csúcstalálkozón arra jutottak, hogy a családnak nincs alternatívája.

A miniszter tíz pontba szedett megállapításai közül többek között azt emelte ki: a nyugati világ legnagyobb problémája, hogy nem születik elég gyermek. Nincs fenntartható fejlődés gyermekvállalás nélkül - mondta.

Novák Katalin egyúttal a hagyományos értékek melletti határozott kiállást, valamint olyan döntések meghozatalát sürgette, amelyek valóban támogatják a gyermekvállalást, családalapítást.

Novák Katalin úgy fogalmazott: "ha nem vagyunk határozottak, ha nem látszik rajtunk az elszántság (.), akkor elveszítjük azokat az értékeinket, amiket olyan fontosnak tartunk".

A konferencia fontosságáról szólva a miniszter úgy vélte: kellenek a hasonló alkalmak, amikor "tudunk beszélgetni, közösen gondolkodni".

"Egyre többen vagyunk" - jelentette ki továbbá a politikus arra is utalva, hogy az idei csúcson nyolc európai uniós tagállam magas szintű kormányzati képviselői vettek részt. "Nyolc tagállam a huszonhétből, ez nem egy olyan rossz arány" - értékelt Novák Katalin azt is hozzátéve, hogy "2015-ben egyedül voltunk és most vagyunk nyolcan". "Ha így (.) haladunk, 2030-ra eljuthatunk odáig, hogy az EU-s tagállamok többsége családpárti erő lesz" - hangoztatta, majd kiemelte: "mi mindenesetre ezért fogunk dolgozni".

Novák Katalin megállapításainak hetedik pontjában annak fontosságáról beszélt, hogy a konferencián elhangzott inspiráló gondolatokat, izgalmas okfejtéseket "akciókra, tettekre kellene átfordítani". Az előadókat méltatva kitért arra is, hogy olyan civil aktivisták, gondolkodók és értelmiségiek vettek részt a csúcson, akik "nemcsak gondolkodnak, hanem cselekednek is".

A miniszter összegzésének nyolcadik pontjaként úgy fogalmazott: Magyarország gazdag ország, "nincs más dolgunk, mint a reflektort odairányítani azokra a kincsekre, amelyekkel rendelkezünk".

Novák Katalin azt is kiemelte: elutasítják azt a logikát, hogy a világ gyarmattartókra és gyarmatokra van felosztva, és - mint fogalmazott - "semmilyen körülmények között sem fogunk gyarmattá, ideológiai gyarmattá válni (.) és nem akarunk az ideológiai gyarmatok és gyarmattartók táborába tartozni".

A miniszter szavai zárásaként azt mondta: szükségük van legalább még egy kormányzati ciklusra, mivel ha az ország letért a "határozottan, rendíthetetlenül családközpontú kormányzati logikáról (.), akkor egy pillanat alatt lehet lerombolni mindent". Egyúttal rögzítette: a gyermekvállalással kapcsolatos döntés nem egy, két vagy három ciklusra, hanem egész élethosszra meghozott döntés. "Amikor ezt a döntést meghozzák a fiatalok, akkor biztonságban kell, hogy érezzék magukat" - jelentette ki Novák Katalin.

MTI

Dévényi Tibor: "nem félek a haláltól"
Az ország első lemezlovasa a 75. születésnapjára készül. A közel félévszázados életpályája alatt Tibi bácsi, azaz Dé...
Hat évet kapott a veronai buszsofőr
Megfelezte a veronai buszbalesetben érintett magyar sofőr börtönbüntetését az olasz másodfokú bíróság. A 17, többség...
Újabb lehetőséget kapott a műsor után
Még csak két hete annak, hogy Szaszák Zsoltinak búcsúznia kellett a Sztárban Sztár leszek! színpadáról. Ez alatt az ...
Közös edzéstől fejlődnek a babák
Akár baba-mama hastáncra vagy hordozós spinningre is mehetnek azok a kismamák, akik gyermekükkel együtt szeretnének ...
Tények Plusz adás, 2021. október 27., szerda
ÉVEKIG ÜLT ÁRTATLANUL - Önvédelemből lőtte le támadóit egy panziótulajdonos 20 éve, mégis elítélték. Szabadulása utá...
Apa lesz, újév napján érkezhet a baba
A Séfek séfe harmadik szériájában megismert tetovált macsó, Gepárd és felesége hamarosan szülők lesznek. Már azt is ...
Tragédiákba torkollott a figyelmetlenség
Másfél hét után kiengedték a kórházból azt a férfit, akinek az autójába fékezés nélkül beleszáguldott egy autó az M1...
Megviselte őket, de haladnak tovább
Az énekeseknek egyre több a feladatuk, de a veszteségekkel is meg kell birkózniuk. Az indulás óta értékes emberi kap...
29 ügyvédje volt, hét évig ült ártatlanul
1200 sebhely emlékezteti Szántai Attilát arra a hét évre, amit ártatlanul ült a fegyházban. A 2000-es évek egyik leg...
Amnesztiáért támogathat a Vörösbáró
Egy büntető eljárás alatt álló oligarcha, Bige László pénzeli újabban a háttérből a baloldali pártokat. Ő maga is el...