kormányinfo

Nem tervezi lezárni a kormány az országot a 4. hullám alatt

Rendkívüli kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az ünnepi hétvégén.

2021. augusztus 21. 10:46

A koronavírus negyedik hulláma Nyugat-Európában megindult, és Magyarországra is meg fog érkezni, azonban alapvetően el fog térni a védettek magas száma miatt az első háromtól, így annak kezelése is más lesz - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a kormányinfón. Kihangsúlyozta, továbbra is az oltás a vírus elleni egyetlen hatékony védekezési eszköz, ezért mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát. Azonban a negyedik hullám különbözni tud az előző háromtól, hiszen már nagyon sokan védetettek a vírussal szemben, hiszen felvették az oltást.


Minden vakcina egyforma védettséget biztosít, akiket pedig nem oltanak be, azok nagy valószínűséggel meg fognak betegedni, míg azoknál, akik felveszik a vakcinát, az 5,5 millió eddigi oltott alapján a megbetegedés esélye 0,2 százalék, és akkor is lényegesen enyhébb lefolyás mellett - közölte.

A lakosság körében terjengő, a vakcinákkal szemben bizonytalanágot keltő hírekkel kapcsolatban  felhívta a figyelmet, hogy ezek a hírek hamisak, védekezni csak a vakcinákkal lehet, és minden vakcina hatékony. Aki be van oltva nagyon kevés eséllyel kaphatja el a vírust. Ha pedig mégis elkapja a betegség lefolyása egyáltalán nem súlyos.

Iskolakezdés

A fiatalokat az iskolakezdés előtti két és az iskola megkezdése utáni két napban is minden iskolában oltópontok fogják oltani, aki szeretné be tudja oltatni magát. A pedagógusok oltottsága eléri a 80 százalékot, ez  elégséges a jelenléti oktatás elkezdéséhez. 

Gulyás azt is elmondta, hogy minden olyan híresztelés téves, amely azt hangoztatja, hogy ismét lezárnák az országot. Ezt nem tervezi a kormány.

A családosok megkaphatják az adóvisszatérítést

Európában a leggyorsabb gazdasági növekedést elérő országok között van Magyarország is. Nem várt teljesítmény az is, hogy már elérte a gazdaság a járvány előtti szintjét. A mostani negyedéves adatokat tekintve megvalósítható a kormány azon ígérete, hogy 5,5 százalékos növekedés esetén a gyereket nevelő családok az átlagkereset határáig visszakapják az éves adójukat.A mostani növekedés azt is lehetővé teszik, hogy a 13 havi nyugdíj folyamatos visszaépítése mellett idén akár 50-56 ezres nyugdíjprémiumot is folyósítsanak ebben az évben.

Migrációs hullámra számítanak

Amerikai kérésre vonultak be Afganisztánba és most amerikai lépésre vonultak ki az országból. A jelenlegi helyzet válságos – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, jelenleg is zajlik a magyar és azon afgán személyek kimenekítése az országból, akik segítették a honvédeket.


A honvédség vezérkari főnöke, Russzin-Szendi Romulusz elmondta, hogy ezidáig 78 főt helyeztek biztonságba, miután majd mindenki hazaért részletesen tájékoztatni fognak mindenkit. Addig is arra kér mindenkit, hogy ne kutakodjanak, hogy hol állomásoznak a magyar honvédek, hová viszik a kimenekítetteket. Erre azért is van szükség, mert bármilyen kiszivárgott információ veszélyeztetheti a menekítési akciót. Kabul mellett van egy műveleti terület, ahová az embereket viszik előre. Nincsen végső határideje a kimenekítési műveletnek. Az afganisztáni misszió legnagyobb eredménye, hogy a magyar katona elismertsége nagyon nőtt nemzetközi szinten is. Gulyás Gergely kérdésre válaszolva világossá tette, hogy nem tárgyalnak a tálibokkal.

Egy kérdésére válaszolva pedig azt mondta az afgán helyzet miatt  jelentős migrációs hullámra számítanak, ám meg tudják állítani.

 

MTI

 

 

Szörnyű kínok között hagyta meghalni munkatársát egy Pest megyei férfi
A részeg sofőr sorsára hagyta balesetes autója alá szorult utasát, majd hazabotorkált.
Szesztől fűtve ment suliba Darius, kótyagos kalandjai bilincsben értek véget - Videó
Osztálytársaival részegen mentek iskolába, rendőröknek kellett közbelépni.
Horror a repülőn: Kintről érkező golyó találta el az egyik utast
A repülőgép már a levegőben volt, amikor a földről valaki tüzet nyitott rá.
Tudományos bemutató közben robbant fel egy tartály, rengeteg gyerek megsérült
Bemutató közben felrobbant egy folyékony nitrogénnel teli tartály Spanyolország északi részén egy tudományos fesztiv...
Sosem találná ki, hogy milyen idősen szült a legidősebb kismama - videóval
Sokan féltették őket, mások rosszindulatú megjegyzéseket tettek, ők mégis bátrak voltak és bevállalták.
Új óvintézkedések léptek életbe Németországban
Új szabályok léptek életbe szombaton a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására Németországban.
Kapuzárási pánik: mit tehetünk ellene?
Korosodó férfiak náluk jóval fiatalabb hölgyekkel az oldalukon. És ugyanez igaz fordítva is. De kiknek szól mindez? ...
Megviseli lelkileg
Köllő Babettnek nincs könnyű feladata. Emberek sorsáról kell döntenie, ami nagyon megviseli őt lelkileg. Szombat est...
Mit sportoljon a gyerek?
Mit sportoljon a gyerek? És mikor kezdje el? Ezek azok a kérdések, melyek kivétel nélkül megfogalmazódnak egy szülő ...
Teljessé vált a MÁV emeletes KISS flottája
A következő hónapokban forgalomba állhat az utolsó néhány szerelvénnyel együtt a napokban átvett 40. KISS emeletes m...
Rendkívüli orosz bejelentés a részleges mozgósításról
Csatárokat megszégyenítő gólt lőtt a magyar válogatott védő holland klubjában - videó
Halálközeli pillanatok: az ablakon át menekült a lángoló kocsijából az autóversenyző - videó
Itt vannak Bódi Sylvi meztelen képei - fotók
Nézze meg Bódi Sylvi meztelen fotóit! - képgaléria