kormányinfo

Nem tervezi lezárni a kormány az országot a 4. hullám alatt

Rendkívüli kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az ünnepi hétvégén.

2021. augusztus 21. 12:46

A koronavírus negyedik hulláma Nyugat-Európában megindult, és Magyarországra is meg fog érkezni, azonban alapvetően el fog térni a védettek magas száma miatt az első háromtól, így annak kezelése is más lesz - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a kormányinfón. Kihangsúlyozta, továbbra is az oltás a vírus elleni egyetlen hatékony védekezési eszköz, ezért mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát. Azonban a negyedik hullám különbözni tud az előző háromtól, hiszen már nagyon sokan védetettek a vírussal szemben, hiszen felvették az oltást.


Minden vakcina egyforma védettséget biztosít, akiket pedig nem oltanak be, azok nagy valószínűséggel meg fognak betegedni, míg azoknál, akik felveszik a vakcinát, az 5,5 millió eddigi oltott alapján a megbetegedés esélye 0,2 százalék, és akkor is lényegesen enyhébb lefolyás mellett - közölte.

A lakosság körében terjengő, a vakcinákkal szemben bizonytalanágot keltő hírekkel kapcsolatban  felhívta a figyelmet, hogy ezek a hírek hamisak, védekezni csak a vakcinákkal lehet, és minden vakcina hatékony. Aki be van oltva nagyon kevés eséllyel kaphatja el a vírust. Ha pedig mégis elkapja a betegség lefolyása egyáltalán nem súlyos.

Iskolakezdés

A fiatalokat az iskolakezdés előtti két és az iskola megkezdése utáni két napban is minden iskolában oltópontok fogják oltani, aki szeretné be tudja oltatni magát. A pedagógusok oltottsága eléri a 80 százalékot, ez  elégséges a jelenléti oktatás elkezdéséhez. 

Gulyás azt is elmondta, hogy minden olyan híresztelés téves, amely azt hangoztatja, hogy ismét lezárnák az országot. Ezt nem tervezi a kormány.

A családosok megkaphatják az adóvisszatérítést

Európában a leggyorsabb gazdasági növekedést elérő országok között van Magyarország is. Nem várt teljesítmény az is, hogy már elérte a gazdaság a járvány előtti szintjét. A mostani negyedéves adatokat tekintve megvalósítható a kormány azon ígérete, hogy 5,5 százalékos növekedés esetén a gyereket nevelő családok az átlagkereset határáig visszakapják az éves adójukat.A mostani növekedés azt is lehetővé teszik, hogy a 13 havi nyugdíj folyamatos visszaépítése mellett idén akár 50-56 ezres nyugdíjprémiumot is folyósítsanak ebben az évben.

Migrációs hullámra számítanak

Amerikai kérésre vonultak be Afganisztánba és most amerikai lépésre vonultak ki az országból. A jelenlegi helyzet válságos – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, jelenleg is zajlik a magyar és azon afgán személyek kimenekítése az országból, akik segítették a honvédeket.


A honvédség vezérkari főnöke, Russzin-Szendi Romulusz elmondta, hogy ezidáig 78 főt helyeztek biztonságba, miután majd mindenki hazaért részletesen tájékoztatni fognak mindenkit. Addig is arra kér mindenkit, hogy ne kutakodjanak, hogy hol állomásoznak a magyar honvédek, hová viszik a kimenekítetteket. Erre azért is van szükség, mert bármilyen kiszivárgott információ veszélyeztetheti a menekítési akciót. Kabul mellett van egy műveleti terület, ahová az embereket viszik előre. Nincsen végső határideje a kimenekítési műveletnek. Az afganisztáni misszió legnagyobb eredménye, hogy a magyar katona elismertsége nagyon nőtt nemzetközi szinten is. Gulyás Gergely kérdésre válaszolva világossá tette, hogy nem tárgyalnak a tálibokkal.

Egy kérdésére válaszolva pedig azt mondta az afgán helyzet miatt  jelentős migrációs hullámra számítanak, ám meg tudják állítani.

 

MTI

 

 

Bemutatták a Fekete Istvánról szóló filmet
Egészestés dokumentumfilm készült Fekete Istvánról, számos regény, ifjúsági könyv és állattörténet életre hívójáról,...
Először mértek ilyen hideget idén ősszel
Fagyott az éjjel, idén ősszel először mértek mínusz hőmérsékleti értéket - közölte az Országos Meteorológiai Szolgál...
Megsebesített vaddisznó végzett a vadásszal
A sérült és agresszív állat teljes erejével rontott neki az idős vadásznak és agyarával átszúrta a férfi combartériá...
Több éves nemzetközi hajsza után sikerült elkapni a luxusóra rablókat
A négy orosz rabló összesen 110 millió forint értékű zsákmánnyal távozott a budapesti luxusóra-szaküzletből még 2014...
Három napig túszként tartotta a kiskutyát egy majom - Videó
A kéthetes kiskutyát végül sikerült kimenekíteni a veszedelmes majom karjainak fogságából.
Kiemelt feladat a lakosság ellátása minőségi hazai élelmiszerekkel
Az agrárkormányzat, illetve a termelők, a gyártók és a kereskedők közös feladata, hogy minél több embert lássanak el...
Pikáns képet osztott meg Fecsó régi-új barátnőjéről
Kissé összegabalyodott Fecsó és barátnője a fürdőkádban.
Elítélték rémhírterjesztés miatt a vírustagadó Gödény Györgyöt
Étrend-kiegészítőket forgalmazó cége a járvány alatt milliárdos bevételre tett szert.
Mosdót használó nőket kamerázott a tatabányai rém
A férfi a mosdóban lévő paravánok alatt átdugta a mobiltelefonját, majd felvételeket készített áldozatairól.
23-szor kellett testi kényszert alkalmazniuk az iskolaőröknek
Az előző tanévben 335 esetben kellett intézkedniük az iskolaőröknek, testi kényszert 23 esetben alkalmaztak.