Nem hibáztatható Alec Baldwin: új információk láttak napvilágot a gyilkosság ügyében

Lelőtt két embert Alec Baldwin a Rust című film forgatásán, most számos új információ látott napvilágot a tragédiáról.

2021. október 22. 13:25

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tragédiával végződő lövöldözés történt csütörtökön a Rust című film forgatása alatt. A kellékfegyverbe vagy vaktöltény helyett éles lőszer került, vagy meghibásodott a hüvely, amelyről a sztárnak fogalma sem volt. A tragikus baleset következtében a vezető operatőr, Halyna Hutchins életét vesztette, míg a rendező, Joel Souza könnyebb sérülésekkel megúszta, ugyanis őt azóta már kiengedték a kórházból.

Egy szemtanú beszámolt a Showbiz411-nek a tragédia körülményeiről, miszerint csupán egyetlen egy lövés dördült el. Állítása szerint Baldwin sokkos, ám nyugodt állapotban volt, majd folyamatosan azt kérdezgette, hogy "miért adtak a kezébe olyan fegyvert, amiben éles lőszer volt".

A meggyilkolt operatőr

A 42 éves Hutchinst 2019-ben az American Cinematography magazin "feltörekvő csillagnak” nevezte, aki előtt fényes jövő állt. Eredetileg Ukrajnából származott, ahol újságíróként diplomázott. Ezt követően brit oknyomozó dokumentumfilmeket forgatott Európa szerte. 2015-ben azonban új fába vágta a fejszéjét és Los Angelesbe költözött, ahol az Amerikai Filmintézetben kitanulta az operatőri szakmát.

A gyönyörű Hutchins magát „nyughatatlan álmodozóként” és „adrenalinfüggőként” jellemezte. Utolsó bejegyzése Instagram-oldalán egy videó volt, amelyen a stáb többi tagjával lovagolt.

"A western forgatások egyik előnye, hogy lovagolhatsz a szabadidődben" - írta a felvétel mellé.

Joe Manganiello, az Archenemy című film sztárja is megemlékezett a meggyilkolt nőről:

"Hihetetlenül tehetséges és nagyszerű ember volt. Olyan szeme és vizuális érzéke volt mindenhez! Ő volt az az operatőr, akinek látni akartad a sikerét, mert kíváncsi voltál arra, hogy legközelebb mivel fog előrukkolni... fantasztikus személy volt."


A forgatáson használt fegyver

Ethan Trace, aki maga is operatőr, mellette pedig színészkedéssel foglalkozik, a TikTok csatornáján mesélt a forgatási kellékekről:

"Minden fegyver, ami tüzelésre alkalmas az igazi a forgatások során, csupán vaktölténnyel van felszerelve."

A vaktöltények nagyon hasonlítanak az igaziakra, csupán annyi a különbség közöttük, hogy a lőpor fölött nincs éles lövedék, csak egy helyettesítő dugó, vagyis az elsütés során nem jön ki semmi az eredeti töltényhüvelyből.

Ezeket arra használjak a forgatások során arra, hogy imitálják a tűzvillanást, amely a filmekben azt a látszatot kelti, mintha éles akcióra került volna sor. Azonban előfordulhat, hogy megsérül a hüvely, amelynek következtében apró lövedékdarabok kerülhetnek a fegyver csövébe.

Ezek a korábbról visszamaradt lövedékdarabok reakcióba léphetnek a lőporral, amely tényleges kilövést eredményezhet Trace szerint.  Hozzátette, hogy a hatályos jogszabályok szerint Baldwin nem vonható felelősségre a szörnyű baleset kapcsán, ugyanis nem ő töltötte meg a fegyvert, ahogy az ellenőrzés sem az ő feladata volt. Erre egy külön fegyvermester van, azonban több filmnél is előfordult már, hogy olcsón próbálta megúszni a produkciós cég, így a kellékmesterre bíztak mindent.

@ethantrace

BREAKING: Alec Baldwin “Rust” Incident 🎬

♬ original sound - Ethan Trace


Együttérzés helyett kritika érte Alec Baldwint

Senki se lenne most a filmsztár helyében, hisz önhibáján kívült megölt egy embert. Tettének súlya élete végéig kísérteni fogja őt.

Egy dokumentumfilmekkel foglalkozó producer durván nekiment a színésznek. Twitter bejegyzése szerint "reméli, hogy emberölés miatt börtönbe zárják Baldwint".

"Remélhetőleg Alec Baldwint legalább emberölésért eljárás alá vonják. Azonban a demokraták hajlamát ismerve, akik közismerten védik a bűnözőket, nem csodálkoznék rajta, ha megúszná 10 óra közmunkával" - írta a bejegyzésében, amely számos kritikát kapott már azóta. Az ellenszenves véleményeket azonban sorra kitörölte Errol Webber.

A sors fintora, hogy 2017 szeptemberében Baldwin közzétett egy tweetet, amelyhez négy év kellett, hogy sajnálatos módon teljesüljön:

"Azon tűnödöm, milyen érzés lehet jogtalanul megölni valakit..."

A kommentelők nem értik, hogy miért kellett belekevernie a politikát ebbe a tragédiába, ráadásul Baldwin korábbi tweetjét csupán kiragadta a szövegkörnyezetből.


Alec Baldwin és a depresszió

A 63 éves színész teljesen összetört a tragédiát követően, percekig csak ült és zokogott. Szinte biztosan át fogja értékelni az egész életét és karrierjét, főleg, hogy már régebben is küzdött depresszióval.

A filmsztár korábban alkohol- és drogproblémákkal küzdött, ráadásul az öngyilkosságon is gondolkodott. Családja és testvérei azonban  mellette vannak, hogy segítsenek neki átvészelni a nehéz időszakot.

Eddig nem szólalt meg az ügyben a színész, ami nem meglepő, azonban még csütörtökön látták Santa Fe városának a seriffhivatalában sírni a kihallgatását követően.


Brandon Lee és A holló tragikus összefüggése

A holló című film forgatása közben egy baleset következtében meghalt a legendás Bruce Lee fia, Brandon még 1993-ban.

A Baldwin féle tragédia kapcsán még tart a nyomozás, azonban Brandon Lee halálát, mint utólag kiderült éles lövedék okozta, amelyről azt hitte mindenki, hogy csupán vaktöltény. A ravaszt Michael Massee színész húzta meg, aki nem is Lee-re fogta a fegyvert, ám a golyó egy éles kanyart levágva a gerincvelőjébe fúródott. Bruce Lee fiának életét már nem lehetett megmenteni, három héttel az esküvője előtt halt meg.

A színész családja is megszólalt az ügyben, egy Twitter posztban fejezték ki együttérzésüket:

"Teljes szívünkből együttérzünk Halyna Hutchins és Joel Souza családjával, valamint mindazokkal, akik részesei voltak a Rust incidensnek. Soha senkinek nem szabadna fegyveres gyilkosság áldozatává válnia egy filmforgatás során."


Nyílt levél az operatőr tanárától

Bill Dill operatőr, a lelőtt Halyna Hutchins korábbi tanára a közösségi oldalán üzent Alec Baldwinnak:

"Baldwin úr, úgy tűnik, maga megölte a tanítványomat. Keveset tudok Önről, de az alapján jó embernek látszik. Hiszem, hogy a gyásza valódi. Ezt a fájdalmat most arra kellene használnia, hogy a hírneve és vagyona segítségével megpróbálja elérni: ne használjanak valódi fegyvereket a forgatásokon. Hogy miért? Mert minden elérhető információ szerint maga megölte a diákomat.”

A bejegyzést azonban később törölte az operatőr.

"Halyna Hutchins halálhíre kimondhatatlanul elszomorított. Nem a tanároknak kéne eltemetniük a diákjaikat. Ha én meghalok, az maximum szomorú vagy kellemetlen, de semmiképp sem tragikus. Halyna halála azonban óriási tragédia. Mindannyiunknak haragot kell éreznünk, mivel ez a csodálatos, fiatal nő egy rohadt filmforgatáson vesztette életét. Ki kell derítenünk, mi történt, és meg kell győződnünk arról, hogy ez többé nem fordul elő" - írta egy másik bejegyzésében Bill Dill.

Visszatér a képernyőre Karácsonykor
Az ünnepek alatt visszatér a TV2 képernyőjére Kevin, a kisfiú, akit véletlenül otthon hagytak a szülei, ezért egyedü...
A sírig tartott a szerelmük
Egy évtizednyi titkos rajongás, majd egy sírig tartó szerelem. Vass Éva és Gábor Miklós házassága a színházi világ e...
Iráni nők is üzennek neki
Már csak adni szeretne és örömet okozni Ambrus Attila, a bankrablóból lett keramikus. A karácsonyi időszakban pedig ...
Megölné magát, ha ő lenne a felelős
Nem tartja felelősnek magát a végzetes lövésért Alec Baldwin. Ezt könnyek között vallotta legutóbbi interjújában, am...
Negyedszerre is oltár elé áll
Három kudarcba fulladt házasság után, 52 évesen készül újra oltár elé állni Jennifer Lopez - állítja egy közeli isme...
Tények röviden, 2021. december 8., szerda
Tények röviden adás
A Dunántúlon ónos eső, havazás
időjárás-jelentés, 2021. december 8., szerda
Egy évtizednyi titkos rajongás után beteljesült sírig tartó szerelmük
Egy évtizednyi titkos rajongás, majd egy sírig tartó szerelem.
Tények teljes adás, 2021. december 8., szerda
BÖRTÖN - 12 év börtönt kapott az a férfi, aki majdnem halálra verte élettársát Budapesten. A megvert nő nyilatkozott...
Végre megtörtént: Tóth Andi és Andrei Mangra kapcsolata szintet lépett - Fotó
Egy meghitt fotó, ami garantáltan megolvasztja a szíveket még ebben a téli hidegben is.