Mutatjuk, miről fog szólni az augusztus 20-i tűzijáték

A nyári kikapcsolódásra minden évben az augusztus 19-21. között megrendezett Szent István Napi programsorozat és Európa legnagyobb tűzijátéka teszi fel a koronát. Augusztus 20-án nemcsak az államalapítás tényét ünnepeljük: ez minden magyar ünnepe, amikor tömegek gyűlnek össze a Duna partjára a fővárosból és a vidéki településekről egyaránt, hogy együtt éljék át az összetartozás érzését - írta kedden az Origo

Sokan a televízió képernyői előtt követik a világviszonylatban is kiemelkedő színvonalú és léptékű tűzijátékot, amely mára Budapest egyik fő attrakciójává vált a nyárvégi szezonban, a szervezők azonban idén is tettek róla, hogy érdemes legyen személyesen is ellátogatni a fővárosba, ezért háromnapos, ingyenes programsorozat várja a kikapcsolódni, szórakozni vágyókat, legyenek a legkülönbözőbb korúak vagy érdeklődési körűek.

A 2023. évi augusztus 20-i tűzijáték és Szent István Napi programsorozat missziója, hogy a magyar emberek és a városba látogató külföldiek egy szerethető, optimista ünnepen vehessenek részt. A cél évről-évre olyan találkozási pont létrehozása, ahol az emberek önfeledten érezhetik magukat és ahol jó együtt lenni.

A Szent István Nap turisztikai és gazdasági szerepe is kiemelkedő Budapest életében. Egyfelől szemléletformáló hatása miatt, hiszen a részt vevők maga színvonalú, hazai turisztikai szolgáltatásokat vesznek igénybe, így nemcsak ebben a három napban, de hosszútávon is a belföldi szolgáltatások vásárlására ösztönöz.

Másfelől a tűzijáték és a kísérő programsorozat közvetlenül és közvetve is hazai vállalkozások százai számára jelent munkát és bevételt, így a rendezvénysorozat több ezer munkahely megteremtéséhez és megtartásához járul hozzá.


2023. AUGUSZTUS 20. - Hivatalos programok

08.00   Szent István Napi Díszünnepség a Kossuth téren, Zászlófelvonás és Tisztavatás
09.00 - 09.40  Légiparádé a Duna felett
10.00 - 18.00  Ingyenes Szent Korona-látogatás az Országházban
14.00  A Magyar Szent István-rend kitüntetés-átadása
17.00  Ünnepi Szentmise és Szent Jobb-körmenet a Szent István Bazilikában
21:00  Tűzijáték

A tűzijátékot idén is zenei aláfestés és narráció, továbbá épületfestés, drónjáték és fényshow színesíti.


A budai és pesti rakpartokon mintegy 4,5 km hosszan

- megközelítőleg 40.000 db pirotechnikai effekt fogja alkotni a teljes műsort,

- 50 pirotechnikus telepíti majd a tűzijátékot a 7 bárkára, a 65 pontonra valamint az Erzsébet    hídra és a Szabadság hídra,

- további közel 100 ember dolgozik azon, hogy minden uszály, tutaj pontosan a helyére    kerüljön és a kilövések alatt ott is maradjon,

- méreteit tekintve az idei látványosság a Margit hídtól a Petőfi hídig tart a Duna fölött,        mintegy 4,5 km hosszban, hogy minél többen teljes értékű élményben részesüljenek a partról,

- a drónjátékot két helyszínről összesen 800 drón prezentálja,

- a történetet a Parlamentre, a Nemzeti Galériára és a Gellért-hegyre vetített képi tartalom teszi teljessé.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A hivatalos, állami ünnepeket körülölelve augusztus 19-20-21-én Budapesten rendezik meg a „Szent István Nap – Isten éltessen Magyarország!” című fesztivál, ami a fiatalabb korosztályt is szeretné mozgósítani, az ünnepi hangulat részesévé tenni.

A mozgósítás az egész országra kiterjed, Budapest izgalmas és széleskörű programot kínál. Az eseménysorozat megismerteti az ország fővárosának attrakcióit a vidéki Magyarország belföldi utazóival.

A fesztivál több mint egy tucat, ingyenesen látogatható helyszíne valódi kulturális kavalkádot ígér, ahol a komolyzene és a könnyűzene különböző műfajainak szerelmesei éppúgy találnak maguknak programot, mint a történelem, a gasztronómia vagy a divat iránt érdeklődők.


Szabadrét Fesztivál – Erzsébet tér

A Belváros szívében, az Erzsébet téren helyet kapó esemény teljes egészében a fiataloknak szól. Központi eleme az elektronikus zene, amelynek célközönsége túlnyomórészt a 18-30 éves korosztályból kerül ki.

A tér nagy fái közé telepítünk egy egyedi félgömb háttérrel ellátott színpadot, ahol a koncertek és live performance-ek zajlanak majd. Az esemény másik zenés helyszíne a silent disco terület.


Csárdafesztivál – Vörösmarty tér

A belváros szívében, a Vörösmarty téren mutatkoznak be az ország és a határon túli térségek legjobb magyar csárdáinak legikonikusabb ételei.

A kivételes gasztro-élmény mellett a helyszíni programok a térre épített színpadon, hagyományőrző fesztivál keretei között zajlanak majd.

Itt az összetartozás élményét erősítve a magyarországi tánckollektívák mellett határon túli tánccsoportok is bemutatkozhatnak a közönségnek, hogy a szórványvidékeken élő magyarok kulturális gyökerei szintén elérhessenek a közönség felé.


Vigadó Piano – Vigadó tér

A magyar kávéházi zene hungarikum, népszerűsége töretlen. Legnagyobb slágereit még a műfajban kevésbé jártasak is kívülről ismerik. A nívós élőzenei élményt egy exkluzív gasztro-élmény egészíti majd ki a korzón.


Varázsliget – Városliget

A Városliget néhány napra Varázsligetté válik a gyermekek legnagyobb örömére. A Varázsliget programsorozat keretein belül az egyre szépülő Városligetben, a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig terjedő területen igazi csodákban lesz részük a kilátogató családoknak.

Lesznek herceg- és hercegnőképző programok, fellépnek többek között a Tűzmadarak vásári mutatványosai, valamint gólyalábasok is. A kulturális programokon kívül játékos honvédségi bemutatók, például lézerlövészet is várja a kicsiket és a nagyokat.


Divat&Design Fesztivál – Millenáris

Hangulatos, inspiratív közösségi tér, ami kreatív és értékteremtő programoknak ad otthont kortárs magyar divat-és formatervezők közreműködésével.

A Divat & Design Fesztivál keretein belül a látogatók számos kézműves foglalkozáson, fenntarthatósági programokon, figyelemfelkeltő kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt magyar tervezők bevonásával.


Panorama Classical – Filozófusok kertje

Magyarország komolyzenei élete olyan páratlan érték, amit érdemes az ünnepre készülő fővárosban különleges kulisszát teremtve megmutatni.

A páratlan élőzenei élményt a Filozófusok kertjébe tervezett nyitott színpad szolgáltatja, mely elrendezésében és szerkezetében is impozáns panorámát biztosít a Budai Várra, a Parlamentre és a Szent István Bazilikára egyaránt.


Hősök útja – Tóth Árpád sétány

A Budai Vár legnagyobb területű eseménye az augusztus 20-i Szent István Nap keretén belül, amely a magyar történelem nagy alakjainak állít látványos, szerepjátékos bemutatót.

A hét történeti színben a társulatok 10-15 perces jeleneteket adnak elő, melyekben történelmi alakok és hétköznapi emberek válnak hőssé egyetlen döntésük nyomán.

Milyen történelmi keretben és mitől lesz hős valaki? Hogyan befolyásolja akár egy bátor szó vagy merész tett a jövőt, a történelmet és a döntéshozó személyes sorsát? A műsor szórakoztató, játékos formában teszi átélhetővé a magyar történelem hősies pillanatait kicsik és nagyok számára egyaránt.

A Kapisztrán téri programok keretein belül a kilátogatók megtekinthetik a toborzók, a tűzszerészek, a különleges erők, valamint a katonai rendészek, zenészek különleges bemutatóit és kiállításait.

A Magyar Honvédség emellett ünnepi koncerttel tiszteleg a Kapisztrán téren és katonai gépkocsikat vonultat fel, melyeket a közönség megcsodálhat, sőt akár fel is ülhet rájuk.


Mesterségek Ünnepe – Budai vár

A kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei ünnepe a Budavári Palotában. A Mesterségek Ünnepén 2023-ban is a hajdani vásárok utánozhatatlan hangulatával, közel 1000 kézműves mester, több száz fellépő, egész napos színpadi programok, mesterség bemutatók, a kézműves gasztronómia remekei, és népi játszóházak várják a látogatókat.


Magyar Ízek utcája – Várkert Bazár

A Lánchídtól a Döbrentei térig élelmiszerkészítők és -előállítók, cukrászok, pékek, vendéglátósok várják az érdeklődőket. a rendezvény célja bemutatni a Kárpát-medence gazdag ízvilágát és gasztrokultúráját, így érkeznek résztvevők egyebek mellett Kárpátaljáról, a Felvidékről és az Őrségből, emellett idén a gyógyító növényekre, fűszerekre, ételekre, italokra, gasztrokulturális elemekre helyezik a hangsúlyt.


Retro Fesztivál – Tabán

A Rendezvénysorozat izgalmas zenei csemegéje a kultikusnak mondható helyszínen az évtizedekre visszanyúló pop-rock koncert hagyományokkal rendelkező Tabánban megrendezésre kerülő koncertsorozat. Az itt fellépő zenekarok a mai napig megtöltik az arénákat. Népszerűségük ily módon a mai napig töretlen, pedig pályájuk kezdete a 70-es, 80-as évekhez köthető.


Aranyvonat kiállítás – Alkotmány utca

Az újraalkotott ikonikus ereklyetartó ünnepélyes kiállítása. Ismét lehetőség nyílik nemzeti kincsünk, az Aranyvonat megcsodálásra. Az eredeti Aranyvonat 1938-ban készült el azzal a céllal, hogy a Szent Jobb nemzeti ereklyénket körbe utaztassa a történelmi Magyarország területén. Noha a második világháborúban megsemmisült a szerelvény, a meglévő tervek és történészek bevonásával hitelesen újra tudták építeni.


Városok sétánya – Alkotmány utca

Az Alkotmány utcában felsorakozik Magyarország összes zászlaja, valamint az összes megyéről, Budapestről és az országról információs totemek kerülnek kihelyezésre, amelyek bemutatják hazánk sokszínűségét. Helyet kapnak a történelmi Magyarország határon túli városai is, amelyek közös totemen jelennek meg.

A kiállítással a cél bemutatni országunk kulturális gazdagságát a történelmi ismeretek mélyítése, illetve a magyar identitás-tudat erősítése útján minden oda látogató felnőttben és gyerekben egyaránt.


Road Movie koncert – Műegyetem rakpart

A hazai könnyűzenei élet krémje nagyszabású ingyenes koncertjével két estén várja közönségét a Műegyetem rakparton a rendezvénysorozat keretében. A programban műfajoktól függetlenül a legnagyobb magyar sztárok lépnek fel kora délutántól egészen késő estig.

2023. július 04. 09:22
Új képernyősökkel és hétvégi talk-show-val erősít a Spíler TV
A sport szerelmeseinek az utóbbi hetekben számos újdonságot tartogatott a Spíler TV. Nincs megállás, az őszi szezon ...
Súlyos problémára panaszkodnak az új iPhone-modelleknél, égető a baj
Szó szerint égető jelenségről van szó.
Rendőréletet követelt a tűzharc Koszovóban, a maszkos támadók mindenre lőttek
Nagy mennyiségű fegyvert találtak a koszovói rendőrök abban az észak-koszovói faluban, ahol vasárnap lövöldözés tört...
Dráma egy badacsonytomaji kempingben, ellepték a mentők a helyszínt
A hozzátartozók nagyon megijedtek.
Negyedmilliós fotó készült a 61-es főúton, a sofőr fizetett, mint a katonatiszt
A gyorshajtó a helyszínen rendezte a büntetést.
Legyőztem a rákot!
87 évesen is a színpad az élete, pedig kemény évek állnak mögötte. Megküzdött a gyilkos kórral, rettenetes időszakon...
Kemény felkészülés vár a Miss Universe Hungary döntőseire, luxuskörnyezetben kezdték meg a tréningeket
Vasárnap beköltözött a felkészítő táborba a szépségverseny 16 döntőse, akik közül hamarosan kiderül, hogy ki képvise...
Dobrev-kormányt akar a baloldal
Ekkora politikai túlkínálatra még soha nem volt példa, amellyel komolytalanságot, és a kormányzó képesség hiányát mu...
Minden második magyar belehal
Legyintünk felette, pedig nagyon is komoly, minden második ember ebben hal meg Magyarországon! Pedig rengeteget lehe...
Ez a mi nagy titkunk!
Míg sokaknak egy-két kilótól megszabadulni is óriási kihívás, ők hárman együtt több mint 50 kilót dobtak le! Pedig h...
Ukrajna elveszítette a háborút, sorra fordítanak hátat Zelenszkijnek a szövetségesei
Ami most jön az időjárásban, arra kevesen számíthattak, mutatjuk!
Ház homlokzatán lógott egy fiatal lány a Nyugatinál - videó
A ketrecharcos Borics Ádám elmondta, mikor térhet vissza
Közel száz önkéntes az iszkaszentgyörgyi kastélykertben

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.