Molekuláris mikrobiológiai laboratóriumot adtak át az ELTE lágymányosi campusán

Felavatták a mintegy egymilliárd forintból kialakított, 440 négyzetméteres molekuláris mikrobiológiai laboratóriumot az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán (ELTE TTK) kedden Budapesten; a laborkomplexum elsődleges célja a koronavírus-járvány elleni védekezés támogatása, ugyanakkor kutatási célokat is szolgál, illetve szolgáltatásokat is nyújt ipari partnerek számára.

2022. február 01. 21:29

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára az átadáson kiemelte: Magyarország ambiciózus célkitűzésként 2030-ra a "jelentős innovátorok táborába" kíván tartozni. Mára megduplázódott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap főösszege 2015-höz képest; a hazai teljes kutatás-fejlesztési ráfordítás pedig a 2010-es 310 milliárd forintról tíz év alatt 771 milliárd forintra növekedett - mutatott rá.

A helyettes államtitkár azt mondta, a fejlődés elvitathatatlan, hiszen míg 2010-ben 35700 ember, addig 2020-ban már 51814-en dolgoztak ebben a szektorban. A kutatói segédszemélyzettel együtt ez a szám eléri 62 ezret - tette hozzá.

Gulyás Tibor köszöntetet mondott az ELTE TTK vezetésének a koronavírus-járvány során tanúsított fejlesztési munkáért és hozzáállásért.

Borhy László, az ELTE rektora elmondta, a laboratóriummal hozzájárulhatnak a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez. A pandémia időszakában az ELTE TTK kiemelt szerepet vállalt a tájékoztatásban és a szabályok az adott körülményekhez leginkább igazodó megfogalmazásában - tette hozzá.


A rektor kijelentette: "a laboratórium fontos mérföldkövet jelent egyetemünk életében". A labor a járvány elmúltával is világszínvonalon tudja majd szolgálni a biotechnológiai kutatás igényeit, és az ELTE polgárainak egészségvédelmét egyaránt - mondta Borhy László.Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tudományos és nemzetközi elnökhelyettese kiemelte: a most létrejött kutatási infrastruktúrával minden lehetőség adott, hogy a kutatók a nemzetközi térbe még jobban ki tudjanak lépni.

Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja a molekuláris biomarker lényegéről szólva elmondta, a személyre szabott terápiától a mainál eredményesebb gyógyulást várunk. Pontosabban lehet meghatározni az egyes embereknek a egészségügyi problémáját és azt is, hogy mivel lehet őket meggyógyítani.

Közölte, a laboratórium lehetőséget ad arra, hogy járvány leküzdésében részt vegyenek, ugyanakkor az eredeti tervekben megfogalmazott célokat, azaz a krónikus betegségek kapcsán is végezzen molekuláris biomarker kutatásokat.

A működését várhatóan február közepétől megkezdő laboratórium révén - a közreadott sajtóanyag szerint - lehetővé válik különféle kórokozók, köztük a Covid-19 és variánsai által kiváltott fertőzések kiszűrése, valamint a természetes és a védőoltásokkal létrehozott immunválasz elemzése.

A laboratóriumot az ELTE Biotechnológiai FIEK (Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ) hozta létre egy NKFIH-projekt keretében, amelyben részt vett az ELKH Természettudományi Kutatóközpont, a SERVIER Gyógyászati Vegytani Kutatóintézet Zrt. és a CRU Hungary Egészségügyi és Szolgáltató Kft.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával 2017-ben indult projekt célja eredetileg egy olyan akkreditált molekuláris biomarker-laboratórium létrehozása volt, amely genetikai és sejtbiológiai vizsgálatokat végez a tudomány, a gyógyszeripar és a nemzeti egészségügyi rendszer számára. A konzorcium azonban a 2019 végén kialakult világjárványra reagálva kiegészítette az eredeti fejlesztési koncepciót és azon kezdett dolgozni, hogy az új létesítmény alkalmas legyen a Covid-19 pandémia megfékezésére - írták.

A közlemény szerint a laborban qPCR és LAMP technológiák segítségével tesztelhetik a SARS-CoV-2 jelenlétét biológiai mintákban, kimutathatják a SARS-CoV-2 specifikus antitesteket ELISA-vizsgálatokkal és más szérum antitestek neutralizációs aktivitásának elemzésével, illetve képesek a sejtes immunválasz vizsgálatára is.

A labor továbbá biztosítja az ELTE oktatóinak, hallgatóinak, és külső érdeklődőknek folyamatos és biztonságos egészségügyi monitorozását, emellett az eredeti célok szerint alkalmazható molekuláris biomarker kutatások végzésére, illetve kapcsolódó szolgáltatások nyújtására is - olvasható.

MTI/Fotók: MTI/Máthé Zoltán

Gyermekpornót találtak a gyerekeket segítő szervezet alelnökénél
A humán szolgáltató nonprofit szervezet alelnökét kedden tartóztatták le.
Testbeszéd-szakértő elemezte ki Johnny Depp és ügyvédje kapcsolatát, fény derült a titokra
Johnny Depp elbűvölő ügyvédje, Camille Vasquez neve az elmúlt napokban vált közismertté, annak köszönhetően, hogy a ...
Brutális tempóval csapódott a közút moduljába - Fotók
Az autó körülbelül 150 kilométeres sebességgel csapódott az közút energiaelnyelő moduljába, majd beszorult alá.
Forró vízzel akarta kiűzni gyermekéből a démont a kegyetlen nő
Gyermekbántalmazással vádolják azt az arizonai anyát, aki úgy vélte, démon szállta meg kisfiát, ezért tragikus módsz...
Megölte anyósát, balesetnek próbálta beállítani
Balesetnek próbálta meg beállítani anyósa halálát egy tatabányai férfi, de nem tudott túljárni a rendőrök eszén. Mos...
Tények este teljes adás, 2022. május 20., péntek
GYÁSZ - Nyilatkozott a Tényeknek a csütörtöki kecskeméti horrorbaleset egyik áldozatának nővére. A férfinak négy gye...
Anyák lettek és vitték tovább a karrierjüket is - Tények Plusz 18.45
Amikor várandósak lettek, Nagy Adri és Rubint Réka tele voltak energiával, tervekkel. Mindent csak egy kicsit csúszt...
Vemhes tehenet mentettek a tűzoltók Nyírgelsén
Két és fél méter mély aknából mentettek ki egy több mázsás tehenet a lelkiismeretes tűzoltók.
Tények Plusz adás, 2022. május 20., péntek
BEROBBANT A NYÁR - Igazi kánikulával köszöntött be az idei nyár, a rövid szoknyák mellett megteltek a strandok, ám a...
Évekig élt két szemüvegszárral a gyomrában egy férfi
Négy évig élt a lenyelt szemüveg-szárakkal egy férfi, csak akkor fordult orvoshoz, amikor már elviselhetetlen fájdal...