Mese habbal, újabb idős nőt vertek át az unokázós csalók

Az idős áldozattól több mint egymillió forintot lopott el az unokázós bűnbanda, amelynek tagjait nagy erőkkel próbálja elfogni a rendőrség.

2022. február 01. 08:11

A 74 éves nőt egy férfi hívta fel január 24-én, aki fiaként kérte azonnali segítségét. A telefonban egymást váltó hívók mindegyikének megvolt a kitalált mese szerep szerinti szövege, a készülékbe egy másik hang ügyvédnek mondta magát és vázolta a megrémült nőnek a történteket és fia szabadon bocsátásának feltételét. A kitalált mese szerint az idős nő fia egy kábítószerrel teli csomagot akart feladni, amikor a rendőrök elfogták. Óvadék ellenében kerülhet ki, amelynek összege 3,5-6,5 millió forint között várható.

A nő közölte, csak 1 milliót tud összeszedni, válaszul egy magát ügyész-helyettesnek kiadó nő zavarta még jobban össze jogi csűrcsavaros mondatok felolvasásával, majd újfent az „ügyvéd” vette át a szót. Ideiglenesen elégségesnek ítélte a felajánlott összeget, majd felsorolta a teendőket. Közölte azt is, egy férfi fog érkezni kocsival a pénzért - számolt be róla a police.hu.

Az idős nő mindent úgy tett, ahogyan kikötötték, nem sokkal később egy autó állt meg háza előtt, átadta a csomagot, a sofőr pedig elhajtott. Később elpanaszolta a vele történteket lányának, aki beszélt az állítólag bajba került testvérével. Természetesen semmi hasonló nem történt vele, ezután tettek feljelentést.

A bűncselekményről tudomást szerző rendőrök minden lehetséges módon igyekeztek az egyetlen arccal rendelkező tettes nyomára bukkanni. Egy nap sem kellett és a 69 éves budapesti nyugdíjast már a kihallgatóban kérdezgették a nyomozók.


A gyanúsítás ellen panaszt nem tett, A. István beismerte, nyugdíjának kiegészítéseként alkalmanként vállal fuvarokat. A Csömöri út is ilyen volt, egy ismerőse kérésének eleget téve, néhány tízezer forintért teljesítette a megbízást. Állítása szerint fogalma sem volt, hogy bűnös úton szerzett pénzt szállított egy fővárosi címre, majd az utasítás szerint a csomagot kukák mögé rejtve hagyta ott.

A férfit a rendőrök őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását. Az ügyészség egyetértett a személyi szabadság legszigorúbb korlátozására vonatkozó előterjesztéssel, indítványát a bíróság is támogatta, így A. István azóta letartóztatásba került.

A bűnsegédként elkövetett csalás bűntettével meggyanúsított férfi ellen a további eljárást a Gödöllői Rendőrkapitányság folytatja le. A nyomozás feladata az egyelőre arc és név nélküli társak azonosítása és elfogása, valamint egy esetleges bűncselekmény-sorozat feltérképezése és felderítése.

Fotók: police.hu

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja mindenki figyelmét, az ilyen és hasonló jellegű átverések csak akkor előzhetők meg, ha a hívott fél kellő bizalmatlansággal és fenntartással fogadja a hallottakat. A rendőrség az áldozattá válás elkerülése érdekében hívta életre napra pontosan három évvel ezelőtt a „Bontsa a vonalat!” kampányát. Számtalan helyszínen, idősek és hozzátartozóik ezreivel osztották meg tanácsaikat.

Az évek alatt változott a mese szövege, az átverők híváskori létszáma, összetétele, az elkövetői szándék azonban állandó maradt: minél gyorsabban, minél nagyobb összeget kicsalni az együttérzést, a jóérzésű hiszékenységet, az aggodalmat kihasználva.

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Rájuk nyitottak szex közben, sokkot kaptak - videóval
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit.
Árpa Attila kalandvágyból lesz A Nagy Ő
Idén újra megnyílik a Bachelor - A Nagy Ő rezidenciája, ahol ezúttal Árpa Attila keresi szíve választottját. A TV2 p...
Versenypályának nézték az M0-ást, vérlázító ámokfutást rendeztek
A két "versenyző" óriási tempóval szlalomozott az autók között.
Így vágta szájba az óriási kő a notórius kocsifeltörőt - videó
Arcon ütötte a visszapattanó kő a kocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. Több járművet is ellopott és ...
Kivégezte gyerekeit a férfi, magát is meg akarta ölni - Tények 18.00
Az édesanya vasárnap jelentette a rendőrségen lányai eltűnését... További részletek a Tényekben 18.00-kor a TV2-n!
Pilótával együtt lezuhant egy gép Balatonfőkajárnál - Fotók
A gépben a pilótán kívül nem volt senki.
Menczer Tamás: Megdöbbentő és elfogadhatatlan az ukrán tanácsadó tegnapi nyilatkozata
"Kérésére fogadtam ma reggel Ljubov Nepop nagykövet asszonyt, Ukrajna budapesti nagykövetét" – kezdte a hivatalos kö...
Tragédia Kiskőrösön, egy kerekesszékes férfi az áldozat
A mentők hosszasan próbálták újraéleszteni a 79 éves áldozatot.
Nyilvánossághoz fordult a gyászoló anya, szintet léphet a magyar színész tragédiája
Először szólalt meg kamerák előtt az elhunyt színész édesanyja.