Megtévesztő bejegyzés terjed a rezsicsökkentésről

Megtévesztő közösségi oldali bejegyzés terjed az interneten, amely a rezsicsökkentéssel a családok számára megspórolt összeget épp úgy állítja be, mintha az veszteség lenne, nem pedig az az összeg, amit a magyarok meg tudnak spórolni a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően.

2022. július 14. 13:56

A kormány nemrégiben energia vészhelyzetet hirdetett, melynek értelmében 7 pontból álló, a hazai energiaellátás biztonságát szolgáló intézkedést vezetett be. Ezek közül talán a legjobban 7. port érinti a családokat: „akik az átlagnál több energiát fogyasztanak, a többletre piaci árat kell fizetniük”.

A baloldal ezt a bejelentést hamis számokkal támasztotta alá, megrémítve vele rengeteg magyar családot. A nem valós adatok szerint a kormány, ahelyett, hogy továbbra is a magyar családok védelmében cselekedne, helyette több tízezer forintot vesz ki a zsebükből. Az ellenzék számításai szerint egy vidéki átlag család a reszicsökkentéssel havi mindössze 7 ezer 750 forintot fizet az áramért, nélküle ez az összeg azonban 50 ezer 830 forintra emelkedik. A hamis számítás szerint a rezsicsökkentett gázszámla is hatalmas változáson menne keresztül, hiszen a csökkentett 15 ezer 833 forint helyett 131 ezer 441 forint lenne.

Mindezen hamis állításokkal ellentétben a rezsicsökkentés továbbra is megfékezi a hatalmas mértékű inflációt. Németh Szilárd a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos példaként említette, hogy egy átlagfogyasztó háztartás, ha világpiaci árat fizetne, 182 ezer forintot fizetne az áramért és a gázért, ezzel szemben 24 ezret fizet. A kormánybiztos szerint a kormány részéről gőzerővel folyik a küzdelem és a felkészülés, egy komplex programot indítottak, amelynek nemcsak a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő támogatása a része, hanem az is, hogy megbízták a külügyminisztert több földgáz beszerzésével, újraindítják a lignitbányászatot, a Mátrai erőművet, és kezdeményezik a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását, továbbá tűzifaprogrammal is segítik az embereket, és energiakiviteli tilalmat vezettek be.

A családok védelmével ellentétben nemrégiben a baloldal egyik gazdasági közgazdász-politikusa, Róna Péter az elmúlt harminc év legbrutálisabb adóemelését sürgette, a szintén baloldali Surányi György pedig azt tanácsolta, elég, ha a lakást 19 fokra fűtik fel és az autópályán sem kell tövig nyomni a pedált, így ösztönözve spórolásra az embereket.

A Fidesz emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc baloldali kormányzása idején duplájára emelkedett az áram ára, háromszorosára a gáz ára, nem szavazták meg a rezsicsökkentést, sőt, több éve az eltörlését követelik.

A Fidesz közleményében szögezte le: A magyar családok háromnegyede átlagfogyasztó, őket továbbra is 100 százalékban védi a rezsicsökkentés, és az átlagfogyasztásig továbbra is mindenki havi közel 159 ezer forintot spórol meg a rezsicsökkentéssel.

Kis odafigyeléssel könnyű az átlagfogyasztás sávhatárán belül maradni

Ma Magyarországon az átlagos havi fogyasztás villamos energiában 2523 kWh/ év (210 kWh/hó), földgázban 1729 m3/év (144 m3/hó). Áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Aki túl van a sávhatáron azok nagy része is, közel van az átlagfogyasztáshoz, tehát kis odafigyeléssel sávhatár alatt tud maradni. Egy átlagfogyasztó ma havonta 7.750 Ft-ot fizet az áramért, ez a rezsicsökkentés nélkül 50.833 Ft lenne. Egy átlag gázfogyasztás havi díja most 15.833 Ft, ez a rezsicsökkentés nélkül 131.444 Ft lenne. Az átlagfogyasztásig tehát továbbra is mindenki havi közel 159 ezer (évi 1,9 millió ) forintot spórol meg a rezsicsökkentéssel.

Mentálisan beteg lehet az eltűnt anyuka
Egyre több a megválaszolatlan kérdés az eltűnt kétgyerekes anyuka körül. A 49 éves inárcsi asszonyt másfél hete kere...
Gyerekek melóban
Fakanalat és seprűt ragadtak a sztármamik csemetéi. Szigorúan befogják a kicsiket a házimunkába. Konkoly Ági például...
Dua Lipát várják a legjobban a Szigeten
A kaputól a pultokig, a pultoktól pedig a kempingig kísértük a Sziget Fesztivál első napjának látogatóit, megnéztük ...
Száz kilókat nyom fekve a világbajnok nő
Férfiakat megszégyenítő módon edzenek, több mint száz kilót is képesek kinyomni azok a sportolónők, akik a Fekvenyom...
Egy szépségkirálynő élete a szülés után
Mérföldkőhöz érkezett a gyönyörű szépségkirálynő élete, anyuka lett Kocsis Korinna. A fiatal sztármami Facebook csop...
Vér folyt a székesfehérvári kórházban, halálra rémült betegek kiáltottak segítségért
Rátámadtak a kórház egyik alkalmazottjára.
Bármikor jöhet a kistesó, elejtett pár szót a magyar sztár
Debreczeni Zita és Gianni Annoni mindig is nagy családot szeretett volna.
Az utolsó pillanatban menekültek ki a lángok közül - Tények 18.00
Egy családi ház melléképülete gyulladt ki, a szomszédok csak a füstre figyeltek fel... További részletek a Tényekben...
Ízekre szedték Berki Mazsit, Orosz Barbara a védelmére kelt
A műsorvezető élő adásban állt ki a gyászoló anyuka mellett.
Tények délben teljes adás, 2022. augusztus 11., csütörtök
BRUTÁLIS - 16-an sérültek meg egy buszbalesetben Budapesten. Egy szabálytalan sofőr hajtott a villamospótló elé, és ...