Megépül az 53-as főút Soltvadkertet elkerülő szakasza

A magyar kormány forrást biztosít több új közút építésére, köztük az 53-as főút Soltvadkertet elkerülő szakaszára - jelentette be Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Soltvadkerten.

2022. március 28. 17:09

Kiemelte: a magyar kormány 2020 végén összesen 82 milliárd forintot biztosított a kiemelt társadalmi igényű közútfejlesztések tervezésére és engedélyeztetésére, ami háromezer milliárd forintnyi újabb közúti beruházást alapoz meg.

A megtervezendő útszakaszok Ajkától Zircig számos településen enyhítik a belső útszakaszok zsúfoltságát, teszik tisztábbá és csendesebbé a városi utcákat. Baja, Etyek, Győr, Hatvan, Környe, Komárom, Siófok mellett ebbe a sorba tartozik most már Soltvadkert is - tette hozzá az államtitkár.

Az 53-as út forgalmát a várostól északra új nyomvonalon megépülő, közel kilenc kilométeres szakaszon vezetik el. Soltvadkert utcái a jövőben csendesebbek, levegője tisztább lesz, a településen nagymértékben csökkenek a baleseti kockázatok - mondta.

Hangsúlyozta, hogy az elkerülő szakasz a harmincnégyféle, jórészt védett madár fészkelőhelyéül szolgáló, országos jelentőségű lápterületet a lehető legkisebb mértékben érintve halad majd. A szükséges pontokon madárvédő falakat telepítenek, ökoátereszeket és kétéltű-átjárókat létesítenek a hozzájuk tartozó terelőpanelekkel együtt.


Mosóczi László szerint a város kilátásait is nagymértékben javítja a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának kapacitásbővítő korszerűsítése. A vonalszakasz feletti felüljáró építését valamelyest megkönnyíti, hogy a vonatközlekedés a februárban bevezetett teljes vágányzár miatt szünetel.

Az államtitkár emlékeztetett: 2024 nyarára elkészül az új Duna-híd Kalocsa és Paks között, jelenleg ugyanis Dunaföldvár és Szekszárd között nincs híd a folyón, az autós átkeléshez így legalább 65 kilométer kerülőt kell tenni. A 125 milliárd forint összköltségű fejlesztésnek köszönhetően a most több mint egyórás út negyedórára rövidül, a híd két oldalán pedig több mint 24 kilométeren új útszakaszok is épülnek.

A Paks és Gerjen közötti összekötőutat már a jövő év elején birtokba vehetik az autósok, a Kalocsától az M6-os autópályáig tartó kétsávos főút pedig 2024 első felére készül el - sorolta.

Mosóczi László hangsúlyozta: a kormány az új szakaszok építése mellett a meglévők felújításában is emeli a hazai közúthálózat szolgáltatási színvonalát. Soltvadkert térségében 2010 és 2023 között 170 kilométeren újulnak meg fő- és mellékutak, több mint 36 milliárd forintból.

Font Sándor, Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője elmondta: Bács-Kiskun megye két legforgalmasabb útja az 53-as és az 54-es főút. A két út Soltvadkertnél mintegy öt kilométeren közös pályatesten halad, amelyet naponta 12-14 ezer jármű használ. Ezt a forgalmat vezeti majd el az új elkerülő.


Az országgyűlési képviselő beszélt arról is, hogy a tervek szerint az elkerülő út mellett, a vasúti fővonal közelében egy 50 hektáros ipari parkot is létesítenének. Reményét fejezte ki, hogy "az elkerülő útszakasz, a duplavágányú, nagysebességű vasútvonal építése és az ipari park együttese új, hosszú távú lehetőségeket nyit a település életében, amely megélhetést biztosít az itt élőknek".

Kerényi János fideszes országgyűlési képviselő kifejtette: 30 éve küzdenek azért, hogy megépüljön a Soltvadkertet elkerülő útszakasz. A 16 milliárd forint összegű beruházással a város történetének legnagyobb fejlesztése valósul meg.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta: Soltvadkert 2024 év végére elkészülő 8,8 kilométer hosszú elkerülő útszakasza keresztezi a 150-es számú Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vasútvonalat, amelyet egy közel 47 méter hosszú híddal tesznek biztonságosabbá. A beruházás során öt körforgalmi csomópont is épül, amelyek a nagyforgalmi utak kapcsolódási pontjait teremtik meg északról, illetve keleti irányból. Ezáltal biztonságossá válik nemcsak a város közlekedése, de a megközelítése is.

A beruházás keretében megépül egy 800 méteres bekötőút és egy kerékpáros aluljáró is.

Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere hangsúlyozta: a 7500 lakosú településnek, Bács-Kiskun megye közepén három fő vonzereje a cukrászda, az évente mintegy 100 ezer látogatót fogadó Vadkerti-tó, és az itt működő borászatok. Az ideérkező turistáknak fontos, hogy milyen úton közelítik meg a várost, az elkerülő ezt fogja majd megkönnyíteni.

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Gyermekeik életéért harcolnak
Egytől egyik nagybetűs hősök, akiknek az élete akkor vett teljes fordulatot, amikor kiderült, hogy kisbabájuk nem eg...
Tények teljes adás 2022. május 28., szombat
GYEREKGYILKOS - Korábban is bánthatta lányait az aszódi gyerekgyilkos - a 14 éves lány gyámügyi védelem alatt állt, ...
Kísérleti gyógyszerrel utazik az időben
Ki ne játszott volna már el a gondolattal, hogy visszapörgetné az időt, és valamit nagyon másképp csinálna az életéb...
Túlhajtotta magát
Két végén égeti a gyertyát, pedig megmondták már neki, hogy jobban figyeljen magára. Oszvald Marika komoly egészségü...
20 milliárdot sem sajnált az esküvőre
Ma már vannak, akik 10-20 millió forintot sem sajnálnak az esküvőjükre, de hamarosan láthatják, hogy van olyan is, a...