Megduplázódott a kereskedelmi forgalom Magyarország és a Türk Tanács államai között

Megduplázódott a kereskedelmi forgalom Magyarország és a Türk Tanács államai között az elmúlt nagyjából tíz évben, és az együttműködés jelentősége folyamatosan növekszik - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Isztambulban.

2021. november 11. 11:27

A tárcavezető a Türk Tanács külügyminiszteri ülésén üdvözölte, hogy Magyarország három évvel ezelőtt megfigyelőként csatlakozhatott a szervezethez, és rámutatott, hogy folyamatosan nő azon államok száma, amelyek szeretnének részesei lenni ennek az együttműködésnek.

Arról számolt be, hogy Magyarország stratégiai partnerségi megállapodásra lépett immár a Türk Tanács mind az öt tagjával, legutóbb Üzbegisztánnal és Kirgizisztánnal. Utóbbi ország fővárosában megnyitott a magyar nagykövetség, így a kormány eleget tett azon vállalásának, miszerint képviseletet hoz létre a tagállamok mindegyikében.

Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a türk országok egyetemi hallgatói számára a korábbi 725 helyett évente már 870 ösztöndíjas helyet tart fenn Magyarország, s a jelentkezők száma legutóbb már megközelítette az ötezret, ami jelzi a nagyfokú érdeklődést.

Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar Eximbank mára hitelkeretet nyitott négy tagállam vonatkozásában is, továbbá nemrég megkezdte működését a 16 millió dolláros magyar-kirgiz fejlesztési alap.

 

Aláhúzta: Magyarország és a Türk Tanács között 2009-ről 2020-ra kétszeresére nőtt a kereskedelmi forgalom értéke, amely csak idén eddig 28 százalékkal emelkedett.
Reményét fejezte ki, hogy hamarosan döntés születik majd a szervezet beruházási alapjáról, amelyhez ebben az esetben Magyarország is azonnal csatlakozni kíván.

"Globális verseny zajlik a gazdasági kapacitások újraosztásáért. A Türk Tanács tagállamainak és megfigyelőinek az új világgazdasági rendszer nyertesei közé kell tartozniuk. Ezért beruházásokra van szükség, illetve olyan eszközökre, amelyek beruházásokat vonzanak" - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter emellett közölte, hogy a klímaváltozás egyre súlyosabb kihívásokat jelent a mezőgazdaság számára, különösen a vízhiányt illetően, márpedig Magyarország rendkívül fejlett technológiákkal rendelkezik a vízgazdálkodás terén. A kormány ezért javaslatot tett egy, a vízhiány megelőzésére szolgáló intézet létrehozására a Türk Tanácson belül, amelynek kész helyszínt biztosítani Budapesten, és fedezni a működési költségeit.

 

Végezetül kiemelte, hogy a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca miatt a tömeges migrációs áradatok egyre nagyobb nyomást jelentenek a térségre és a világra nézve. Ezzel kapcsolatban pedig szolidaritásáról biztosította a szomszédos, illetve a migrációs útvonal mentén fekvő országokat.

"Legyen szó az Európai Unióról vagy bármely más nemzetközi szervezetről, Magyarország soha nem fog hozzájárulni olyan döntésekhez, amelyek nem veszik figyelembe a Türk Tanács tagállamainak érdekeit" - szögezte le Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy be kell vonni az érintetteket a döntéshozatalba.

MTI

Orbán: meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a...
Tóth Andi és Andrei Mangra kéz a kézben sétálgattak
A Dancing with the Stars második évadának győztes párja, Andi és Andrei a Budapest Fashion Weeken jelentek meg együt...
Machetével támadt a diákjaival utazó tanárra az agresszív férfi
Az általános iskolai tanár diákjaival szállt fel az egyik budapesti villamosra, amikor a férfi belekötött az egyik f...
Újabb életveszélyes büntetőfékezőt vett fel egy autós
A fedélzeti kamera rögzítette, ahogy büntetőfékezett a felelőtlen autós.
Legkevesebb félmillió ember életét menthette meg az oltás Európában
Csak Európában legkevesebb félmillió ember életét menthette meg a koronavírus elleni oltás - írta csütörtökön ismert...
Megindító John Travolta köszönetet mondó videóüzenete
Csodálatos módját választotta a világsztár a köszönet-nyilvánításnak. Egy családi videó-összeállítással köszöntötte ...
Otthon lábadozik Torgyán özvegye
Alaposan ráijesztett a szeretteire néhány héttel ezelőtt Torgyán József özvegye. Cseh Máriát mentővel kellett kórház...
50 felett is bomba formában van
Az én gyönyörű kolléganőm, Barta Sylvia 50 felett is hihetetlen bomba formában van. A csinos időjárás-jelentőnk titk...
Csecsemőként fogadták örökbe lányukat
Mindene remegett Miklósa Erikának, amikor 2015-ben valóra vált az álma: ő és férje örökbefogadó szülők lettek. Bíbor...
Megjelent az új dél-afrikai vírusvariáns Európában
Belgiumban kimutatták a koronavírus új, a Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett variánsát, ami miatt a belga kormán...