Lázár János: A magyar építészet a magyarok önkifejezése

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a Magyar Építészet Napja 2023 díjátadóját tartotta szombat este a Pesti Vigadó Dísztermében.

Idén először ünnepelték a Magyar Építészet Napját Kós Károly születésének napján. December 16-án az építész szakma előtt tisztelegtek, és díjazták a kortárs építészeti szcéna legjelentősebb alkotóit, akik méltó örökösei a nagy elődöknek és példaképei a jövendő magyar építészeinek. Az átadón beszédet mondott Novák Katalin köztársasági elnök, Lázár János építési és közlekedési miniszter és Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is. A Kós Károly-életműdíjat idén először adták át, amelyet Dévényi Sándor professzor emeritus kapott.

Az építészet összekapcsolja a múltat, a jelent és a jövőt

Lázár János, építési és közlekedési miniszter köszöntőjében kifejtette, hogy Kós Károly 140. születésnapja alkalmából rendezték meg idén először az építészeti díjátadót. Szerinte egy jó díj jelenti a múltat, a jelent és a jövőt. a jó díjat értékalapon adják, és a teljesítmény jutalma és elismerése.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A múlt jelenti azoknak az építészeknek a múltját, akik ma példaképek. A jelent pedig azért jelenti, mert alkalmas arra, hogy itthon és külföldön is megmutassa, hogy kik vagyunk mi magyarok.

A magyar építészet a magyarok önkifejezése, és jól megmutatja, milyen a 21. századi magyarság.

Lázár János megköszönte minden építésznek, hogy részt vesznek a 21. század országépítő munkájában.

Novák Katalin: A teremtett környezet tisztelete mellett kell alkotni

Novák Katalin, köztársasági elnök ünnepi beszédében elmondta, hogy minden ember mást gondol az épített világ és az emberek kapcsolatáról. Szerinte érdemes az épített örökséget értéknek tekinteni, és az ókoriakra gondolni, akik valamit a szakrális terekkel ki akartak fejezni. Szerinte ahol a pusztítás történik, nem mindegy, hogyan lehet megőrizni az értékeket.

A teremtett környezet tisztelete mellett kell alkotni, és ezt fontos szem előtt tartani

– tette hozzá. A köztársasági elnök kifejtette, minden utazása során látja, hogy a régi korok emberei is teremteni akartak, és szerinte minden épület, város mesél. A Sándor-palota is mesél, és a Vigadó épülete is sokat mesél a történelemről. Novák Katalin szerint a műemlékek megvédése ma is kiemelt feladat. Novák Katalin felidézte a Vigadó épületének történetét, és elmondta, hogy szerinte ma egy méltó hely, és nagy üzenete van annak, hogy az építészek mit alkotnak, mit üzennek a 21. századi magyarokról. A köztársasági elnök úgy látja, hogy az építészetben megmutatkozik a múlthoz való viszony, és hogy milyen hangsúlyai vannak a jelennek, harmadrészt pedig, hogy nyitottak vagyunk-e a világra.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Beszédében hangsúlyozta, hogy a mai kor magyar építészeinek alkotásai modernek és korszerűek, az emberek is ilyenek, akik tisztelik a hagyományokat, de alkotnak és azt világszínvonalon. Ilyen a mai magyar 21. századi építészet – tette hozzá. Szerinte a magyar építészetben megmutatkozik, milyen fontos nekünk magyaroknak a magyar kultúra, a sport, és odafigyelnek az emberek hétköznapi életére. Felidézte: olyan kormányzati programok indultak el, amik a hétköznapi élet tereit is támogatják. ilyenek az otthonteremtési támogatások, és ennek köszönhetően sok otthon jöhetett létre és újulhatott meg.

Novák Katalin szerint ezek a saját tulajdonú otthonok megmutatják, milyen a magyar kultúra, a magyar építészet. A köztársasági elnök szerint a beruházások mutatják, hogy Magyarország milyen nyomot fog hagyni maga után, az pedig, hogy 200 új templom épült, láttatja, mi fontos nekünk.

A magyar építészek határon túl is alkotnak, figyelik a trendeket, és elismerik a munkájukat. Novák Katalin kifejtette, hogy szerinte nagyszerű lenne, ha megtanulnánk vágyakozni az iránt, ami a miénk, és büszkék lennének rá, hiszen a magyar építészet csodálatos. Novák leszögezte: szerinte fontos, hogy egymás szakmai riválisaiként egymás szövetségesei legyenek az építészek.

Azt kívánta az építészeknek, hogy az eredmények mellett éljék meg a család, az otthon melegét is, és ne csak az épített kultúrában hagyjanak örökséget, hanem a családjukban, a gyermekeikben is.

Fontos, hogy hittel és szívvel alkossunk

Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnök ünnepi köszöntő beszédében Kós Károlyt idézte: szükségünk van a művészetre, a művészi munkára és a kultúra más termékeire is, ezért meg kell ezeket teremteni. Az elnök kifejtette, hogy ez egy történelmi nap, mert először ünneplik a magyar építészet napját.

Hazánkban olyan országépítés zajlik, amelyet a szülőföldünkhöz kapcsolódóan tartunk elképzelhetőnek

– tette hozzá. Turi szerint Kós életművét ismerni kell, és jó példa lehet az építészek előtt, úgy mint Makovecz Imre életműve is. Szerinte az építészet nagy hatással van természeti és szociális környezetünkre, mert olyan világot tervez, amely anyaghasználatával az emberekhez szól, és azok igényeit formálja. Kós politikus, író is volt, a kulturális élet szervezője is.

Világunk és környezetünk nagy impulzusoknak van kitéve, és fontos az alkotás, hogy a jövőnek hasznos példát adjanak az építészek. Az épített kultúra a mindennapok része, szükség van oktatásra, a múlt épített örökségének megismertetésére az átlag polgárokkal. Kellenek alkotók, akik a hagyományokból táplálkoznak, akik oktatók-nevelők – tette hozzá.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

2023. december 16. 23:56
Kiürítették a kaposvári Virágfürdőt, 50 embert kellett biztonságba helyezni
Az eset kapcsán további vizsgálatok folynak.
Takács Péter: Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére
Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére.
Döbbenetes tábla díszeleg Szeged határában, világos üzenet fogadja az arra járókat
Egyelőre nem tudni, ki tette oda.
Csontvázakra bukkantak a Kodály Intézet felújításán, helyszíni fotók készültek
Az elhunytak túlnyomó többsége gyermek volt.
Beosontak Fásy Ádámékhoz, Zsüliett nem tudta elkerülni a betörőt
Zsüliett félelmében először mozdulni sem bírt.
Így lettünk Megasztárok!
Otthon, a fotelből nézték ők is a versenyt, így kezdődött minden. Azt gondolták, hogy: talán nekem is meg kéne mutat...
Hogy éltétek ezt túl?
Senki sem értette, hogyan kerültek elő élve. A mentésüket döbbenten bámulta az egész világ. Televíziók és rádiók sza...
Tények teljes adás, 2024. március 02., szombat
GYOMORFORGATÓ - Borzalmas bűncselekmény, óvodást molesztált egy pedagógussegéd az egyik újbudai óvodában, feljelente...
Ezt soha ne tegye - hangsúlyozza a Nemzeti Védelmi Szolgálat
Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ): a csalók az Anydesk nevű programot próbálják meg le...
Ötvenen úszták át a jéghideg Balatont
Bójával a hátukon úszták át majdnem ötvenen a Balatont Tihany és Szántód között, az sem zavarta őket hogy a víz mind...
Két magyar is játszott a Borussia Dortmund ellen
Újabb megsemmisítő magyar győzelem az olimpiai selejtezőtornán
Székely Norbert: Olyan szurkolást kaptunk, amilyet én még sohasem éltem át
A magyar kosárcsoda hőse: Majdnem elsírtam magam, de inkább majd vasárnap - videó
Krausz Gábornak üzenhetett Tóth Gabi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.