Kukás-sztrájk: milliókat keresnek a vezetők, a kukásokat semmibe veszik, Karácsony pedig hárít

Folytatódik a fővárosi szemétszállítók sztrájkja. Szerdán is várják a fővárosi cég képviselőit, hogy érdemben tudjanak tárgyalni.

2022. október 05. 11:44

Sztrájkba léptek kedden a szemétszállítók a fővárosi közterületfenntartónál, az FKF-nél. A kukások szerdán reggel is folytatták tiltakozásukat. Egyebek közt azt sérelmezik, hogy a főváros baloldali vezetése hazugságokat terjeszt a fizetésükről, ráadásul ellenőröket vett fel, hogy kémkedjenek a dolgozók után, az ellenőrök viszont sokkal többet keresnek, mint ők - írtuk meg a Blikk cikke alapján.

Tiltakozásként kedd reggel óta nem szállítják el a szemetet Budapest több kerületében.

A sztrájk az FKF Ecseri úti központjában kezdődött, de időközben a dél-pesti üzemhez csatlakoztak az újbudaiak is, így onnan sem indultak el a kukás autók. Ezen kívül – mivel azt is a dél-pestiek végzik – szünetel az egész főváros szelektív hulladékszállítása is – erről már a Metropol számolt be szerdán. A lap tudósítójának a helyszínen többen is nyilatkoztak.

Az egyik kukás elárulta, hogy eddig még nem érkezett hozzájuk a cég vezetéséből tárgyalópartner, de mint hozzátette, ráérnek, hiszen 12 óráznak, így 17 óráig van idejük.

A szemétszállítók kiakadtak a főnökök fizetésére is.

„Milliókat keresnek a vezetőink, minket meg semmibe vesznek” – mondta felháborodva az egyik kukás.

A Metropol megtudta, hogy a kukások havi fizetése nem haladja meg nettó 220-250 ezer forintot, amihez semmiféle extra juttatás nem társul. A nehéz fizikai munkát végző kukások minden nap fél 5-kor kelnek, ha kell, esőben, hóban, fagyban dolgoznak, nem éppen tiszta körülmények között.

A sztrájkolók a szemétrakodóknak 350 ezer, a sofőröknek pedig 400 ezer forintos fizetést szerettek volna kiharcolni. A vezetőség több órás tárgyalás után végül egyszeri 150 ezer forintot kínált fel, ám a kijelölt 10 fős tárgyalódelegáció ezt elutasította.

Baloldali hárítás szemétszállítás ügyben is

A mostani helyzet a főváros felelőtlensége miatt alakult ki, válsághelyzetben képtelenek arra, hogy uralják a közszolgáltatásokat. Mártha Imre személyében pedig olyan ember vezeti az FKF-et, aki többet foglalkozott a jachtjaival és drága autókkal, mint a céggel.

Wintermantel Zsolt a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője kedden a Hír TV-nek közölte: nem lehet egyszerre örülni a szankcióknak, majd a következményeit a kormányra hárítani és a kormánytól várni a megoldást. Hangsúlyozta, hogy a hulladékkezelés a Fővárosi Önkormányzat törvényi feladata, az FKF pedig a fővárosi tulajdonában van, vagyis minden felelősség a főpolgármesteré.

A Fidesz fővárosi szervezete szerint különösen álságos Karácsony Gergelytől, hogy korábban támogatta a brüsszeli szankciókat, annak következményei miatt azonban már a kormányra mutogat. Így ez ügyben is.

„A főpolgármester még az ál-Klicskónak azt mondta: „örülök annak, hogy létrejött a szankciós csomag és hogy Magyarország végül is ezt nem tudta megakadályozni”. A fővárosi közgyűlés ülésén pedig úgy fogalmazott: „Nagyon remélem, hogy az Európai Unió nem nézi tétlenül azt, hogy az energiakrízis romba dönti az egész európai gazdaságot, és legalább olyan bátor döntések következnek, mint amilyenek a szankciók voltak Oroszországgal szemben” – olvasható a Fidesz Budapest szerdai közleményében.

Hozzátéve, hogy most pedig, hogy a brüsszeli szankcióknak következményei vannak, és az energiaárak eddig soha nem látott magasságban vannak, már a kormányra hárítja a felelősséget, és a kormánytól várja a megoldást. Pedig az energiaárak, nem a kormány miatt emelkedtek, hanem a Karácsony Gergely által is támogatott szankciók miatt.

„Sajnos már megszokhattuk a főpolgármestertől, hogy soha semmiért nem vállalja a felelősséget! Olyan ügyek mellett, amelyek nem tartoznak a hatáskörébe politikai haszonszerzésből nagyon okosan tud érvelni, de a saját feladatival nem foglalkozik! A hulladékkezelés a Fővárosi Önkormányzat törvényi feladata! Karácsony Gergelynek most a fővárosi közterület-fenntartónál sztrájkba lépő kukások ügyével kellene foglalkoznia, hogy Budapesten rendben legyen a szemétszállítás. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a főváros tulajdonában van, vagyis minden felelősséget a főpolgármesternek és az FKF-et is irányító Mártha Imrének kell viselnie! Vagy ellenkező esetben miért jár neki a több milliós fizetés és jutalom?”

Köztudott, hogy 2021-ben megtörtént az elszámolás a főváros és az állami kukaholding között, a feleknek nincs elszámolási vitája – hangsúlyozta a fővárosi Fidesz.

Kiemelve, hogy Karácsony Gergely a hárítással és a hazugsággal nem szolgálja a budapestiek érdekeit, és nem a megoldás felé halad!

Darabokra törte a szögletzászlót a kapus fején egy szurkoló, mentő vitte el - Videó
Előbb a nézőtéren, majd a pályán szakadt el a cérna, a bíró félbeszakította a mérkőzést.
Éles fegyverrel lövöldözött egy szlovák férfi Keszthelyen
A 35 éves férfi egy parkolóban sütötte el a lőfegyverét többször.
Hét gyerek életét tette pokollá egy jászladányi nevelőszülő
Válogatott módszerekkel bántalmazta a rábízott óvodás és iskolás gyerekeket a nő. 
Kegyetlenül megvert két rendőrt egy szlovák férfi Miskolcon
Az egyik rendőrt páros lábbal fejbe is rúgta az agresszív férfi.
Nagyon-nagyon fáj, így beszélt Zalatnay Sarolta egykori szerelméről, Csapó Gáborról
Az énekesnő a hétfői Mokkában emlékezett meg egykori szerelméről, a 72 éves korában meghalt olimpiai bajnok vízilabd...
Arccsont tört és fog repült, véleményt cserélt két vendég a földeáki kocsmában
Két férfi folytatott agresszív véleménycserét egy földeáki kocsmában. Most zárta le a nyomozást a rendőrség.
Tények teljes adás, 2022. november 28., hétfő
DRÁMAI - Elütött egy futót a bicikliúton, elhajtott, majd intézkedés közben meghalt egy férfi Balatonalmádiban. A re...
Mindjárt itt az esküvő!
Patai Anna még csak egy kislány volt, amikor 2010-ben egy ország ismerte meg gyönyörű énekhangját. Élete hatalmas mé...
Bomba formában
Egy nő, aki hatalmas tetteket vitt véghez, kemény és kitartó munka árán megvalósította álmait. Krisztina kétgyermeke...
Elütött egy biciklist a 82 éves sofőr, majd a szomszéd településen halálra gázolt két gyalogost
Az idős férfi korábban egy biciklist is elsodort.
Egyre nagyobb az áramhiány Ukrajnában
Ronaldo extázisban ünnepelte a kamugólját - galéria
Ronaldo nélkül lett igazán jó a portugál csapat
Újabb döbbenetes bírói hiba: még a szabálykönyvet sem ismeri a portugál meccs bírója
A legkínosabb megcsalások a magyar sztárok között