Két szomorú esemény is történt a Fővárosi Állatkertben

Sörent, a tekintélyes korú, 29 éves borjúfókát el kellett altatni, Buda, a tavaly született orangután kölykök egyike váratlanul elpusztult.

2021. szeptember 17. 06:23

Az elmúlt hetekben, hónapokban nagyon sok kisállat, kölyök és fióka jött világra az Állatkertben, de sajnos  nemcsak örömteli, hanem szomorú események is történtek.

Szerdán ugyanis elpusztult öreg borjúfóka, Sören, két nappal korábban, hétfőn pedig Buda, a még csak 11 hónapos orangután kölyök is.

Sören (más írásmóddal Søren) 1992. június 28-án született a Zürichi Állatkertben, ahonnan féltestvérével, a nála csupán néhány nappal fiatalabb Sweennel együtt érkezett Budapestre 1993 augusztusában.

A korabeli újságok jó része be is számolt a két fiatal borjúfóka bemutatkozásáról, annál is inkább, mert akkoriban néhány éve már egyáltalán nem voltak fókák az Állatkertben, kifejezetten ezt a fajt, a borjúfókát pedig a második világháború óta nem láthatta a közönség. A két fiatal állat előbb a régi, még 1912-ben épült fókamedencébe került, majd, amikor 1997 és 1999 között, a Kissszikla rekonstrukciója során elkészült a Norvégház melletti medence is, Sören és Sween oda költöztek át, társbérletben a pingvinekkel, akik ugyancsak itt kaptak helyet. Az azóta eltelt csaknem negyedszázadban már ebben a medencében, illetve kifutóban láthatta őket a közönség.

Sören az elmúlt hónapokban már nem volt túl jó állapotban. Bár fájdalmai egészen a legutóbbi időkig nem voltak, de az időskorral együtt járó egészségügyi problémák – például a vese működésében – egyre inkább jelentkeztek nála. Ezzel párhuzamosan sokat fogyott, s végül a legutolsó napokban már olyan állapotba került, hogy az állatorvosi csapat az idős állat elaltatása mellett döntött, hiszen már nem volt lehetőség segíteni rajta. Féltestvére, Sween egészségi állapota szerencsére sokkal jobb, jóllehet ő is már egy koros állatnak számít -írta az Állatkert a honlapján.

Amíg Sören elvesztésére sajnos számítani lehetett, addig a tavaly született orangután kölyök, Buda halála váratlan, minden előzetes jel vagy tünet nélkül bekövetkezett tragédia. 2020-ban két orangután bébi is világra jött nálunk: augusztusban Móric, októberben pedig Buda. Két féltestvérről van szó, hiszen két különböző anyától (Móric Lia kölyke, Buda pedig Juláé volt), de ugyanattól az apától (Chuij) születtek. A két anyuka, Jula és Lia maguk is féltestvérek.

Jelenleg még folynak azok a vizsgálatok, amelyekből várhatóan kiderül, hogy mi okozta a 11 hónapos orangután kölyök halálát. Annyi bizonyos, hogy a természetben a megszületett orangutánok 3-10 %-a (a nemüktől is függően) nem éri meg az egyéves kort. Az Állatkertekben, ahol az állatok egyébként lényegesen tovább élnek, mint vadonbeli fajtársaik, sajnos ugyancsak előfordulnak ilyen szomorú esetek.

Többször megerőszakolta öccsét, és rettegésben tartotta édesanyját a székesfehérvári férfi
A fiatal terrorizálta családtagjait, ha azok nem adtak neki pénzt drogokra és alkoholra.
Kivégezte gyerekét, majd élőben, vérben úszva jelentkezett be a nő a neten
A kisebb gyereket életveszélyes állapotban szállították kórházba, nővére nem élte túl a késelést.
Üzent a magyaroknak a Dancing with the Stars világsztárja
A Vad Angyal színésze alig várja, hogy Budapestre érkezzen.
Ők ketten a Sziget legdrágább előadói
A szerdán kezdődő Sziget fesztivál két legdrágább fellépője Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókr...
Nagy robbanás és villanás a győri éjszakában, mindenki találgatja, mi történt
Szokatlan dolog zavarta meg győriek álmát.
Egy szépségkirálynő élete a szülés után
Mérföldkőhöz érkezett a gyönyörű szépségkirálynő élete, anyuka lett Kocsis Korinna. A fiatal sztármami Facebook csop...
Száz kilókat nyom fekve a világbajnok nő
Férfiakat megszégyenítő módon edzenek, több mint száz kilót is képesek kinyomni azok a sportolónők, akik a Fekvenyom...
Dua Lipát várják a legjobban a Szigeten
A kaputól a pultokig, a pultoktól pedig a kempingig kísértük a Sziget Fesztivál első napjának látogatóit, megnéztük ...
Tízszer szúrt az istenmezejei anyatigris, a gyerekeket védte
Majdnem gyilkosságba torkollott egy családi összejövetel vízkeresztkor. Az ámokfutó nő össze-vissza szurkálta élettá...
Gyerekek melóban
Fakanalat és seprűt ragadtak a sztármamik csemetéi. Szigorúan befogják a kicsiket a házimunkába. Konkoly Ági például...