Két szomorú esemény is történt a Fővárosi Állatkertben

Sörent, a tekintélyes korú, 29 éves borjúfókát el kellett altatni, Buda, a tavaly született orangután kölykök egyike váratlanul elpusztult.

2021. szeptember 17. 08:23

Az elmúlt hetekben, hónapokban nagyon sok kisállat, kölyök és fióka jött világra az Állatkertben, de sajnos  nemcsak örömteli, hanem szomorú események is történtek.

Szerdán ugyanis elpusztult öreg borjúfóka, Sören, két nappal korábban, hétfőn pedig Buda, a még csak 11 hónapos orangután kölyök is.

Sören (más írásmóddal Søren) 1992. június 28-án született a Zürichi Állatkertben, ahonnan féltestvérével, a nála csupán néhány nappal fiatalabb Sweennel együtt érkezett Budapestre 1993 augusztusában.

A korabeli újságok jó része be is számolt a két fiatal borjúfóka bemutatkozásáról, annál is inkább, mert akkoriban néhány éve már egyáltalán nem voltak fókák az Állatkertben, kifejezetten ezt a fajt, a borjúfókát pedig a második világháború óta nem láthatta a közönség. A két fiatal állat előbb a régi, még 1912-ben épült fókamedencébe került, majd, amikor 1997 és 1999 között, a Kissszikla rekonstrukciója során elkészült a Norvégház melletti medence is, Sören és Sween oda költöztek át, társbérletben a pingvinekkel, akik ugyancsak itt kaptak helyet. Az azóta eltelt csaknem negyedszázadban már ebben a medencében, illetve kifutóban láthatta őket a közönség.

Sören az elmúlt hónapokban már nem volt túl jó állapotban. Bár fájdalmai egészen a legutóbbi időkig nem voltak, de az időskorral együtt járó egészségügyi problémák – például a vese működésében – egyre inkább jelentkeztek nála. Ezzel párhuzamosan sokat fogyott, s végül a legutolsó napokban már olyan állapotba került, hogy az állatorvosi csapat az idős állat elaltatása mellett döntött, hiszen már nem volt lehetőség segíteni rajta. Féltestvére, Sween egészségi állapota szerencsére sokkal jobb, jóllehet ő is már egy koros állatnak számít -írta az Állatkert a honlapján.

Amíg Sören elvesztésére sajnos számítani lehetett, addig a tavaly született orangután kölyök, Buda halála váratlan, minden előzetes jel vagy tünet nélkül bekövetkezett tragédia. 2020-ban két orangután bébi is világra jött nálunk: augusztusban Móric, októberben pedig Buda. Két féltestvérről van szó, hiszen két különböző anyától (Móric Lia kölyke, Buda pedig Juláé volt), de ugyanattól az apától (Chuij) születtek. A két anyuka, Jula és Lia maguk is féltestvérek.

Jelenleg még folynak azok a vizsgálatok, amelyekből várhatóan kiderül, hogy mi okozta a 11 hónapos orangután kölyök halálát. Annyi bizonyos, hogy a természetben a megszületett orangutánok 3-10 %-a (a nemüktől is függően) nem éri meg az egyéves kort. Az Állatkertekben, ahol az állatok egyébként lényegesen tovább élnek, mint vadonbeli fajtársaik, sajnos ugyancsak előfordulnak ilyen szomorú esetek.

Szellemként rémisztgette a szomszédait, agyonlőtték
A fiatal nő úgy gondolta, jó ötlet ijesztő jelmezt húzni, végül ez okozta a vesztét.
Hugh Jackman gyermekkori traumájáról vallott
A színész csak 8 éves volt, mikor az anyja elhagyta családját és Angliába költözött.
Repülő tolvaj nyúlja le a fizetési felszólítást Budapesten
A fővárosban élő varjúnak teszik a piros csomagocska a gépkocsi szélvédőjén, előszeretettel tépdesi apró darabokra. ...
Hormoninjekciókkal csökkentették a volt spanyol király libidóját
Az állam úgy gondolta, valahogyan muszáj kordában tartani uralkodójuk nemi vágyát.
A bénulást kockáztatja a japán tornászlány
Egy rossz mozdulat következtében edzés közben lecsúszott a felemás korlátról, súlyos gerincsérülést szenvedett.
Szárazabb, hidegebb levegő jön
időjárás-jelentés, 2021. október 22., péntek
Tények teljes adás, 2021. október 22., péntek
GYILKOS - Megölt egy idős nőt egy férfi Miskolcon. Betört hozzá, leütötte, kirabolta és rágyújtotta a házat. 28 hely...
Amerikában is felfigyeltek a vadásznőre
Ha megálmodom, megvalósul! Ezt állítja Lipp Adrienne Vadásznő. Olyan sokat kapott a természettől és az élettől, hogy...
Igazi sztárparádéval készülnek a táncra
A múlt heti megható emlékek éjszakája után most egy igazi sztárparádéval készül a Dancing with the Stars. A parkette...
Véletlenek sora hozta meg neki a sikert
Napra pontosan 68 évvel ezelőtt született az ikonikus énekesnő, a Neoton Família sztárja, Csepregi Éva. A kortalan d...