Kásler: a magyarság kultúrájának markáns része a zene

A magyarság kultúrájának rendkívül markáns része a zene, ősi, sok gyökérből táplálkozik - hangsúlyozta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál megnyitóján pénteken Budapesten.

2021. október 09. 06:18

Az ember, amióta megteremtetett, megpróbálja az érzéseit, gondolatait színekbe komponálni, ércbe önteni, kőbe vésni, leírni, elmondani. Amit pedig nem lehet leírni és elmondani, az a zene - mondta a miniszter. Hozzátette: a magyarság kultúrájának rendkívül markáns része a zene, talán ez teszi rendkívül egyedivé, az egyetemes zenekultúra értékes részévé. Legnagyobb zeneszerzőink is ebből a zenéből táplálkoztak, Liszt Ferenc esetében a hit és a psziché katartikus kiáradása emelkedett éteri színvonalúvá.

Emlékeztetett arra, hogy a nyitóesten a Koronázási mise is hallható, amelynek a jelentősége, hogy Liszt a magyar vágyakat foglalta benne össze. Liszt zenéjében felismerjük saját magunkat, gondolatainkat, s nemzetközi hírű zeneszerzőink közül talán ezért ő az egyik legkedvesebb a magyarok számára - fűzte hozzá.

Káel Csaba, a rendezvénysorozatot életre hívó Müpa vezérigazgatója rámutatott arra: ez a fesztivál arra hivatott, hogy összekapcsolja a múltunkat, az örökségünket a jövőnkkel. Olyan korban élünk, amelyben a lebontott értékeinket újraépíthetjük és újraértelmezhetjük, s Liszt olyan személyisége a magyar kultúrának, ami ebben az újjáépítésben segít minket. Olyan pontja a magyar kultúrának, amelyhez lehet igazodni, inspirációt nyújt, akire lehet hagyatkozni.

A vezérigazgató hozzátette: az összművészeti fesztivál célja, hogy Lisztet idehozza a mába közénk, s az örökségét tovább tudjuk adni a következő nemzedékeknek. Liszt olyan "művészeti DNS-t" hagyott ránk a zenéjében, amely a Zeneakadémia tanítványai révén a mai korig itt van velünk.

Kitért arra is, hogy Magyarország a visegrádi négyek soros elnöke, amely kulturális szinten is fontos küldetést jelent, hiszen arról is szól, hogy mi itt Közép-Európában különleges közösséget alkotunk, történelmünk, kultúránk, jövőnk és jelenünk is összekapcsolódik, s Liszt ebben is útmutatást ad.

Pénteken Liszt, Allegri és Mozart műveivel kezdődött az idén 210 éve született zeneszerzőnk nevét viselő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál a budapesti Mátyás-templomban. A nyitó koncerten részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

A fesztiválon október 24-ig egyebek mellett koncertek, irodalmi és képzőművészeti programok, opera- és táncelőadások várják az érdeklődőket. A sokszínűség jegyében a Liszt Ünnep szélesre tárja kapuit a képzőművészet, az irodalom és a film műfaja előtt is. Megvalósul a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, az Art Market Budapest, a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál, a Budapest Showcase Hub és a PONT Fesztivál.

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a www.lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk.

MTI/Fotók: MTI/Illyés Tibor

Többször megerőszakolta öccsét, és rettegésben tartotta édesanyját a székesfehérvári férfi
A fiatal terrorizálta családtagjait, ha azok nem adtak neki pénzt drogokra és alkoholra.
Kivégezte gyerekét, majd élőben, vérben úszva jelentkezett be a nő a neten
A kisebb gyereket életveszélyes állapotban szállították kórházba, nővére nem élte túl a késelést.
Üzent a magyaroknak a Dancing with the Stars világsztárja
A Vad Angyal színésze alig várja, hogy Budapestre érkezzen.
Ők ketten a Sziget legdrágább előadói
A szerdán kezdődő Sziget fesztivál két legdrágább fellépője Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókr...
Nagy robbanás és villanás a győri éjszakában, mindenki találgatja, mi történt
Szokatlan dolog zavarta meg győriek álmát.
Egy szépségkirálynő élete a szülés után
Mérföldkőhöz érkezett a gyönyörű szépségkirálynő élete, anyuka lett Kocsis Korinna. A fiatal sztármami Facebook csop...
Száz kilókat nyom fekve a világbajnok nő
Férfiakat megszégyenítő módon edzenek, több mint száz kilót is képesek kinyomni azok a sportolónők, akik a Fekvenyom...
Dua Lipát várják a legjobban a Szigeten
A kaputól a pultokig, a pultoktól pedig a kempingig kísértük a Sziget Fesztivál első napjának látogatóit, megnéztük ...
Tízszer szúrt az istenmezejei anyatigris, a gyerekeket védte
Majdnem gyilkosságba torkollott egy családi összejövetel vízkeresztkor. Az ámokfutó nő össze-vissza szurkálta élettá...
Gyerekek melóban
Fakanalat és seprűt ragadtak a sztármamik csemetéi. Szigorúan befogják a kicsiket a házimunkába. Konkoly Ági például...