Jobb- és baloldalon is népszerűtlenek Márki-Zay gondolatai

A magyar választók döntő többsége szerint az egészségügy nem üzlet, nem kellene statisztikát vezetni a romákról, valamint egyetértenek a rezsicsökkentés jelenlegi formájával – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. A részletekből az is kiderül, hogy még a baloldali választók abszolút többsége sem ért egyet Márki-Zay Péter rezsicsökkentést kritizáló mondataival vagy az egészségügyi reformelképzelésével. 

2022. január 29. 11:37

64 nappal járunk az országgyűlési választás előtt, ennek ürügyén a Nézőpont Intézet megvizsgálta, hogyan vélekedik a közvélemény Márki-Zay Péter legismertebb kampánymondatairól. A kutatás során négy, Márki-Zay Péter által megfogalmazott gondolatról kérdeztük a válaszadókat, hogy „inkább egyetértenek” vagy „inkább nem értenek egyet” a tartalmukkal. Annak érdekében, hogy a véleményüket ne a jelölt személye, hanem gondolatai tartalma alapján alakíthassák ki a válaszadók, a kérdésben nem említettük Márki-Zay Péter nevét. Az eredeti mondatokat csak az érthetőség érdekében rövidítettük le, de azok lényeges tartalmi elemein nem változtattunk.

Arra a kérdésre, hogy „a jelenlegi rezsicsökkentést nem kellene fenntartani”[1], a választók háromnegyede (75 százalék) válaszolt úgy, hogy inkább nem ért egyet, s mindössze minden ötödik válaszadó (19 százalék) vélekedett Márki-Zay Péterhez hasonlóan. Sokatmondó, hogy tízből hat baloldali választó (57 százalék) nem ért egyet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjével a kérdésben (33 százalék egyetért). A Fidesz-szavazók között 91 százalékos elutasításra talált a kijelentés (7 százalék egyetért).

Azzal a kijelentéssel, hogy a „mostani rezsicsökkentés helyett, ha magas a rezsi, kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni”[2] az aktív szavazók négyötöde (79 százalék) nem ért egyet, mindössze a választók 17 százaléka vélekedik hasonlóan. A baloldali szavazók 64 százaléka sem osztja a hódmezővásárhelyi polgármester véleményét (28 százalék egyetért). A kormánypártok szavazói körében tízből kilencen (91 százalék) nem értenek egyet (7 százalék egyetért).

Tízből kilenc (87 százalék) választó nem ért egyet azzal sem, hogy „statisztikát kellene vezetni arról, hogy ki a cigány és ki a nem cigány Magyarországon”[3] (8 százalékuk egyetért). A kijelentés kapcsán nagy egység mutatkozik a kormánybarát és kormánykritikus szavazók között: a baloldali és jobboldali szavazók egyaránt 87-87 százaléka utasítja el a kijelentést (8, illetve 9 százalék egyetért).

Az aktív szavazók négyötöde (81 százalék) azzal sem ért egyet, hogy „jobb, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet”[4] (11 százalék egyetért). Tízből hét (70 százalék) baloldali választó is elutasító Márki-Zay Péter kijelentésével kapcsolatban, s mindössze a válaszadók 17 százaléka jelezte, hogy egyetért a kijelentéssel. A kormánypártok szavazóinak 90 százaléka is elutasítja, hogy az egészségügy üzlet (6 százalék egyetért).

 

[1] „A rezsicsökkentésnek azt a formáját, amelyet Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fenntartani.” (Márki-Zay Péter, Facebook élő bejelentkezés, 2021. 11. 07.)

[2] „Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni.” (Írjunk történelmet! – Milyen legyen a jövő Magyarországa? Podcast, 2021. április)

[3] „Abszolút nem ördögtől való lenne statisztikát vezetni arról, hogy ki a cigány és ki a nem cigány.” (1 Magyarország Kezdeményezés Fórum, 2021. szeptember 17.)

[4] „Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet. Őszintén szólva én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet.” (Második Reformkor interjú, 2021. június 13.)

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Tények röviden, 2022. május 27., péntek
Tények röviden adás
Erősen felhős idő néhol záporokkal
időjárás-jelentés, 2022. május 27., péntek
Csoda történt!
Mennyi esélye van egy gyalogosnak, akit körülbelül 100 kilométer per órával elgázolnak? Semennyi. Az ilyen balesetek...
Tények teljes adás, 2022. május 27., péntek
GYILKOSSÁG - Családi tragédia Aszódon! Megölte lányait és magával is végezni akart egy 46 éves férfi. A lányokat elt...
Gyereket is szeretnének
Szinte izzott a levegő Varga Viktor és barátnője között, miközben levezették a feszültséget egy felnőtteknek berende...