2025. október 31. péntek, Farkas
8°C Budapest

Izgalmak mellett plafonra tapadt tortákról is beszélt Kapu Tibor első interjújában

Kapu Tibor magyar űrhajós négy nappal a visszatérés után adott először interjút a Naplónak. A Houstonból jelentkező űrhajós jókedvvel mesélt az elmúlt napok eseményeiről, az űrállomáson szerzett tapasztalatokról és a jövőbeli terveiről is.
Tenyek.hu
2025. július 21., hétfő 10:19
Vágólapra másolva!

Kapu Tibor elmondta, fizikailag jól van, máris készen állna egy újabb világ körüli útra. A landolás utáni napok rehabilitációval és orvosi vizsgálatokkal teltek, hogy biztosan vissza tudjon térni a földi élet ritmusába.

– idézte fel a visszatérés első, meglepő fizikai hatásait.

A felbocsátás és a visszatérés összehasonlításakor Tibor elárulta: az indulás eufórikus volt – társaival nevetve és sikongatva élvezték az első perceket. Ezzel szemben a visszatérés technikai kockázatai jóval nagyobb súlyt kaptak.

– mondta a magyar űrhajós.

Az űrállomáson végzett kísérletek közül kiemelte azokat, amelyek hosszú távú űrutazások során, például egy marsi misszióban lehetnek hasznosak. Paprikát, búzát és retket termesztettek – cél, hogy minden részük tápanyagként hasznosítható legyen. Emellett látásromlást és ödémát vizsgáló gyógyszerkísérletek is zajlottak, amelyek eredményei a földi gyógyászatban is hasznosíthatók lesznek.

Teljes interjú a videóban!

Az űrbéli élet praktikus oldaláról szólva Tibor mesélt lebegő vacsorákról, plafonra tapadt tortákról, a lebegés művészetéről és az alvás meglepően kényelmes élményéről. A higiénia különleges eszközökkel – például meleg vízzel átitatott törlőkendőkkel – oldható meg a súlytalanságban.

Lelkileg sem roppant meg: halálfélelme nem volt, ellenben megható pillanatokból nem volt hiány.

– árulta el Tibor.

A jövőt illetően nem titkolja: bármikor újra űrhajóba ülne, de most elsődleges célja, hogy minél több emberhez eljusson a küldetés sikere.

– vallotta be a magyar űrhajós.

Zárásként pedig üzenetet küldött a Napló nézőinek:

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk