Idén is rekordok dőlhetnek meg a Super Bowl-on

Rekordbevételeket hozhat 2023-ban amerikai sportgazdaság legnagyobb súlyú eseménye, az amerikaifutball-bajnokság döntője vasárnap, a Super Bowl dollármilliárdokat mozgat meg egyetlen nap alatt.

Az előzetes várakozások szerint a 2023-as mérkőzés napja a kiskereskedelem számára 16,5 milliárd dollár (mintegy 6000 milliárd forint) többletbevételt hoz elsősorban az élelmiszer- és italeladások növekedése miatt. A sportfogadásban 16 milliárd dollárt (5800 milliárd forint) generálhat a mérkőzés, míg az amerikai reklámipar számára is az év egyik kiemelkedő eseménye. A 2023-as televíziós reklámidő 7 millió dollár (mintegy 2,5 milliárd forint) 30 másodpercért, ami rekord, és 500 ezer dollárral (182 millió forint) haladja meg a tavalyi árat.

Idén a Super Bowl kizárólagos közvetítési joga a Fox csatornáé, amely csak a mérkőzés alatt mintegy 600 millió dollár (218 milliárd forint) reklámbevétellel számol.

Szerdán a Fox médiatársaság elnök-vezérigazgatója, Lachlan Murdoch arról beszélt, hogy minden másodpercet sikerült értékesíteniük. Tavaly az NBC tévétársaság közvítette a futballdöntőt, amelynek 578 millió dollár (210 milliárd forint) bevétele származott a mérkőzésből. A hirdetők a Super Bowl-ra külön reklámokat gyártanak, sztárok részvételével, ami a hirdetési ipar másik oldalán további forgalmat generál.

A hirdetők összetétele egyben jól tükrözi az amerikai gazdaság pillanatnyi helyzetét.

Az összegzések szerint idén a kriptovaluta-cégek és az autógyártók kevesebbet költenek a döntőre, jelezve, hogy ezek az iparágak nehézségekkel küzdenek, ugyanakkor a nagy élelmiszergyártók, a technológiai cégek és televíziós streamingcsatornák ellensúlyozzák a kiesést.

Az amerikai játékszövetség (American Gaming Association) kedden megjelent felmérése szerint idén rekordszámban készülnek fogadni az amerikaiak. A mérkőzéssel összefüggésben 50,4 millió ember, az amerikai felnőtt lakosság mintegy ötöde tervez feltenni valamilyen tétet, ami a szervezet közleménye szerint 60 százalékos növekedés, és összesen 16 milliárd dollár (5800 milliárd forint) bevételt termel a sportfogadás ágazatának.

A várt rekordban az is szerepet játszik, hogy az internetes sportfogadás egyre népszerűbb az Egyesült Államok egészében, illetve egyre szélesebb körben elérhető - hangsúlyozza a játékszövetség közleménye. A tavalyi Super Bowl óta négy újabb államban - Ohióban, Marylandben, Kansasben és Massachusettsben - tették elérhetővé az online sportfogadást.

Fotó: Rihanna hivatalos Instagram-oldala

A mérkőzésnek otthont adó városnak, illetve államnak több száz millió dollár bevételt generál a mérkőzés, amelyet idén az Arizona állambeli Glendale State Farm Stadionban játszanak. Anthony Evans, az Arizonai Egyetem vezető gazdaságkutatója elmondta, hogy nyolc éve, amikor a Super Bowl-t legutóbb Arizona államban rendezték, mintegy 719 millió dollárt (261 milliárd forint) hozott.

Az összeg most is ilyen nagyságrendű lehet, a többi között tartalmazza a csapatok, az azokat kísérő személyzet, az újságírók és a nézők szálláshely- és vendéglátási kiadásait, valamint egyéb költéseit.

Az állam költségvetésének az idegenforgalmi és egyéb, fogyasztást terhelő adók jelentenek pluszbevételt - sorolta a szakember az egyetem honlapján kedden megjelent interjúban.

Hozzátette, hogy kutatásai alapján az állami kassza csaknem 30 millió dollárra (10,9 milliárd forint) számíthat.

A Super Bowl megrendezése kiadást is jelent, az előzetes számítások szerint például a mérkőzés félidejére tervezett, sztárokat (köztük Rihannát) felvonultató show-műsor 13 millió dollárba (4,7 milliárd forint) kerül. A legnagyobb név az idei mérkőzés félidejében az énekesnő Rihanna.

A döntő a részt vevő csapatok játékosainak is komoly bevételi forrás. Tavaly a győztes, a Los Angeles Rams játékosai - a dicsőséget jelentő bajnoki gyűrű mellett - fejenként 150 ezer dollárt (54,5 millió forint) kaptak a Super Bowl-on elért sikerért, míg a vesztes Cincinnati Bengals tagjai 75 ezer dollárral (27,25 millió forint) lettek gazdagabbak.

Az idei, 57. Super Bowl-döntőn - amelyen a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles csap össze - az előzetes közlések alapján a győztes csapat tagjai 157 ezer dollárt (57 millió forint) vihetnek majd haza, míg a vesztesek "csak" 82 ezret (29,8 millió forint).

Forrás: MTI

 

2023. február 11. 10:35
Gusztustalan, pedofil magyar bűnbandát buktattak le, saját gyermekeikkel fajtalankodtak
Több mint százezer pedofil tartalmú felvételt foglaltak le a rendőrök.
Többen rosszul lettek egy üzemben Budapesten
Többen rosszul lettek munkavégzés közben Budapesten, a XIX. kerületben, az Üllői úton szerdán; a rendőrség foglalkoz...
Nyolcadikos gyereket rontott meg egy pedofil tanár a Hajdúságban
A Berettyóújfalui Tankerületi Központhoz 2022 tavaszán érkezett bejelentés, amely szerint az egyik tagintézményükben...
Tündéri babapocakot villantott Hosszú Katinka
A kismama csak úgy sugárzik a boldogságtól.
Árpa Attila elárulta, hogy vannak olyan nők, akik szóba sem jöhetnek nála
Árpa Attila szerint a nem állatbarát ember, az nem ember.
Szijjártó Péter: a kormány támogatja a beruházásokat az egészségügyi innováció területén
A kormány továbbra is minden támogatást meg fog adni a beruházásokhoz az egészségügyi innováció területén, ahogyan a...
Szexre ajánlotta fel párját egy férfi, hihetetlen, hogy mit kért cserébe
A férfi nem aprózta el az üzletet, a bíróság a napokban hozott ítéletet.
Agyonlőtt egy autókereskedőt egy nő, a biztonsági kamera mindent vett
Vita után ölt a nő.
Megvannak a Sztárban Sztár párbajozó párjai, mutatjuk ki kivel csap össze vasárnap
A Sztárban Sztár 9. évadában egyre nagyobb a tét, hiszen vasárnap már az elődöntőbe jutásért énekel a még versenyben...
Bánki Erik: adózással kapcsolatos jogsértések is történhettek a baloldali kampányfinanszírozás során
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a baloldali pártok tiltott külföldi finanszírozása ügyében a Nemzeti Adó- és Vám...
Messze nincs vége az energiaválságnak
Megdöbbentő: egy halott férfi alakja rajzolódott ki a Google Térképen - videó
A válás ellenére is kénytelen együtt dolgozni Peller Anna és Lukács Miklós
Hivatalos: kirúgta Milos Kruscsicsot az Újpest, visszatért a korábbi sikeredző
Elindult Ferenc pápa magyarországi látogatásának hivatalos honlapja