Hatszor élesztették újra Fannit, szervezete kilökte az új szívet

Ő volt az első magyar gyerek, aki külföldről kapta a szervet. Most, 11 év után azonban úgy tűnik, az új szíve is elfáradt.

A 19 éves Ambarus Fanniban hatalmas élni akarás munkál, ám néha a legharcosabb szív is elfárad. A lány 8 esztendős korában, 2012-ben kapott új szívet a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben. 11 évig zökkenőmentesen élte a hétköznapi gyerekek életét, ám 2 héttel ezelőtt majdnem minden veszni látszott – írta meg a Blikk.


„Fanni szívizomgyulladással született, 8 éves volt, amikor rohamosan romlani kezdett az állapota. Ugyan ránézésre fel sem tűnt, hogy baj lenne vele, ám a szívizmában nem maradt tartalék. Ez azt jelenti, hogy a keringést támogató gyógyszereket folyamatosan elégette a szíve, nem raktározta el” – mesélte a lapnak Fanni édesanyja, Ambarusné Balogi Melinda.

A lány egy keddi napon került fel a hazai transzplantációs listára, csütörtökön az Eurotranszplant nemzetközi szervcsereszervezet listájára, hétfőn pedig már kapták is a riasztást az utóbbitól. Így ő volt az első gyermek az országban, aki külföldről kapott új szervet.

Fanni a műtét után hamar felépült, bő egy hónap után már el is hagyhatta a kórházat. Minden probléma és nehézség nélkül visszarázódott a hétköznapokba, az iskolában még testnevelésből sem volt felmentése. Csupán az étkezéssel és a higiéniával kapcsolatos szabályokat kellett szigorúan betartania.


Fanni édesanyja szerint az akaraterő sokat számít, különösen egy gyermeknél. A lánya pedig nagyon erős, és meg akart gyógyulni. Most 19 éves, és egyszerűen nem tudják, mi történt. Két héttel ezelőtt a kilökődés tüneteit produkálta, nehezen lélegzett, puffadt, víz volt a hasában és a mellkasában. Azonnal felutaztak Budapestre, ahol kiderült, hogy a kilökődés utolsó fázisában járt.

Fanni azonnal megkapta a legerősebb kilökődésgátló szereket, ám szombaton a CT közben leállt a szíve, pontosabban a teljes jobb szívkamra.

Hatszor élesztették újra. Mindez napközben történt, a kezelőorvosa csak este fél kilenckor hívott fel, addig nem tudtam róla semmit. Hihetetlen volt, amikor közölte: 'asszonyom, most halt meg a lánya a CT alatt, de visszahoztuk az életbe'. Ezt az érzést egyszerűen nem lehet leírni. Úgy voltam vele, ez csak egy rossz álom, és fel fogok belőle ébredni.” – mondta a Blikknek fájdalmasan a reménykedő anya.


„Sokkal stabilabb az állapota, látjuk rajta, hogy erős és hogy küzd. Nagyon bízunk abban, hogy folytatja a szíve a munkát. Minden nap 1 óra látogatási időm van, addig is fogom a kezét, beszélek hozzá, és várom, hogy újra visszafeleseljen” – mondta Melinda elérzékenyülve.

Fanni cukrásznak tanul, imád sütni. Melinda születésnapjára, március 8-ára megígérte, hogy süt egy tortát. Addig azonban biztosan nem ünnepelnek, míg a lány be nem váltja az ígéretét.

Fotók: Ambarusné Balogi Melinda

2023. március 01. 10:23
Brutális balhé volt a XI. kerületben, az életéért küzdött az áldozat
A helyszínre mentők és rendőrök is érkeztek.
Elhunyt Schmidt Csaba
44 éves volt.
Csúnya baleset a 75-ösön, rosszul mérte fel a helyzetet a vétkes sofőr – Fotók
Figyelmetlenség állhat a baleset hátterében.
Újabb földrengés volt a Romániában, Magyarországon is érezni lehetett
Ismét megremegett a föld.
Közel 30 év után kimagasló sikerrel tért vissza a Zsákbamacska
A korábban is népszerű vetélkedő premier epizódja március 12-én, vasárnap este 20 óra 33 perckor került adásba a TV2...
Elsöprő siker a Zsákbamacska
Elképesztő sikert aratott már az első héten a Zsákbamacska. A bátor döntések műsorában Majka nem kímélte Jocit, még ...
Örökítené szuperképességeit
Örökítő-anyaga lefagyasztásával szeretné továbbadni az utókornak a jövő szuperemberét Nagy Alekosz. A polgárpukkaszt...
Férfiak is szépülnek az esküvő előtt
Élete legszebb napján mindenki a lehető legjobb formájában szeretne tündökölni. Az álomalak és a ragyogó arcbőr nem ...
Tények teljes adás, 2023. március 20., hétfő
DRÁMA - Horrorsérülés a nagycenki focipályán: hosszú perceken át küzdöttek egy fiatal focista életéért. Fejbe rúgták...
Ilyen az élet a halálban
Magához tért a kómából és olyanokat látott, amiket csak kevesen érthetnek meg. Zoénak egy baleset miatt vérömleny ke...
Fegyveres motorosok lőttek le egy 16 éves fiút Angliában
Ezért titkolta sokáig kapcsolatát Erdélyi Mónika
Újra legyőzte a rákot a legendás teniszezőnő
Külföldi szélsőbaloldali verőembereket hozott Magyarországra a dollárbaloldal
Vicces arcok a kispadon: látni kell, hogyan reagáltak a Barca és a Real sztárfocistái a valóságshowra - videó