sport

Három magyar kerékpáros is rajthoz áll a Budapestről rajtoló Giro d'Italia-n

Három magyar kerékpáros áll rajthoz a jövő pénteken Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen.

2022. április 27. 10:38

Schneller Domonkos, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, a Nagy Rajt szervezőbizottságának elnökségi tagja kiemelte: jelentősen növekszik a kerékpározás népszerűsége Magyarországon, ezt tovább lendíti ta BValter Attila, Dina Márton, Fetter Erik, Peák Barnabás vagy Vas Kalanka szereplése. A Giro d'Italiát 200 országban mintegy 800 millió néző követi a televízióban. A helyettes államtitkár a Grande Partenza három hagyatékaként az országimázst, a fiatalok kerékpárra ülését és a közlekedéskultúra javulását nevezte meg.

"A vidéki városok ezáltal felkerülnek Európa turisztikai térképére, nő az a bázis, ahonnan a jövő Valter Attilái kikerülnek, és az autós figyel a kerékpárosra, a kerékpáros pedig a gyalogosra a békés egymás mellett élés és az utak megosztása jegyében" - fejtette ki. Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója emlékeztetett: a Giro éllovasát illető rózsaszín trikó az olasz körversenyt útjára indító La Gazzetta dello Sport újság rózsaszín papírja nyomán kapta színét. Felidézte, az először 1909-ben megrendezett olasz körversenyen első magyarként Bodrogi László állt rajthoz 2007-ben. Szilasi bejelentette: három plusz egy magyar lesz résztvevője a Girónak. A mezőnyben ott lesz az elmúlt két évben a Girón kiválóan teljesítő Valter Attila (Groupama-FDJ), bemutatkozik a háromheteseken Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), valamint az EOLO-Kometa két magyar bringása, Fetter Erik és a tavaly már Giro-résztvevő Dina Márton közül az egyikük helyet kap az olasz prokontinentális csapat keretében. Emellett az Israel Start-Up Nation stábjában tevékenykedik Dér Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, erre sem volt még példa korábban.

Valter Attila / Fotó: MTI

Balázs Tibor operatív vezető hangsúlyozta: május 4-én a Hősök terén a csapatbemutatóval kezdődik a programsorozat, ami már lezárásokkal fog járni az Andrássy és a Dózsa György út egy részén. Hasonlóképp érinti az első szakasz lassú rajtja a főváros belvárosát, akárcsak a másnapi időfutam. Két és fél órával a verseny adott területre érkezése előtt kezdődnek a zárások, ezt követően érkezik a reklámkaraván, amely már a mezőny előtt jóval biztosítja a nézők szórakoztatását, ekkor még a lehetséges pontokon biztosítják az autós forgalom, illetve a gyalogosok áthaladását az útvonalon. A mezőny előtti rendőri felvezetés után viszont már nem lesz engedélyezett az út keresztezése. A járványügyi szabályok miatt a rajt- és célterületeken közvetlenül nem közelíthetik meg a bringásokat, ám - mint kiemelte - így is láthatók lesznek a versenyzők, a csapatkocsik. Az útvonal mellé kilátogató szurkolókat arra bíztatta, hogy időben induljanak el, a lehetőségekhez mérten gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel.

"A szurkolókkal együtt fogjuk tudni megteremteni az igazi Giro-hangulatot Magyarországon" - szögezte le. Stephen Roche sportszakmai tanácsadó, a Giro 1987-es bajnoka hangsúlyozta, remek érzés látni, mikor a rózsaszínbe boruló városok, falvak, a rózsaszínre festett arcú szurkolók, köztük számos gyermek bíztatja az utak mentén az elhaladó mezőnyt, miközben valóságos fesztiválhangulat alakul ki az olasz körversenyhez kapcsolódóan. Az elmúlt évben a rózsaszín trikót három napig viselte Valter Attila (Groupama-FDJ), aki edzés előtt pár percet részt vett a sajtóeseményen. Mint kiemelte: nagyon bízik benne, hogy több ezren lesznek az utak mellett, és hogy pozitív hozadéka lesz a Nagy Rajtnak. A május 6-án rajtoló Giro első három szakaszát rendezik Magyarországon, amelyet korábban még egyik háromhetes verseny sem érintett.

MTI

Előkerült, szemeteszsákban találták meg M. Beáta holttestét
A magyar nő holttestére egy elhagyatott benzinkúton találtak rá.
Rájuk nyitottak szex közben, sokkot kaptak - videóval
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit.
Árpa Attila kalandvágyból lesz A Nagy Ő
Idén újra megnyílik a Bachelor - A Nagy Ő rezidenciája, ahol ezúttal Árpa Attila keresi szíve választottját. A TV2 p...
Versenypályának nézték az M0-ást, vérlázító ámokfutást rendeztek
A két "versenyző" óriási tempóval szlalomozott az autók között.
Így vágta szájba az óriási kő a notórius kocsifeltörőt - videó
Arcon ütötte a visszapattanó kő a kocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. Több járművet is ellopott és ...
Újabb csapadék érkezik
időjárás-jelentés, 2022. május 26., csütörtök
Összeszorul a szív: Ezt tette Berki Krisztián urnája mellé kislánya
Berki Krisztián egyik barátja beszédében ígéretet tett, azt mondta: vigyázni fog a celeb gyerekeire.
Először szólal meg a tragédia óta
Több mint négy hónapja temették el Babicsek Bernátot, mégsem tud békében gyászolni a családja. A színész 41 évesen f...
Elfajult a családi vita, megkéselte anyja védelmére siető öccsét
A testvért súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Az ügyészség a bírósági ítélet helybenhagyását indítványozta.
Tönkrement Kautzky Armand házassága
22 év után tönkrement Kautzky Armand házassága. Először csak a szomszédok pletykáltak arról, hogy szétköltözött a hí...