Hamarosan bemutatják Jankovics Marcell utolsó animációját, a Toldit

Október 20-án mutatják be a hazai mozikban Jankovics Marcell utolsó munkáját, a Toldi című egészestés animációs filmet, amely a Kecskemétfilm mintegy száz alkotója több mint háromévnyi munkájának eredménye.

2022. október 10. 16:55

Mint a Toldi moziban tartott hétfői sajtóvetítés után Mikulás Ferenc producer, a Kecskemétfilm Kft. igazgatója az MTI-nek felidézte, a Toldi animációs sorozatként való feldolgozására a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a 2017-es Arany János-emlékévhez kapcsolódva írt ki pályázatot, amelyet a Kecskemétfilm nyert el. "A mű elkészítésére 1 milliárd forintot különítettek el, a koncepció az volt, hogy a filmben az elbeszélő költemény is hangozzék el" - tette hozzá.

Rendezőnek a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jankovics Marcellt kérték fel, és a tévés filmsorozat 2021 tavaszára el is készült tizenkét részben, az eredeti mű szerkezetéhez igazodva.

"A kezdetektől terveztük, hogy az animációs sorozatból egész estés mozifilm lesz, ezért eleve emeltebb igényszintű animáció készült. Tavaly eljutottunk ennek az elővágott változatához, amely az összefűzött tizenkét részt, valamint a Marcell által megrajzolt képes forgatókönyv-jeleneteket tartalmazta. Sajnos a rendező májusban elhunyt, a Toldi-tévésorozat 2021 szeptemberi elindulását már nem élte meg" - mondta Csákovics Lajos, az alkotás társrendezője.


A sorozat mozifilmmé átdolgozásához újabb egy év kellett. Csákovics Lajos kitért arra, hogy az anyagot át kellett ritmizálni, digitális utómunkával az elsőtől az utolsó kockáig átdolgozni, dramaturgiailag kiigazítani, az 5.1-es Dolby Surround mozihangzást megvalósítani. Számos jelenetet kihagytak, miközben új részek kerültek a filmbe. "Selmeczi György Kossuth-díjas zeneszerző új zenét írt a moziváltozathoz, és új főcím is született" - tette hozzá.

A rendkívüli igényességgel megalkotott, festői szépségű film végigköveti az utat, hogy miként válik a rettentő erejű kamaszfiúból Nagy Lajos király leghíresebb lovagja, miközben rókalelkű bátyja ármánykodásai ellen kell küzdenie. A filmben megjelenik a lovagi világ, a magyar puszta, a 14. századi Pest, miközben a történet narrátora maga Arany János, ahogy alakját legjobb barátja, Petőfi Sándor annak idején leskiccelte.

A filmet kézzel rajzolták a Kecskemétfilm alkotói, a technikai lehetőségeket kihasználva laptopokon. Mikulás Ferenc megjegyezte, hogy az operatőri munka, a szoftveres kompozitálás, a digitális utómunka során korábban elképzelhetetlen dolgokat, például valósághű gyertyafényt és víztükröződést lehetett alkotni.

"A Toldi a régi Pannónia filmstúdiós hagyományokra épül" - szögezte le Csákovics Lajos.


Mikulás Ferenc kitért arra, hogy Jankovics Marcell és a Kecskemétfilm közötti együttműködés ötven éven át tartott. Már a rendező első egész estés rajzfilmje, az 1973-ban bemutatott János vitéz elkészítésében is részt vett a Kecskeméti Rajzfilmstúdió, de közös munka eredménye volt a Magyar Népmesék-sorozat arculatának kialakítása vagy a Mondák a magyar történelemből is.

"Toldi Miklós története bárhol a világon ugyanúgy tud működni, érdekesek a karakterek, látványosak a helyszínek, egy igazi szuperhős kalandjait élvezhetik a nézők" - mondta Csákovics Lajos az MTI-nek.

A külföldi forgalmazás a Nemzeti Filmintézet hatáskörébe tartozik. A tervek szerint kétféle angol felirat is készül a Toldihoz, az egyik egy könnyebben érthető, a másik a régi, több mint száz éves szöveg egy átdolgozott verziója lesz.


A magyarországi mozikba a Kecskemétfilm és a Mozinet forgalmazásában kerülő, csaknem kétórás animáció a Kecskemétfilm gyártásában készült. A forgatókönyvet írta, a figuraterveket készítette és a filmet rendezte Jankovics Marcell, a társrendező Csákovics Lajos. A producer Mikulás Ferenc, a zeneszerző Selmeczi György, a látványtervező és színdramaturg Maticska Zsolt és Richly Zsolt, a gyártásvezető Vécsy Vera. A Toldi mesélője Széles Tamás.

A film támogatója a Nemzeti Filmintézet és az MTVA.

MTI/Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

Ízekre szedték őket
Viccnek indult az egész, azzal még ők sem számoltak, hogy óriási sikerük lesz.. A Sztárban sztár leszek versenyzői m...
"Ez a fájdalom sosem múlik el"
Rászoruló gyerekeknek készítettek karácsonyi meglepetést a Sztárban sztár leszek versenyzői. Kaly Roland és Kökény D...
Együtt izgul velük
Till Attila közel 20 éve vezet tehetségkutató showműsorokat. A TV2 műsorvezetője ott volt akkor, amikor az első Mega...
Zavarta az ugatása, kétszer lőtt a kutyára az ivádi állatkínzó, videón a borzalom
Az első lövés nem találta el, de a másodikkal kilőtte a szemét.
Berki Mazsi: „Újra együtt!”
A fiatal anyuka a partnerével készült közös képpel tudatta a hírt.
Deák Dániel: Az internet nem felejt! – Újabb leleplező videó a dollárbaloldalról
A Megafon munkatársa utánajárt a Korányi által említett magyartavasz.hu nevű weboldalnak.
Nacsa Lőrinc: a baloldal hazudott a külföldi finanszírozásával kapcsolatban
A baloldal hazudott a külföldi finanszírozásával kapcsolatban - jelentette ki a KDNP frakciószóvivője a kormánypárto...
Már most elkezdte befaragni a karácsonyfát, mentők siettek a súlyosan sérült férfihez
A 40 év körüli férfi kis híján levágta az ujját karácsonyi készülődés során.
Áll a bál, kizárhatják az Egyesült Államokat a vb-ről?
Az Iráni Labdarúgó Szövetség azt kéri a FIFA-tól, hogy zárják ki az Amerikai Egyesült Államok válogatottját a világb...
Közösségi oldalán vallotta be a gyilkosságot egy 16 éves tinédzser
A fiú segítséget is kért a holttest eltüntetéséhez.
Nagy bejelentést tett a Magyar Nemzeti Bank a fogyasztóbarát lakáshitelekről
Ezt mondták édesanyjuknak a döntő előtt Csobot Adél kisfiai
Új taktikákat és fegyverrendszereket teszteltek már a 17. században
Teljes a káosz a dollárbaloldalon: összevissza beszélnek a guruló dollárok ügyéről - videó
A síró koreai sztárral szelfiztek a ghánai edzők - videó