tragédia

Hableány: tolmácsolási gondok miatt megszakadt a koreai sértettek meghallgatása

Az ügyben a bíróság által felkért tolmácsról a túlélők azt mondták, hogy nem értik jól, amit mond.

2021. november 10. 14:49

Távmeghallgatással megkezdődött, de tolmácsolási problémák miatt megszakadt a Hableány sétahajó 2019-es tragédiája miatt zajló perben a túlélő koreai utasok meghallgatása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán.

A tárgyalás elején a bíró ismertette, hogy öt sértettet kívánnak meghallgatni, ám végül csak az egyiküket sikerült.

Az ügyben a bíróság által felkért tolmácsról Hwang Sungja és Jung Younga túlélő is azt mondta, hogy nem értik jól, amit mond.
Ekkor a bíróság szünetet rendelt el, újabb tolmácsot keresett, akit bár az egyik nő értett, a másiknak nem tudta lefordítani koreai nyelvre a bírósági figyelmeztetések közül azt a kérdést, hogy "perben, haragban, rokonságban áll-e a vádlottal", ezért a meghallgatást a bíró egy újabb tolmácsot felkérve december 16-ára napolta el, arra valamennyi szerdára megidézett túlélőt visszahívta.

Hwang Sungja a családjával, Jung Younga pedig az öccsével érkezett Budapestre és a tragédia éjszakáján a sétahajóval Budapest éjszakai látképét szerették volna megnézni. Négy családtagjával szálltak fel a Hableány fedélzetére, a baleset pillanatában a Hableány orr részénél fotózkodtak, nem hallotta az ütközést, a fényképezéssel volt elfoglalva.
"Én magam a hajóval együtt elsüllyedtem, próbáltam felúszni" - mondta a vidókapcsolaton keresztül is láthatóan megtört nő, aki azzal magyarázta túlélését, hogy gyerekkorában olyan helyen nőtt fel, ahol jól megtanult úszni mélyvízben is.
Tanúvallomása során a nő elmondta: amikor felszálltak a hajóra, nem volt szó mentőmellényről, nem is látott ilyet a hajón. Műszaki probléma szerinte nem merült fel a Hableánynál, folyamatosan haladt, párhuzamosan a parttal.
"Abban biztos vagyok, hogy az ütközés után a nagy hajó tovább ment, éreztem a víz alatt" - fogalmazott Hwang Sungja, aki a felszínre érve már nem látta a Hableányt. Arra a bírói kérdésre, hogy mennyi ideig volt a folyóban, amíg kimentették, a nő azt mondta: 20-30 perc lehetett. Hozzátette: "nagyon nehéz volt átélni ezt a mentést, hosszú volt".


A nő nem emlékezett a személyzetre sem, csak arra, hogy ketten voltak, de - mint mondta - nem figyelt rájuk, nem tudja mit csináltak a baleset pillanatában, mert a fényképezéssel volt elfoglalva.
Hwang Sungja elcsukló hangon válaszolt arra a kérdésre, hogy a balesetben szerzett sérülésiből felgyógyult-e. Azt mondta: még most is fájdalmai vannak és a fizikai mellett a lelki sérülései is jelentősek, a tragédia miatt nem tud dolgozni.


Arra a védői kérdésre, hogy kire gondolt egy korábbi nyomozati vallomásában, amikor azt mondta, szeretné, ha a baleset okozója vállalná a felelősséget, a nő határozottan azt felelte: a Viking hajó kapitányára. Majd a lehető legszigorúbb büntetést kérve Jurij C.-re úgy folytatta: "a kapitány hibájából a mi családunk tönkrement".


A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.
A szállodahajó 65 éves ukrán kapitányát az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolja. Az ügyben tavaly márciusban előkészítő tárgyalást tartottak, amelyen a vádlott közölte, nem mond le a tárgyalás jogáról.

MTI /Címlapfotó:  Mohai Balázs/MTI

Orbán Viktor: Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
Aláírtuk! Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj – írta Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kedden.
Túrázó kislányt és nőt is molesztált a perverz férfi
Az erdőben lesett gyanútlan áldozataira az elvetemült férfi, akik közül az egyik egy gyereklány volt.
Úgy tűnik a pofátlanságnak nincsenek határai
A fővárosban nem mindennapi jelenetet rögzített egy autó fedélzeti kamerája.
Összebújt Tóth Andi és Andrei Mangra, itt a bizonyíték
Tóth Andi és barátai összegyűltek egy hangulatos karácsonyi főzőcskézésre, a videók alapján pedig igazán jól érezhet...
Egy 3500 éves ritka kincs a Nemzeti Múzeum új műtárgya
Egy 3500 éves, 18 karátos aranyból készült karperec a Magyar Nemzeti Múzeum új műtárgya.
Borzasztó kínokat éltek át, maga az ördög nevelte a Heves megyei testvéreket
Embertelen kínokat kellett átélniük a gyerekeknek: éheztek, patkányok között éltek víz és fűtés nélkül. Egyiküket a ...
Majdnem agyonverte élettársát - Tények 18.00
A férfi részegen csaknem három órán keresztül ütötte és rúgta áldozatát... További részletek a Tényekben 18.00-kor a...
A baloldal nyíltan Brüsszel és az LMBTQ-aktivisták oldalára állt
Az MSZP-s Ujhelyi István szerint „hülyeség” a gyermekvédelmi népszavazás, amellyel a baloldal nyíltan támogatja a ki...
Ismét lecsaptak New Yorka-ra, lángba borult a város egyik látványossága
Felgyújtották Manhattan egyik jelképét, a rendőrség egy férfit még a helyszínen elfogott.
Amilyen alacsony volt a keréknyomás, olyan magas volt a véralkoholszint – videón a részeg sofőr komédiája
Az egy órán át tartó kerékcserét még a némafilmes korszak királya, Charlie Chaplin is megirigyelte volna, a részeg f...