kisvállalkozás

Gyorsabban nőtt a magyar kisvállalkozások termelékenysége az uniós átlagnál

Jóval gyorsabban nőtt a magyar kisvállalkozások termelékenysége az európai uniós átlagnál - írta a Magyar Nemzet hétfőn.

2022. február 07. 07:53

A lap idézte az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárát, György Lászlót, aki a közösségi oldalán közölte: az Eurostat adatai alapján a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenysége 2010 és 2019 között több mint 53 százalékkal bővült, míg az unió egészé­ben átlagosan csupán 15 százalékos a növekedés. A többi visegrádi állam - Csehország, Lengyelország, Szlovákia - is jóval elmarad Magyarország mögött - tette hozzá. Az államtitkár azt írta, hogy a "jobboldali patrióta és pragmatikus gazdaságpolitika" sikeréről van szó, amely sok eszközzel támogatja a vállalati beruházásokat. Egyebek mellett ilyen az adócsökkentés: 2009 és 2020 között Magyarország dobogós volt az unióban a közterhek mérséklésében. Minél több megtermelt jövedelem marad a vállalkozásoknál, annál több forrásuk jut fejlesztésekre - jegyezte meg György László.

Az állam jelentős segítséget nyújtott a beruházásokhoz és az innovációs tevékenység erősítéséhez is. Csak a koronavírus-válság idején 2000 milliárd forintot fordítottak beruházások, valamint vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására; az összegből háromszor akkora mértékben részesedtek a kis és közepes cégek, mint a nagyvállalatok. A vállalkozásfejlesztési intézményrendszer megújításának köszönhetően az elmúlt másfél évben többszörösére növelték a fejlesztési forrásokkal elért cégek számát. Míg 2014-től hat év alatt mintegy 11 ezer vállalkozást támogattak, addig most két esztendő során 15 ezret érnek el célzott vállalkozásfejlesztési forrásokkal - közölte az államtitkár.

György László kitért arra is, hogy a fejlett technológiák alkalmazásához nem elég a termelőeszközök modernizációja, jól képzett munkaerőre szintén szükség van. Ezért indították el a szakképzési és felnőttképzési rendszer megújítása után tavaly ősszel "minden idők leggrandiózusabb munkahelyi képzési programját", 70 milliárd forintos keretösszeggel. Az államilag támogatott, 0 százalékos hitelek is eredményesek voltak. Ezt mutatja, hogy a koronavírus-válság kitörése óta több mint 86 ezer - döntő részben kis- és közepes - vállalkozás jutott összesen csaknem 5000 milliárd forintnyi kedvezményes hitelhez, amiből fejlesztéseiket, beruházásaikat szintén tudják finanszírozni. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország még a krízis alatt is magasan tudta tartani a beruházási rátát, ami a vállalati termelékenység növekedésének záloga - írta az államtitkár.

György László a lap szerint úgy fogalmazott: "ha áprilisban a választók felhatalmazást adnak a folytatásra, akkor az Orbán-kormány fenntartja a patrióta és pragmatikus gazdaságpolitikát".

 

 

MTI / Fotó: Facebook / György László

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Várhatóan kevesebb dinnye terem idén
Várhatóan kevesebb dinnye terem idén, de a belföldi fogyasztást ki tudják elégíteni a termelők - közölte az MTI-vel ...
Újabb elmebeteg, agresszív autóst videóztak le
Büntetőfékezett, majd kiszállt és őrjöngött, ütött is. Az agresszív sofőrt feljelentették.
Németh Szilárd: a baloldal most is a multik oldalára állt és ott "üti-vágja a rezsicsökkentést, ahol csak éri"
A baloldal most is a multik oldalára állt és ott "üti-vágja a rezsicsökkentést, ahol csak éri" - hangsúlyozta Németh...
Egymás után három nőt is brutálisan bántalmazott
Súlyos testi sértés miatt letartóztatták a férfit, aki egymás után három nőt bántalmazott.
Újabb áldozatok: ismét támadások érték Mikolajivet
Az orosz hadsereg ágyúzásának következtében több tömbház és kocsi is megsemmisült Mikolajiv városában.