György László: a fenntartható növekedés a harmonikus gazdasági növekedés

Minden magyar számára úgy lehet érezhetővé tenni a gyarapodást, ha a jóllét növekedését fenntartható módon segítik, amit más néven harmonikus növekedésnek lehet nevezni - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára közösségi oldalán hétfőn.

2021. szeptember 13. 10:50

György László szerint azért harmonikus ez a növekedés, mert minden magyar azt látja - éljen városokban vagy falvakban -, hogy környezete nem leépül, hanem megszépül. Harmonikus, mert a természet csodáit, szépségeit és tisztaságát, nyugalmát megőrzi, és a közösség által fenntartott, épített környezete évről évre fejlődik: vagy az utca, vagy kerékpárút, vagy az iskola szépül meg, vagy az utak, a vasút, a közlekedési hálózat fejlesztésével szerettei közelebb kerülnek és a munkahelye gyorsabban, biztonságosabban megközelíthetővé válik.

Lehetőség szerint mindenki úgy érezheti visszatekintve az elmúlt egy évére, hogy tudott egyet előrelépni. Ez bár magától értetődő, de közösségi szinten is keményen meg kell dolgozni érte - írta, hozzátéve: ez az a feltétel ugyanis, amit a nyugati világ lassan ötven éve nem tud teljesíteni. A globális problémára a 2010-es évtizedben adott magyar válasz mára tankönyvi példa.

Harmonikus az államtitkár szerint, mert a lépés hossza összhangban van a befektetett teljesítménnyel: a munkával, a tudással és a vállalkozószellemmel.


A növekedés harmonikus, mert elismeri az utódokról való gondoskodást, támogatja a nemzet újabb és újabb "őrhelyeinek" megszületését. A tömeges migráció bátorítása helyett a gyermekvállalás ösztönzésében hisz a kormány. Magyarország tartja fenn GDP-arányosan a legnagyobb családtámogatási rendszert a világon - húzta alá. Harmonikus, mert nyugdíjas évek alatt is aktív tagja marad közösségének, segítségére, tudására számítanak a fiatal generációk. Harmonikus, mert közpénzügyi szempontból stabil: nem a jövő generációk terhére gyarapszik. Összegzése szerint a növekedés harmonikus, mert a teremtett és épített környezet, a munka, a tudás, a vállalkozószellem, a felnövekvő generációk, valamint a végigdolgozott élet tiszteletére és elismerésére épül.

Kiemelte: erről szól a gazdaságpolitika jövőjének 10 pillére, vagyis arról, hogy hogyan teremtenek harmonikusan gyarapodó Magyarországot 2030-ra. Az első pont szerint a pénzügyeket rendben tartják, a második szerint kiárusítás helyett vesznek: erősítik és védik a hazait. A 3. és 4. pont, hogy a munkát és tudást adó multikat bevonzzák, a járadékvadászokat megadóztatják, megerősítik a magyar vállalatokat és a kiemelt ágazatokat. A következők, hogy munka és tudásalapú társadalmat építenek, olcsó és tiszta energiával teremtenek energiafüggetlenséget, minden illegálisan lerakott hulladéktól megtisztíták az országot, és amit csak lehet újrahasznosítanak. Az innováció- és tudástermelő rendszereket a legjobb nemzetközi példák alapján újítják meg és működtetik; átvezetik a magyarokat a digitális jólét korába; és végül a 10.,hogy mindenki elérheti a célját a gyors, biztonságos, a magyarokat összekötő közlekedési rendszerben - írta György László.

MTI/A fotó illusztráció

Megsebesített vaddisznó végzett a vadásszal
A sérült és agresszív állat teljes erejével rontott neki az idős vadásznak és agyarával átszúrta a férfi combartériá...
Három napig túszként tartotta a kiskutyát egy majom - Videó
A kéthetes kiskutyát végül sikerült kimenekíteni a veszedelmes majom karjainak fogságából.
Már az édesapjánál is jobban játszik Cristiano Ronaldo fia
A futballsztár édesanyja szerint unokája már most sokkal ügyesebben kezeli a labdát, mint Ronaldo 11 éves korában.
Szlávik János: többségében oltatlan, idős emberek kerülnek kórházba
Több százezer oltatlan, idős ember van Magyarországon, többségében ők kerülnek korházba a negyedik hullámban - mondt...
Pásztor Erzsi házasságát a férje alkoholizmusa tette tönkre
Válása után nem talált rá újabb nagy szerelem. 36 éve él egyedül és már nem vágyik egy társra.
Tények Plusz adás, 2021. szeptember 22, szerda
MEGCSALÁSON KAPNÁK - Illegális koncert-felvételeket árulnak róluk a neten. A Korda-házaspár ügyvédhez fordult, van, ...
Tények teljes adás, 2021. szeptember 22, szerda
LETAROLTA - Kisiklott a hatos villamos, autóval ütközött Budapesten, döbbenetes felvétel készült a sofőr mentéséről,...
Tények röviden, 2021. szeptember 22., szerda
Tények röviden adás
Lassan túl vagyunk a mélyponton
időjárás-jelentés, 2021. szeptember 22., szerda
Bele is halhatott volna a kalandba
Varga Viktor Lyme-kórral küzdött a TOTEM utolsó forgatásain. Furcsa, megfázásos tünetekkel harcolta végig a kalandre...