Gulyás: az MCC a nemzetben és közösségben gondolkodó tehetségeket köti össze

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) azokat a tehetségeket köti össze, akik pártpolitikai hovatartozásra való tekintet nélkül nemzetben és közösségben gondolkodnak - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az MCC posztgraduális programjainak diplomaátadóján szombaton Budapesten.

2022. május 29. 08:14

A rendezvényen a Női Közéleti Vezetőképző, a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző és az Erdélyi Politikai Iskola végzős diákjai vehették át az okleveleiket.

Gulyás Gergely az ünnepségen úgy vélte: az MCC azokat a tehetségeket is összeköti, akik számára fontos, hogy a világ magyarságának elitje ne csupán a saját önös érdekei mentén, hanem közösségben és nemzetben gondolkodjon, valamint azokat is, akik hozzá kívánnak járulni ahhoz, hogy ez az ország hosszú távon megerősödjön, fennmaradjon.

A miniszter kiemelte: ma az MCC-s hallgatók épp úgy jöhetnek Kolozsvárról, mint ahogy Beregszászról, Győrből, Miskolcról vagy Budapestről. Mindez pedig azt mutatja, hogy a magyar felsőoktatási rendszernek a tehetséggondozási része képes arra, hogy minden magyart összefogjon, minden magyar számára elérhetővé tegye a legjobb felsőoktatási lehetőségeket. Ezen felül a felsőoktatás rendes egyetemi lába mellett még olyan többletet tud nyújtani amely a hosszú távú érvényesülésben mindenkit segíthet - tette hozzá.


Gulyás Gergely
a rendezvényen reagált arra az Antall Józsefhez néhai miniszterelnökhöz köthető idézetre, amely szerint "lélekben 15 millió magyar miniszerelnöke vagyok".

Közölte, már 2001-ben a velencei bizottság is elismerte az anyaországnak azt a jogát, hogy a nemzeti kisebbség kulturális önazonosságának megőrzéséhez hatékony eszközökkel járulhasson hozzá, az MCC pedig ezt teszi.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgtaója elmondta, a Mathias Corvinus Collegium már 24 képzési központtal rendelkezik és több mint 5 ezer diákkal foglalkozik a Kárpát-medencében. A Magyarországon található 15 helyszín közül Győrben, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon egyetemi program működik, míg 9 külhoni helyszínen középiskolásoknak és általános iskolásoknak szóló programamokat működtetnek. Mindezek mellett tervezik, hogy a Felvidéken és a Délvidéken is hamarosan MCC központok nyílnak.

MTI

Beképzelte a megcsalást, óriásit hibázott nádudvari késelő
Az ittas férfi négyszer szúrta meg szomszédját. Az ügyészség most emelt vádat ellene.
Esélyük sem volt, helyszíni fotók érkeztek a kettős tragédiáról
Egy 24 éves nő és egy 23 éves férfi vesztette életét.
Békés megyei háziorvos segítette az embercsempészt, lebuktak
Összesen három embert vett őrizetbe a rendőrség.
Megrázó fotó érkezett a hódmezővásárhelyi tragédia helyszínéről
Egy személyautó és egy teherautó ütközött frontálisan.
4 ember életét követelte a „halál országútja”
Négyen meghaltak és többen súlyosan megsérültek szerdán Romániában, a „halál országútjaként” emlegetett 85-ös számú ...
Röpködtek a pofonok, nyaralók estek egymásnak egy óceánjárón - Videó
Az utazás utolsó napján bunyó tört ki egy óceánjáró hajón kedden hajnalban. 
Forró légköri helyzet
időjárás-jelentés 2022. június 29., szerda
Rubint Réka rátett még egy lapáttal, ehhez már kevés a hőségriasztás - Fotó
Rubint Réka elképesztőt villantott.
Férje örül leginkább a rúdtáncnak
Képtelen leállni. Judy a nagy fogyása utána nagy elhatározást hozott annak érdekében, hogy megtartsa súlyát. Az álla...
Meztelenkedésért fizetnek, szex nincs
Van aki a felnőtt filmek világába lépve, más alkoholba és a drogba menekülve tört borsot szülei orra alá. Az egyik l...