Guller Zoltán: Nem igaz, hogy maflást kapott a Balaton

Korábban az Index beszámolt arról, hogy harminc, de akár negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a Balatonon a mostani szezonban. Ezt ágazati adatok alapján cáfolja a Magyar Turisztikai Ügynökség. Megállapították, hogy ilyen magas számról szó sincs. A szervezet elnöke, Guller Zoltán lapunknak felfedte a pontos számokat és hozzátette, közel sem biztos a balatoni visszaesés a nyári szezonban - írta meg a lap.

Harminc, de akár negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a szövetség adatai szerint a Balatonon a mostani szezonban, és ők is inkább hétvégén, hétköznap még kevesebben választják a magyar tengert

állította korábban az Indexnek Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A alp a fenti állítás megalapozottságáról kérdezte Guller Zoltánt. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elnöke lapunknak elmondta, hogy a szövetség számai nem is állhatnának messzebb a valóságtól, ugyanis a Balaton turisztikai térségben az adatokban semmilyen 30-40 százalékos visszaesés nem látszik.

Az ügynökség elnökétől az Index megtudta, hogy az év első hat hónapjában elenyésző, hozzávetőleg 2 százalékos visszaesés történhetett a vendégforgalomban, amely messze elmarad a szövetség 30-40 százalékos számaitól. Meglátása szerint Flesch Tamás a megállapításaival senkit sem akart tévedésbe ejteni, csupán szervezetének olyan szűk rálátása van a szektorra, ami jelentős torzításokhoz vezet az általuk közölt számokban.

A Balatonnál a szövetségnek csupán 85 szálloda a tagja, összesen 7553 szobával, miközben 210 szálloda 13 400 szobával található itt, és akkor még nem beszéltünk arról a 13 ezer kisebb magán- és egyéb szálláshelyről a maga 22 ezer szobájával, amelyre a szövetségnek semmi rálátása sincs

– magyarázta az MTÜ elnöke, hozzátéve, hogy ezzel a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége torz képet fest a hazai turizmus helyzetéről. Fel is sorolt három ilyen tévedést a közelmúltból:

  • Idén januárban Flesch Tamás azt mondta, hogy a külföldiek száma stagnálni fog, ehhez képest az első hat hónapban megnőtt a számuk 16 százalékkal.

  • Az idei első negyedévre a szövetség elnöke azt mondta, hogy a szállodák 25 százaléka csődbe megy, ez sem történt meg.

  • Tavaly szeptemberben azt állította, hogy a vendéglátásban 25 százalékos létszámleépítés lesz, ezzel szemben munkaerőhiány van.

Guller Zoltán szerint aggályos és szakmaiatlan a balatoni szezonról annak kezdetén megállapításokat tenni, ugyanis valós képet a szezon végeztével lehet közölni. Most viszont, mivel olyan mértékű tévedéseket közölt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, a megszokottnál hamarabb feltárta lapunknak az ágazati adatokat az MTÜ elnöke. Elmondta, hogy az adatok pontosságát és hitelességét a kötelező adatszolgáltatás szavatolja, ugyanis a digitalizáció segítségével közel 50 ezer szálláshellyel kapcsolatban szinte mindenre rálátnak.

A balatoni turizmus számait közölve felfedte, hogy idén január és június között egymillió-ezer fő volt a vendégszám, szemben a tavalyi egymillió-huszonháromezerrel, tehát 22 ezer fő volt a különbség, ami hozzávetőleg kétszázalékos csökkenést jelent. A vendégéjszakák száma a tavalyi 2,71 millióról az idei évre 2,57 millióra mérséklődött, azonban a szálláshelyek bevétele a tavalyi 38,35 milliárdról 48,42 milliárdra ugrott.

Beszédes adat a komphajózást bonyolító Bahart január és június számai között:

  • 2022-ben 471 ezer utasszámmal mentek a kompok

  • 2023-ban 445 ezer volt az utasszám, ami 26 ezer fős csökkenés az előző évihez képest.

Ugyanakkor a személyhajózásban kétszázalékos növekedést mértek tavalyhoz képest. A turisztikai szervezet elnöke elmondta, hogy összességében jó évet és erős nyári turisztikai szezont várnak idén.

Ahogyan a pandémia idején a belföldi, most a külföldi vendégforgalom diktálja majd a turizmus lendületét

– jelezte Guller Zoltán, hozzátéve, hogy ha a körülmények nem változnak, akkor az év egészére a tavalyit meghaladó vendégforgalmat valószínűsítenek.

Fotó: Guller Zoltán

Európai trend a hazai turizmusban

A koronavírus-járvány után sokkal nagyobb arányban indulnak útnak az emberek külföldre, és ez alól mi magyarok sem vagyunk kivételek.

A kiindulópont a 2019-es rekordév számai, ehhez viszonyítunk mindent. A pandémia nem csak Magyarországon, hanem az egész világon alapjaiban rengette meg a turizmus mutatószámait. Emlékezzünk rá, hogy a határokat lezárták, nem utazhattunk külföldre, így más nemzetekhez hasonlóan mi is a belföldi turizmust erősítettük. Volt olyan hónap, amikor a belföldi turisták számaránya meghaladta a 95 százalékot hazánkban – ez így értelemszerűen nem tartható. A cél az, hogy fele részben magyarok, fele részben külföldiek pihenjenek Magyarországon. A mi feladatunk az, hogy a külföldre utazó magyarok helyett a külföldieket hívjuk vissza Magyarországra. A következő évek arról fognak szólni, hogy a belföldi turisták száma csökken, a külföldieké pedig nő, egészen addig, amíg vissza nem áll az 50-50 százalékos arány. Így van ezzel Európa minden más országa is

– magyarázta az MTÜ elnöke, kiemelve, hogy júniusban a sok csapadék és az évszaktól elmaradó hőmérséklet sem kedvezett a belföldi forgalomnak. Az MTÜ számai alapján az adott hónap átlaghőmérsékletének egy Celsius-fokos csökkenése vagy növekedése a turisztikai forgalom egyszázalékos csökkenésével vagy növekedésével jár.

„Mivel júniusban az átlaghőmérséklet közel három fokkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, semmi meglepetés nem történt. A szezon még hosszú, minden remény megvan arra, hogy szeptemberben a tavalyi évi számokat is meghaladó eredményekről számolhassunk be” – fogalmazott Guller Zoltán.

A külföldi vendégek viszont júniusban is 7 százalékkal több éjszakát töltöttek el a Balaton térségben az egy évvel ezelőttihez képest. A nemzetközi vendégforgalom tehát folyamatosan növekszik Magyarországon, az utazási trendek pedig változnak

– állapította meg lapunknak az MTÜ elnöke, aki szerint fontos trend, hogy változik hazánkban a külföldi turisták eloszlása is, hiszen Budapest mellett már sokkal nagyobb arányban jelennek meg vidéken, és nem csak a Balatonon.

Csobbanásra csábít az ügynökség

Július‒augusztusra már eddig több mint 2 millió vendégéjszaka-előfoglalás látszik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) a balatoni szálláshelyeken. A turisztikai szervezet arra számít, hogy a külföldi vendégkör folyamatos visszaépülésének idei trendje a járvány előtti szinthez a nyári hónapokban is folytatódik.

Az MTÜ elnöke ismertette, hogy a szervezet a foglalási kedv élénkítését nyári kampányával is segítette – vízparti kikapcsolódásra csábított, mind a környező országokból, mind belföldről, amelynek áthúzódó hatásai az egész nyárra hatással lehetnek.

A szervezet vezetője szerint a Balaton térség felkereséséhez további okot adhat, hogy a kormány az elmúlt években mintegy száz balatoni strand megújulását is támogatta.

Miközben a családbarát, szabadidős és akadálymentes szolgáltatások fejlesztése révén jelentősen emelkedett a tóparti strandok színvonala, partszakasz-arányosan a Balaton körül található a legtöbb szabadstrand is

– mutatott rá Guller Zoltán, ismertetve, hogy az MTÜ az elmúlt évek fejlesztéseivel hozzájárult a Balaton négy évszakos kínálatának bővítéséhez, amellyel mérsékelték a szezonalitást.

Címlapfotó: MTI/ Varga György

2023. július 06. 09:29
Túrázók haltak meg a rendkívüli hőségben az Egyesült Államok nyugati részén
Eltévedtek és a rendkívüli hőségben kiszáradtak.
Donald Trump hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje
Megnevezte alelnökjelöltjét is a 78 éves politikus.
Medvetámadás ért egy francia turistát Olaszországban
Erdőben sétáló francia turistát támadott meg egy medve kedden reggel Olaszország északi részén, Trentino megyében - ...
Több mint negyven magyarországi turista került kórházba ételmérgezési tünetekkel Romániában
Egy 44-tagú magyarországi turistacsoport, egy idegenvezető és két buszsofőr került kórházba Romániában ételmérgezési...
Lenullázta a benzinkutat egy 84 éves autós, az üzletben állt meg kocsijával – Fotók
Óriási a kár.
Hajléktalan késelte meg a katonát
Megkéseltek egy terrorelhárító katonát Párizsban, az egyik pályaudvar közelében még hétfőn este.
A békemissziónk miatt bojkottál Brüsszel
Az Európai Bizottság Orbán Viktor békemissziója miatt bojkottálná az uniós elnökség magyarországi rendezvényeit. Nem...
Levelet írt Brüsszelnek Orbán Viktor
Ismét levelet írt az Európai Tanács elnökének Orbán Viktor miniszterelnök - számolt be erről a Die Welt német lap.
Kötelező az e-rollerekre a biztosítás
Keddtől kötelező a felelősségbiztosítás az elektromos rollerek egy részére. Az új szabályok szerint mostantól a roll...
Lőtéren gyakorolt a merénylet előtt
Lőtéren gyakorolt és 50 darab lőszert vásárolt a merénylet előtti 48 órában Trump támadója. Az egyik amerikai hírtel...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.